Павуки в банці: Сурков замовив злом Ель Мюріда з організації «Комітет 25 січня»

31 липня російська блогосфера вибухнула  після низки зломів акаунтів популярного блогера-мілітариста Анатолія Несміяна, більше відомого у LiveJournal під ніком el_murid (Ель Мюрід). Через 24 години після зломів соратник Ель Мюріда по організації «Комітет 25 січня» Максим Калашников заявив, що блокування акаунтів блогера – це особисте політичне замовлення, до якого причетний помічник президента РФ Владислав Сурков, а цькування блогера – це наслідок різкої критики російської влади з низки питань, зокрема, війни в Сирії.

 

 НА ФОТО: Помічник президента РФ Владислав Сурков (зліва) і глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров (справа)

Загальна інформація і «Комітет 25 січня»

Блогер Анатолій Несміян мав платний акаунт і був на 53 місці у загальному рейтингу користувачів «Живого Журналу». Останні роки активно писав на геополітичні теми, а також на тему війни у Сирії та в Україні. Різко критикував керівництво та всю військово-політичну систему РФ. Він співзасновник організації «Комітет  25 січня» російського терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна, який брав активну участь в реалізації анексії Криму та окупації Донбасу. До складу «Комітету 25 січня»  входять також маргінальні та одіозні фігури: від прибічників крайніх правих поглядів імперського штибу до відвертих сталіністів.

У січні 2016 р. російська «Газета.ру» так писала про новостворене об’єднання:

Російські націоналісти та сталіністи об’єднуються навколо ідей Новоросії. У Москві оголосили про створення «Комітету 25 січня» під головуванням колишнього міністра оборони ДНР Ігоря Стрєлкова. Поки майданчик потрібен для інформаційної взаємодії, але в майбутньому засновники планують взятися за «збирання російських земель» у Білорусі, Україні та Казахстані та за побудову національної держави. Нараду засновників «Комітету 25 січня» провели представники патріотичних платформ: головред націоналістичного сайту «Супутник і Погром»   Єгор Просвірнін, засновники Націонал-демократичної партії Костянтин Крилов, лідер нацболів Едуард Лімонов, від сталіністів — письменник Максим Калашников і тюменський блогер Олексій Кунгуров, а також сходознавець Анатолій Несміян (в ЖЖ Ель Мюрід)

 

Версії злому та політичне замовлення

Спочатку читачі Ель Мюріда  пов’язали  зломи його блогу з активністю українських хакерів і навіть вказали на нібито львівську ip-адресу зломників. Але згодом ця версія не підтвердилася, адже докази були надто нав’язливі. Водночас представники кіберальянсу українських хакерських угруповань, які найчастіше заявляють і беруть на себе відповідальність за зломи сайтів і акаунтів російських пропагандистів, вказали на невластивий почерк і явну провокацію російських спецслужб.
Також читачів насторожила відсутність реакції адміністрації російської блогової платформи «ЖЖ» на скарги власника блогу, тому виникли відчуття, що виконується замовлення зачистити його сторінку. Через добу Ель Мюрід ось що написав у блозі своєї дружини:

Ель Мюрід пішов із ЖЖ. Не можу сказати, що подія радісна, але, зрештою, варіантів для вибору було небагато. Проблема навіть не у зломі мого журналу в ЖЖ, а у політиці СУПа. Практично відразу після того, як у мене перехопили керування акаунтом, я надіслав повідомлення в підтримку ЖЖ, та минула вже більше як доба – у відповідь тиша.

При такому хамському ставленні залишатися в Живому Журналі не бачу сенсу. В принципі, якщо журнал в будь-якому вигляді відновлять і передадуть мені, повертатися в нього я не буду…

Вранці 1 серпня завіса таємничості почала спадати, коли у блозі Ель Мюріда з’явилися записи про мотиви злому, в яких російські хакери угруповання «СПРУТ» звинуватили Анатолія Несміяна у «псевдопатріотизмі» та роботі на США. Також з’явився запис, що висміює «Комітет 25» і натякає на «печеньки Держдепу», з яких члени комітету починають свій «робочий понеділок».
Крім цього, на сторінці російських хакерів «СПРУТ» у соціальній мережі «Вконтакті» з’явився звіт про проведену операцію.

Прикметно, що назване угруповання афілюють з ФСБ Самарської області, воно публічно відзначилося тільки у кількох дрібних акціях, більшість з яких пов’язують з атаками сайт Львівської облдержадміністрації.

  • Дані_реєстрації_СПРУТ

    Registrant ID: C590695-WIN
    Registrant Name: Legato LLC
    Registrant Organization: Legato LLC
    Registrant Street: Lesnaya 23, korpus 49
    Registrant City: Samara
    Registrant State/Province: Samara region Registrant
    Postal Code: 443002 Registrant
    Country: ML
    Registrant Phone: +7.8463799039
    Registrant Email: sprut.win@allperson.ru

    Registry Registrant ID: CT1759699-RT
    Registrant Name: Legato LLC Registrant
    Organization: Legato LLC
    Registrant Street: Lesnaya 23, korpus 49
    Registrant City: Samara
    Registrant State/Province: Samara
    Registrant Postal Code: 443110
    Registrant Country: RU
    Registrant Phone: +7.8463799039
    Registrant Email: reg@legato.name

Соратник Анатолія Несміяна по «Комітету 25» Максим Калашников  також відреагував на злом блогу  свого товариша.  У своїй статті «Про знищення блогу Ель Мюріда»   на сайті «Рух Новоросія Ігоря Стрєлкова» він заявив, що хакерська група «СПРУТ» перебуває на забезпеченні пропагандистського відомства РФ і виконала наказ особисто помічника президента РФ Владислава Суркова.

Російська весна, затіяна офіціозом як хитре пропагандистське дійство, вилилась у «весну сурковську». Замість процвітання Донбасу ця весна з обличчям  Сурка породила два гетто, де життя росіян Донецького кряжу перетворилося на табірне пекло. Москва побоялася визнати ЛНР і ДНР, як визнала Абхазію та Південну Осетію. Повідомлення із ЛДНР звелись до інформаційного «онанізму». На чолі ДНР опинилися не такі люди, як Паша Губарев, а вчорашня тітушня — Захарченко. Який ще недавно охороняв майно Ахметова. Донбас став ганьбою Москви, від якої вона спробувала втекти, затіявши сирійську авантюру. А «стратегія» дрібних капостей від системної кризи РФ не врятує. Зневажав і зневажаю «патріотів на забезпеченні». Те, що вони роблять за наказом — зайвий доказ того, що їхні господарі по вуха замазались і завели країну в безвихідь.
Я теж спочатку подумав, що ЖЖ Мюріда «ломанули» свідомі, а звалили на «СПРУТ». Але бачу, що це не так. Агонія колишньої Системи, що нічогісінько не може зробити з економічною кризою і вгрузанням РФ у безглузду й дорогу Сирійську війну, виливається в ідіотські метання-конвульсії», — резюмував Максим Калашников.

НА ФОТО: Максим Калашников (зліва) та голова центральної ради руху “Народний собор” Володимир Хомяков в ефірі програми “Національне питання” 

Читайте також: «Єноти» Хомякова зачищають казаків «новоросії»

Поки не ясно, до яких наслідків призведе конфронтація членів «Комітету 25 січня» і помічника президента РФ Владислава Суркова, чи матиме вона характер «показової прочуханки», чи ситуацію «спустять на гальмах», але риторика шанувальників Ігоря Гіркіна стає все більше схожою на незадоволення чинною владою РФ і межує із закликами до проведення свого, російського «Майдану», але не за демократичні цінності, а «За віру, Сталіна-Царя (потрібне підкреслити) та розширення кордонів Імперії».

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на статтю на сайті обов’язкове.

Нагадаємо, що ознайомитися з базою даних розслідувань InformNapalm з доказами участі у бойових діях в Україні понад 70 військових підрозділів ЗС РФ ви можете за посиланням http://bit.ly/RussianPresence. Активне поширення вітається.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *