Парламент задовольнив подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України О. Онищенка

5 липня 2016 року, у вівторок, Верховна Рада України надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від групи «Воля народу» О. Онищенка, задовольнивши подання Генерального прокурора України Юрія Луценка, внесене до парламенту 16 червня 2016 року. За притягнення до кримінальної відповідальності О. Онищенка проголосувало 275 народних депутатів, за затримання та арешт – 265 та 263 народних депутати відповідно.

Нагадаємо, Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) КК України.

О. Онищенко підозрюється у тому, що в період із січня 2013 року по січень 2016 року вчинив низку кримінальних правопорушень проти громадської безпеки, власності та у сфері службової діяльності. Створив злочинну організацію з метою вчинення особливо тяжкого злочину – заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, до складу якої у різний період часу входило 20 осіб, а також інші невстановлені досудовим слідством особи, у тому числі із числа службових осіб ПАТ «Укргазвидобування».

Метою діяльності цієї злочинної організації було незаконне заволодіння грошовими коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності товариств за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Загалом, внаслідок протиправних дій О. Онищенка та підконтрольної йому злочинної організації, через реалізацію заздалегідь розробленого злочинного плану, вказаними особами було привласнено грошові кошти ПАТ «Укргазвидобування» у сумі понад 1,6 млрд грн, чим завдано шкоди державним інтересам на вказану суму.

Під час виступу на засіданні Верховної Ради України Генеральний прокурор Юрій Луценко зазначив, що винятковість запобіжного заходу – взяття під вартою обумовлена тяжкістю злочинів, які розслідуються у вказаному кримінальному провадженні, характеристикою особи та наявними ризиками, зокрема можливістю переховуватись від органів досудового слідства та суду, можливістю знищити, сховати або спотворити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин злочинів, впливу на свідків та підконтрольних йому членів організованого злочинного угруповання, а також можливістю перешкоджати кримінальному провадженню, використовуючи свої політичні зв’язки в органах державної влади.

«Не Верховна Рада засуджує депутата Онищенка, Верховна Рада лише відкриває можливість українському судочинству прийняти щодо нього справедливе і законне рішення», – наголосив Юрій Луценко.

Також Генеральний прокурор України запевнив народних депутатів, що це не перше і не останнє подання про притягнення до відповідальності народного депутата України, і звернувся із закликом прийняти це відповідальне рішення і дати можливість українському суду зробити свою роботу.

Генеральний прокурор України відповів на запитання депутатів по суті подання, а також продемонстрував схему розкрадання коштів під час видобування та продажу газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *