ЗМІ Росії захотіли звинуватили саме військових України в обстрілі місії ОБСЄ

«Українські силовики обстріляли спостерігачів, які оглядали позиції ЗСУ» або «Спостерігачі ОБСЄ потрапили під обстріл ЗСУ» – із такими заголовками вийшли деякі російські ЗМІ. Зокрема «Вести.ру» та «РИА-Фан». Однак, у звіті СММ ОБСЄ про цей інцидент не мовиться про те, яка саме зі сторін стріляла.

У новині «РІА-Фан» пишуть, що українські військовослужбовці обстріляли спостерігачів ОБСЄ, коли ті намагалися за допомогою безпілотника оглянути позиції ЗСУ, а також, що імовірність причетності так званих «ополченців» до цього інциденту спостерігачі виключили, «оскільки найближча позиція «ЛНР» за 1,5 кілометра від того місця, де запускався БПЛА». При цьому посилання на джерело такої інформації – відсутнє.

Сайт «Вести.ру» посилається на «ТАСС». Однак у новині «ТАСС» не йдеться про те, що спостерігачів місії обстріляли саме українські військові. «ТАСС» використовує цитату зі звіту СММ ОБСЄ за 21 серпня: «БПЛА пролітав над частинами Збройних сил України, розташованими в 900 метрах на захід від позиції спостерігачів».

У звіті на сайті ОБСЄ за 21 серпня йдеться про цей інцидент та про те, що ніхто не постраждав. Однак, у ньому не вказано, яка зі сторін обстріляла представників.

«Двадцятого серпня, о 16:44, здійснюючи посадку (БПЛА) в с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська), СММ чула як мінімум п’ять черг зі стрілецької зброї, випущених з лісопосадки приблизно в 50 м на захід. Почувши стрілянину, четверо спостерігачів, які управляли польотом БПЛА і стояли між двома автомобілями СММ, розташованими на відстані 60 м один від одного, негайно впали ниць на землю і поповзли назад до автомобілів, після чого швидко залишили місце події (все протягом двох хвилин). В одному з автомобілів під час інциденту перебував фельдшер Місії. В результаті події ніхто не постраждав. Автомобілі СММ і БПЛА при цьому пошкоджені не були», – мовиться в повідомленні.

Слід додати, що інші російські ЗМІ повідомили про це й же інцидент із нейтральними заголовками, не звинувачуючи українських військових.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *