Увага: самообстріли НЗФ з метою дискредитувати Україну

Під час останнього засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську, яке відбулося 26 серпня поточного року, були досягнуті домовленості дотримання режиму припинення вогню по всій лінії розмежування з 00:00 години 1 вересня 2016 року. Таке рішення, в першу чергу, було прийнято для забезпечення спокійного та мирного початку навчального року у школах Донецької та Луганської областей.

Слід зазначити, що Збройні Сили України одразу висловили готовність щодо виконання рішення Тристоронньої контактної групи. Дана позиція була узгоджена у Мінську з представниками ОРДО та ОРЛО і також були отримані гарантії від російської сторони СЦКК щодо режиму припинення вогню. Врешті-решт, за згодою сторін режим «тиша» було введено на один день раніше, ніж було зазначено у Мінську.

Незважаючи на це, незаконні збройні формування вже о 00:05 години 31 серпня почали порушувати режим припинення вогню, і до ранку неодноразово застосовували стрілецьку зброю. Вранці навіть відбулося бойове зіткнення між українськими військовослужбовцями та ворожою ДРГ в районі населеного пункту Богданівка. На жаль, під час цього бою загинув військовослужбовець ЗС України. А станом на 20:00 бойовики почали застосовувати й міномети. Спостерігачі української сторони СЦКК зафіксували 26 пострілів по позиціях ЗС України зі 120-мм мінометів.

 

Що це? Ніщо інше, як провокації, щоб змусити ЗС України відкрити вогонь у відповідь і показати, що Україна порушує дане слово припинити стрільбу і є недоговороспроможною.

Отже стає зрозумілим, що керівництво ОРДО та ОРЛО не збирається виконувати досягнуті 26 серпня домовленості щодо дотримання режиму «тиші». Про це свідчать останні події. Адже ескалація конфлікту досягла рекордних масштабів, коли кількість використаних боєприпасів та обстрілів побили цьогорічні рекорди – 1090 (!) заборонених Мінськими угодами боєприпасів – за добу 29 серпня. Крім цього, вчора у місті Щастя під мінометний обстріл з боку НЗФ потрапила й спостережна група СММ ОБСЄ, яка була змушена ховатися в укритті. А вже після обстрілу військовослужбовці української сторони СЦКК допомогли їй евакуюватися із небезпечного району. На жаль, у Щасті під час цього ж обстрілу отримала поранення медсестра медичного закладу.

У той же час, з боку бойовиків НЗФ ОРДО та ОРЛО продовжуються спроби провокацій та фальсифікацій. Експерти української сторони СЦКК, ретельно відслідковуючи такі події, знайшли нові факти, коли бойовики самі ж обстрілюють населені пункти, які контролюють. Про такі самообстріли українська сторона СЦКК вже неодноразово повідомляла і наводила беззаперечні докази. Згадаємо хоча б два випадки «обстрілів» міста Кадіївка (колишній Стаханов).

Цього разу теж вдалося розібрати деякі провокативні дії бойовиків ОРДО/ОРЛО та кваліфікувати їх як «самообстріли». Це стосується обстрілів Донецька, Ясинуватої та, знову ж, Кадіївки. Як це відбувалося, можна зрозуміти, ознайомившись із наданими фахівцями мапами-схемами.

Після всього вищенаведеного вражає, і, навіть, жахає небажання «керівників» ОРДО/ОРЛО та їхніх ляльководів загасити цей конфлікт, а, навпаки, прагнення підживлювати його будь-якими способами, вдаючись до численних провокацій, які призводять до руйнування населених пунктів, знищення інфраструктури регіону та вбивствам мирних громадян, яких вони тримають у заручниках вже понад двох років. Все це є яскравим підтвердженням їхніх реальних намірів і у подальшому за будь-яку ціну підтримувати ескалацію конфлікту на Донбасі. При цьому роблять це вони свідомо і цинічно, адже за інформацією, яку отримала українська сторона СЦКК, на місцях «ймовірних ударів» вже чергують представники засобів масової інформації Російської Федерації, щоб відразу, по гарячих слідах, звинуватити Україну у порушенні режиму припинення вогню.

Прес-офіцер української сторони СЦКК
підполковник Вадим БАКАЙ.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *