Чеських парламентарів запросили на відкриття «представницького центру «ДНР»

Залишаються лічені дні до того моменту, коли «Донецька народна республіка» матиме «офіційне представництво» в країні Європейського союзу – так запевняють лідери цього угруповання, які оголосили про заплановане на 1 вересня урочисте відкриття «представницького центру ДНР» у чеському місті Острава. Міністерство закордонних справ Чехії заперечує, що йдеться про дипломатичну установу – адже, за даними реєстрації, це просто громадське об’єднання. А чеські політики та оглядачі вважають, що діяльністю чеських партнерів угруповання «ДНР» мали б зацікавитися спецслужби країни.

Представники угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заявляють на сайті свого так званого «міністерства закордонних справ», що незабаром, 1 вересня 2016 року, в місті Остраві, що у Чехії, буде відкрито «представницький центр ДНР».

«Представницький центр ДНР – це перше офіційно зареєстроване представництво республіки в країнах Європейського союзу. Його відкриття дуже важливе і значуще для всіх жителів і однодумців нашої держави», – мовиться на сайті «міністерства закордонних справ» угруповання «ДНР».

Однодумців «ДНР» знайшли в особі голови організації «Національна самооборона» Нели Ліскової, яка називає себе «почесним консулом Донецької народної республіки в Чеській Республіці». У Донецьку для назви її чеської організації придумали звичніший для сепаратистів псевдопереклад – «Народне ополчення».

Ще у березні, перебуваючи на окупованих східних територіях України, Нелі Ліскова обіцяла, що на знак перших кроків у співпраці з «ДНР» вона підготує відкриття культурного бізнес-центру для підтримки «Донецької республіки».

Нела Ліскова

«Наші громадяни так будуть мати детальну інформацію про ваш регіон, і буду намагатися притягнути інвесторів із Чехії, щоб вони своїм внеском допомогли економічно», – заявляла Ліскова на прес-конференції в Донецьку.

Запрошення на «почесне відкриття представництва ДНР», за словами чеського парламентаря від правоцентристської партії TOP 09 Марека Женішека, отримали всі члени чеського парламенту.

На його думку, в тому факті, що сепаратисти з неіснуючої «республіки» «обрали для такої нісенітниці Чехію, є своя логіка, і це багато що говорить про нас із президентом Земаном», пише чеський політик на своїй сторінці в мережі Facebook.

Яромір Штетіна

Яромір Штетіна

Інший чеський політик, колишній дисидент і журналіст, представник Чехії в Європарламенті Яромір Штетіна згадує, що про керівницю «Національної самооборони» вперше почув лише минулого року, але вже тоді її ім’я було пов’язане з президентом країни Мілошем Земаном.

«Це, звичайно, не є жодна дипломатична місія, це є привід для провокації, яку взяла на себе пані Ліскова з «Національної самооборони». Вперше її ім’я я почув, коли минулого року відбувалася демонстрація на Альбертові, то тоді ця пані стояла з паном президентом на одній трибуні. Ця пані дуже добре розуміється з президентом щодо української кризи і присутності російської армії на Донбасі», – вважає чеський політик, що нагадав, як торік, будучи освистаним демонстрантами, які святкували річницю падіння комунізму в Чехії, президент Земан був змушений скликати власну демонстрацію на власну підтримку.

Президент Чехії Мілош Земан та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

Нела Ліскова, судячи з її сторінки в мережі Facebook, дійсно добре розуміється з проросійським президентом Чехії, особливо в питаннях міграційної кризи і політики щодо Росії. Вона радо постить заяви Земана про необхідність припинення санкцій проти Росії, вперемішку з видами зруйнованих будинків на Донбасі, власними фото в коротких шортиках і фото розтатуйованих здорованів, які мають боронити чеських жінок від нападів ісламських та інших мігрантів.

Її організація виникла лише кілька місяців тому, але вона вже викликає занепокоєння чеських оглядачів своїми екстремістськими поглядами і планами.

Якуб Янда

«Пані Ліскова є одним із керівників так званої «Національної самооборони», яка є недержавною напіввійськовою групою, що має контакт із екстремістською партією «Національна демократія». Тому про жодну дипломатію тут не йдеться, а йдеться про спеціальну операцію, якою керує Кремль, на території Чехії. І я гадаю, що ця акція мала б викликати велику увагу чеських сил безпеки, які мали б перевірити, чи серед її учасників не будуть особи, які здійснюють терористичні акти на території України», – наголошує керівник дослідницького центру «Європейські цінності» Якуб Янда.

Якуб Янда

Він звертає увагу на те, що «незалежність» двох сепаратистських збройних угруповань, які називають себе «республіками» на Сході України, не визнає жодна держава, включно з Чехією. Офіційна Прага не раз заявляла, що угруповання «ДНР» не може мати ніякого представництва у Чехії, оскільки не є суб’єктом міжнародного права.

«Самозвана «Донецька народна республіка» не може мати акредитованих дипломатів у Чехії, оскільки Чехія не визнає існування «ДНР», відтак це не може бути міжнародним суб’єктом», – сказала речниця МЗС Чехії Міхаела Лаґронова 23 серпня у коментарі Радіо Свобода.

Тоді ж свій протест проти «провокаційних дій окремих громадян» висловило і посольство України в Чехії.

«Посольство України у Чеській Республіці занепокоєне такими провокаційними діями окремих громадян Чехії, оскільки вони є частиною ідеологічної гібридної війни Російської Федерації та сприяють просуванню нелегальних сепаратистських угрупувань у східній частині України та покликані спростувати російську воєнну агресію проти України», – сказав тодішній посол України у Чехії Борис Зайчук у коментарі Радіо Свобода

  • Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.



    RSS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *