Обстановка в районі проведення АТО та довкола України станом на 31 серпня У …

Обстановка в районі проведення АТО
та довкола України станом на 31 серпня

У рамках стратегічного командно-штабного навчання ЗС РФ “Кавказ-2016” з 25 серпня ц.р. у Ставропольському краї тривають заходи з призову військовозобов’язаних запасу, під час яких виявлені суттєві недоліки: значний недобір резервістів – призвано лише 10% від запланованого (протягом двох тижнів планується призвати 4700 резервістів); невідповідність у списках військовозобов’язаних; виїзд осіб, що підлягають відмобілізуванню з місць реєстрації; пияцтво на пунктах збору та їх самовільне залишення.
З метою виконання плану мобілізації, центральною та місцевою владою були вжиті у т.ч. репресивні заходи: проведення раптових перевірок силами поліції та доставка виявлених військовозобов’язаних до пунктів збору; складання протоколів та доведення до військовозобов’язаних і їх родичів вимог законодавства про кримінальну відповідальність у разі уникнення призову на військову службу; перевірка громадян на в’їзді та виїзді з великих міст для примусового затримання військовозобов’язаних. Головною причиною ухилення населення від мобілізаційних заходів є небажання брати участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України.

На тимчасово окупованих територіях сходу України противник продовжує обстріли підрозділів сил АТО із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів, 122 та 152-мм артилерійських систем.

Основні зусилля противника зосереджувались на підтриманні боєготовності військ, ротації передових підрозділів та поповненні боєкомплекту.
До вищого ступеня бойової готовності приводились підрозділи 6 окремого мотострілецького полку (Стаханов) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ. У районах н.п.Красний Яр, Паньківка, Обозне запланована ротація підрозділів 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК ЗС РФ. Передові підрозділи бригади у районі Весела Гора посилені протитанковою батареєю.
Поповнено боєкомплект передових підрозділів 11 окремого мотострілецького полку (Макіївка) та 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ, а також 6 окремого мотострілецького полку (Стаханов) 2 АК ЗС РФ.

Повітряну розвідку сил АТО здійснювали: оперативно-тактичний безпілотний літальний апарат у смугах відповідальності 5 (Макіївка) і 100 (Донецьк) окремих мотострілецьких бригад 1 АК ЗС РФ; два БПЛА за маршрутом: Правдівка – Очеретине; по одному БПЛА у смузі відповідальності 7 окремої мотострілецької бригади 2 АК (Луганськ) ЗС РФ, а також на ділянці відповідальності 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК ЗС РФ.

У районі н.п.Гусельщикове підтверджено перебування рухомого розвідувального пункту ПРП-4А “Аргус”. У районі Донецького аеропорту виявлено комплекс радіорозвідки та радіопридушення “Инфауна”.

Заплановано вихід диверсійно-розвідувальних груп зі складу розвідувальних рот: 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК ЗС РФ – з району н.п.Безіменне; 4 окремої мотострілецької бригади (Алчевськ) 2 АК ЗС РФ – з району н.п.Сокільники.

Зафіксовано чергові втрати в частинах та з’єднаннях 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.
30 серпня ц.р. загинуло троє та поранено восьмеро військовослужбовців 11 окремого мотострілецького полку (Макіївка) та 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК ЗС РФ, а також 6 окремого мотострілецького полку (Стаханов) 2 АК ЗС РФ.

Українською стороною надана інформація представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про наявність танків, артилерійських систем калібром понад 100 мм та 122-мм РСЗВ “Град” у районах Дебальцеве, Степанівна, Гурти, Новогригорівка та Донецьк.

З огляду на позитивне сприйняття населенням тимчасово окупованих територій сходу України пропозицій української сторони щодо повного припинення вогню з 1 вересня ц.р. у т.ч. з метою безпеки початку нового навчального року, російськими пропагандистами Центру інформаційного протиборства (Новочеркаськ) Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного військового округу підготовлено план системних провокацій “Перше вересня” з метою звинувачення сил АТО у порушенні режиму тиші, Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права.
31 серпня – 1 вересня ц.р., за безпосередньої згоди командувача 1 армійським корпусом (Донецьк) ЗС РФ, за участі російських телевізійних журналістів та військовослужбовців 9 окремого штурмового полку морської піхоти (Новоазовськ) проводяться постановочні зйомки, що передбачають у т.ч. імітацію обстрілів навчальних закладів та шкільних автобусів у районі населених пунктів Безіменне, Красноармійське.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *