Литовська Республіка активно допомагає Луганщині в освітній …

Литовська Республіка активно допомагає Луганщині в освітній сфері

Протягом усієї військової агресії проти України Литовська Республіка одна з провідних країн, що надає допомогу Луганської області, зокрема, в освітній сфері. Облдержадміністрація налагодила тісну співпрацю з цією країною.

У 2016 році реалізується Міжнародний українсько-литовський проект «Допомога у сфері освіти регіонам Східної України, постраждалим від конфлікту: «На шляху до змін» («Supportforthe Educationinthe Post-conflict Areasin Eastern Ukraine: Intheway of Changes»), спрямований на поширення кращих європейських практик, заснованих на базових європейських цінностях у галузі виховання дітей та молоді, формування активної громадянської позиції та підвищення якості освіти в регіонах Східної України, які постраждали від бойових дій.

Організаторами проекту виступили литовський Центр дітей та молоді Литви (Lietuvos vaik? ir jaunimo centras, м. Вільнюс), Український державний центр позашкільної освіти (м. Київ), Департамент освіти і науки Луганської облдержадміністрації та Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (м. Сєвєродонецьк).

Фінансується проект Фондом Співробітництва з розвитку та підтримки демократії при Міністерстві іноземних справ Литви та Шведським інститутом.

Програмою проекту передбачено поїздку 2 груп педагогів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів, працівників Луганського ОІППО до столиці Литви Вільнюса та матеріально-технічну допомогу навчальним закладам.

Так з 6 по 16 червня 2016 року група учнів загальноосвітніх навчальних закладів Луганської області відвідала Литовську Республіку. Школярі Луганщини зустрілися із Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, відвідали Литовський Сейм, поспілкувалися з Міністром освіти і науки Литви Гінтарасом Степонавічусом та представниками Міністерства закордонних справ з питань системи освіти в інших країнах та Литви. Луганські учні ознайомилися із роботою гімназій Брижишко та Жіманос, відвідали Вільнюський Державний університет. Була запланована і розважальна програма: відпочинок в аква- та унопарках, відвідання історичної пам’ятки Литви – замку Тракай.

Поїздку 25 науково-педагогічних та педагогічних працівників до Литовської Республіки орієнтовно заплановано на вересень 2016 року.

Також за запрошенням уряду Литовської Республіки з 11 листопада 2015 року та до кінця навчального року 15 дітей-переселенців з Дніпропетровської та Луганської областей навчалися в загальноосвітніх закладах Литви.

Литовська сторона взяла на себе повне утримання учнів та їх супроводжуючої особи-вчителя: проживання, медичне страхування, навчання, харчування, допомога психолога тощо. Наразі 4 учні шкіл Старобільського району та м. Сєвєродонецька, які навчалися у Вільнюському Литовському Будинку, відпочивають в оздоровчих таборах Литв та повернуться до України в серпні 2016 року.

У 2016 році представники Посольства Литовської Республіки в рамках проекту по налагодженню діалогу та відновленню зруйнованих шкіл відвідали загальноосвітні школи селищ Плотина, Нижньотепле та Кіндрашівка Станично-Луганського району.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *