Як проходять проміжні вибори до Верховної Ради у семи округах? Оновлюється

Підготовчі засідання та початок голосування на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року відбулися в основному з дотриманням законодавства та у спокійній атмосфері.

На усіх виборчих дільницях для виборців забезпечена можливість безперешкодно проголосувати, у той же час діяльність окремих виборчих комісій супроводжувалася організаційними складнощами та конфліктами, повідомляє ОПОРА.

Зокрема, були зафіксовані поодинокі випадки недотримання ДВК законодавчої вимоги щодо ведення протоколу підготовчого засідання, на 26 виборчих  дільницях в усіх семи округах голосування розпочалося раніше 08 години.

У поодиноких випадках ДВК не змогли вчасно провести підготовчі засідання та забезпечити вчасне відкриття дільниць. На виборчій дільниці № 440 552 (ОВО № 114, Луганська обл.) на підготовчому засіданні виник конфлікт навколо підтвердження повноважень членів ДВК, враховуючи зміни у складі цієї комісії безпосередньо в день голосування. У зв’язку із необхідністю підтвердження повноважень членів комісій, ДВК не здійснювали процедури, необхідні  для початку голосування і допустили відкриття виборчої дільниці пізніше 08 год.  Конфлікт щодо підтвердження повноважень члена виборчої комісії виник і на виборчій дільниці  № 740 887 ОВО № 206 (Чернігівський район Чернігівської обл.), оскільки приступити до виконання повноважень намагалася особа, яка була виключена зі складу ДВК ще 14 липня 2016 р.

У ОВО № 151 (Полтавська обл.) та № 206  (Чернігівська обл.) на окремих дільницях були зафіксовані проблеми із матеріально-технічним забезпеченням або підготовкою приміщень для голосування.

Зафіксовані випадки проведення незаконної передвиборної агітації та розповсюдження недостовірної інформації про кандидатів у народні депутати України. Зокрема, у ОВО № 114 (Луганська обл.) поширювалася неправдива інформація про смерть кандидата, у ОВО № 27 (м. Дніпро) розповсюджувалися агітаційні матеріали без вихідних даних на користь  одного з кандидатів. Також у виборчих округах зафіксовано випадки порушення вимог законодавства щодо зняття матеріалів передвиборної агітації та політичної реклами. 

Напередодні, 14 липня,  генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель зазначив під час конференції, що головною проблемою цих виборів є підкуп виборців:

«Випадки непрямого підкупу виборців зафіксовані в усіх без винятку округах. До прикладу, у 206-му окрузі на Чернігівщині від імені кандидата виборцям роздають енергозберігаючі електролампочки; у 23-му окрузі на Волині – путівки в табір відпочинку для дітей; у 183-му окрузі на Херсонщині – вила від кандидата від Радикальної партії Ляшка. Завдяки одному із кандидатів мешканці 85-го округу на Івано-Франківщині можуть безкоштовно відвідати відомий гірськолижний курорт, а мешканці 151-го округу на Полтавщині – відремонтувати пошкоджені після буревію будинки. Окремі кандидати підкуповували виборців вже перевіреними раніше технологіями. До прикладу, як і на місцевих виборах 2015 року від імені кандидата Загіда Краснова у Дніпрі в межах виборчого округу соціальні автобуси перевозять мешканців за 1 грн.».

Відзначимо, що на Луганщині один з кандидатів у нардепи агітував виборців, обіцяючи дружбу з російським народом. В умовах бойових дій така агітація була неоднозначно сприйнята населенням.

Крім того вчора, на Луганщині невідомі підкидали людям ксерокопії грошей разом з агітаційними матеріалами від одного з кандидатів

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради проходять у Волинській області (округ №23), Дніпропетровській області (округ №27), Івано-Франківській області (округ №85), Луганській область (№ 114), Полтавській області (№ 151), Херсонській (округ № 183) та Чернігівській (округ № 206).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *