Прокуратурою Миколаївщини, СБУ та Нацполіцією перекрито канал незаконного переправлення осіб через державний кордон України на тимчасово окуповану територію

Прокуратурою Миколаївської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України на тимчасово окуповану територію, які виявили бажання незаконно перетнути державний кордон України та у зворотній бік.

За дорученням прокурора Миколаївської області невідкладно активізовано розслідування у зазначеному кримінальному провадженні та вжито заходів до негайного припинення незаконної діяльності – перекриття вказаного каналу, а також затримання організаторів та виконавців злочину.

Відтак, 24 липня, групою процесуальних керівників апарату прокуратури Миколаївської області, слідчих ГУ Національної поліції в області, з залученням оперативних працівників СБУ України в області, а також спецпідрозділу «Альфа», у м. Одеса та Харківській області затримано організаторів та безпосередніх виконавців, які переправляли через державний кордон громадян України до Російської Федерації з подальшим перетинанням тимчасово окупованої території.

Проведеними заходами встановлено, що 43-річний мешканець м. Одеса разом зі своєю співмешканкою, з метою збагачення шляхом розміщення оголошень в мережі Інтернет організували переміщення осіб на тимчасово окуповану територію до м. Луганська.

Діяльність цього каналу здійснювалась майже 5 місяців і послугами скористались біля двох тисяч осіб.

Зокрема, щосереди автобус з пасажирами, які бажали потрапити до м. Луганська, але не мали відповідних документів для проходження контрольованих Україною пунктів пропуску, відправлявся з м. Одеси транзитом через м. Миколаїв, перетинаючи південно-східну частину України через державний кордон України з РФ. У пункті пропуску «Гоптівка» у Харківській області громадяни легально виїжджали до Росії, а у подальшому потрапляли на тимчасово окуповану територію через пункт пропуску «Ізварино», який не контролюється Україною, та відповідно до законодавства держави – тимчасово заборонений до перетину.

Наразі злочинні дії припинено, організаторів та виконавців затримано та їм оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене групою осіб за попередньою змовою, з корисливих мотивів), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення на строк від 7 до 9 років, з конфіскацією транспортних засобів та майна.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Під час затримання у підозрюваних вилучено відповідну документацію, грошові кошти, проїзні квітки, дозвільні документи на здійснення пасажирських перевезень, виданих так званим керівництвом терористичної організації «ЛНР».

Тривають слідчі дії.

 

 

 

 

 

 

За матеріалами прес-служби прокуратури Миколаївської області

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *