Децентралізація у Великоновосілківському районі активно набирає оберти

На сьогоднішній день активно обговорюються варіанти створення громад у Великоновосілківському районі. Управлінням з впровадження реформ та децентралізації Донецької облдержадміністрації разом з керівництвом Великоновосілківської райдержадміністрації постійно проводяться зустрічі, обговорення доцільності внесення змін до перспективного плану, а також перспективи соціально-економічного розвитку територій району, реалізація інфраструктурних проектів і залучення інвестицій. Всі ці питання висвітлювались на виїзній нараді з активом району, на яку були запрошені сільські та селищні голови району, громадські організації та ініціативні групи по об’єднанню громад. За перспективним планом формування громад у Великоновосілківському районі, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. № 1029, планується створити три громади – Великоновосілківську, Костянтинопільську та Комарську. Але мешканці Великоновосілківської об’єднаної громади, які знаходяться на великій відстані до адміністративного центру, звернулись з проханням внести зміни до перспективного плану формування громад. Це стосується таких населених пунктів, як с.Красна Поляна, с.Євгенівка, с. Новопетриківка, с. Малий Мерчик, с. Ялинське, с. Новомайорське. Тому ініціативна група с. Старомлинівка надала свої  пропозиції щодо створення Старомлинівської сільської об’єднаної громади з населеними пунктами, які відповідно до Методики формування громад розташовані на близькій відстані до адміністративного центру, мають інфраструктурні зв’язки і відповідну економічну складову розвитку. За їх пропозиціями, планується створити сільську об’єднану громаду з чисельністю  11934 осіб і сільськими радами Великоновосілківського району – Старомлинівською, Октябрською, Євгенівською, Новопетриківською та Краснополянською. Таким чином, після проведення громадських обговорень можливе розділення Великоновосілківської громади на дві – Великоновосілківську та Старомлинівську об’єднані громади.

У Костянтинопільської громади також виникли питання щодо входження до її складу двох рад Покровського району – Срібненської та Новоєлизаветівської сільських рад, які дали згоду на приєднання до складу Новотроїцької сільської об’єднаної громади. Тому було запропоновано переглянути формат громад Костянтинопільської громади і запропонувати нові варіанти об’єднання.

За результатами проведеної наради було прийнято рішення проаналізувати і обґрунтувати всі пропозиції по громадам Великоносілківського району і запланували повторну зустріч після 6 вересня 2016 року для прийняття остаточних рішень. В основу прийняття рішень будуть враховані ті переваги, які  громада має отримувати в результаті  об’єднання, а саме: одержувати додаткові фінансові та майнові ресурси, зокрема, в громаді залишатиметься 60% податку на доходи фізичних осіб (відрахування із офіційної заробітної плати), громада отримуватиме освітні й медичні субвенції від держави, право контролювати цільове призначення земель громади та інше.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *