Генеральна прокуратура України продовжує роботу щодо запобігання безпідставному стягненню коштів з Державного бюджету України

За активної та принципової позиції Генеральної прокуратури України постановою Вищого адміністративного суду України від 20.07.2016 задоволено касаційну скаргу прокурора, скасовано незаконні судові рішення та прийнято нове рішення про відмову у стягненні з Державного бюджету України на користь приватного підприємства начебто надмірно сплачених ним митних платежів на суму близько 10 млн грн при здійсненні Південною митницею митного оформлення ввезеного підприємством товару.

Органами прокуратури викрито незаконну схему привласнення коштів Державного бюджету України шляхом маніпулювання інститутами коригування митної вартості товарів, у якій було використано низку приватних підприємств, якими напередодні ввезено на митну територію України вантаж та сплачено самостійно визначені суми митних платежів.

В подальшому цими підприємствами до суду подано ряд позовних заяв з вимогою про відшкодування з Державного бюджету України митних платежів, нібито надмірно сплачених у зв’язку з неправильно визначеною митним органом митною вартістю товарів.

При цьому в жодному з випадків митним органом рішення про визначення митної вартості не приймалося. Метод визначення митної вартості обирали самостійно декларанти, також ними самостійно була задекларована і митна вартість товарів.

Незважаючи на це, у переважній більшості судами приймалися рішення на користь господарюючих суб’єктів.

Не погоджуючись із такими судовими рішеннями, Генеральна прокуратура України подала 11 заяв про їх перегляд Верховним Судом України, які на сьогодні задоволені, а справи направлені на новий касаційний розгляд, за наслідками якого Вищий адміністративний суд України вже прийняв 10 нових рішень про відмову у задоволенні позовів на загальну суму понад 76 млн грн.

Окрім того, у зв’язку з безпідставним списанням бюджетних коштів Генеральною прокуратурою України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом зловживання службовими особами Державної казначейської служби України своїм службовим становищем при виконанні судового рішення про стягнення з Державного бюджету України на користь одного з вищезазначених підприємств понад 9,5 млн грн за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *