Окупований Торез. Підготовка до танкового біатлону

Жителі окупованого Тореза мало не щодня зранку, а інколи й увечері чули під передзвони храмів Святителів Московських та Ксенії Петербурзької залпи танкових гармат та спарених кулеметів. Не припинялись вибухи та постріли навіть на медовий та яблучний Спаси.

Як з’ясувалось пізніше, окупанти готуються провести чергові танкові перегони – змагання з так званого танкового біатлону між командами двох невизнаних у світі «республік» «ДНР» та «ЛНР». На торезькому танковому полігоні у районі кар’єру проходили відбір та тренування десять екіпажів танків, САУ та БМП. Вони стріляли, руйнували гусінню родючу українську землю, а ввечері влаштовували феєрверк із освітлювальних ракет.

Минулого року танковий біатлон завершився жахливою трагедією – від вибуху в виставленій для оглядин «Стрілі-10» загинула 9-річна дівчинка і був важко травмований та отримав опіки 10-річний хлопчик. Про ту трагедію я написав рік тому. Цього року підготовка до «змагань» триває у таємниці, без шанувальників та зайвої реклами.

Стало відомо, що змагання з танкового біатлону між терористичними угрупованнями «ДНР» та «ЛНР» відбудуться на початку вересня. Можливо, вони будуть присвячені «Дню визволення Донбасу», включиться пропагандистський механізм, і всі шість каналів «псевдореспублік» будуть крутити мілітарне видовище, «Лайф Ньюз» отримає картинку, за якою скучила його аудиторія. На Савур-могилі знову відбудеться мітинг у кольорах «георгіївських» стрічок під звуки маршів часів СРСР.

На потрощену, у вибоїнах дорогу Донецьк – Луганськ вже вигнали жінок – вони побілили бордюри, а деякі зупинки навіть розмалювали картинами в стилі «Діди воювали, ніколи не забудемо». Чергова хвиля дешевого «совкового» патріотизму та видовищ чекає на жителів окупованих територій. Питання полягає у тому, чи саме цієї картинки вони чекають і чи про це вони мріють?

У центрі міста на палаці культури імені Маяковського замість напису на розтяжці « Мы хотим мира», з’явилася реклама оперети «Летучая мышь». Чи багато жителів готові піти на цей спектакль, коли їхні гаманці спустошила війна? Щодня люди думають про те, коли скінчиться війна, що триває вже третій рік, коли з’явиться хоч якась надія на майбутнє.

З екранів телевізорів неможливо отримати інформацію про хоча б якісь перспективи! Радянські пісні, фільми старих часів із колекції «Госфильмофонда», записи записів передач телеканалів РФ. Говорять про наступ Збройних сил України, НАТО і навіть ІДІЛу! В той же час керманичі «республік» кричать про наступ на Київ. Влаштовують навчання «мирних жителів» проти миротворчих військ ООН та ОБСЄ і збирають підписи тих самих жителів під листами зі зверненням до ООН «зупинити Збройні сили України».

Абсурдність ситуації на окупованих територіях полягає у тому, що ніхто не виконує жодного пункту Мінських домовленостей! Всі роблять вигляд, що вони діють, а насправді – триває війна. Люди спокійно пересуваються через лінію розмежування у той час, як поряд гинуть такі ж самі люди. Вони покірно стоять у чергах на блокпостах на пекучому сонці і навіть вже не мріють про те, що ця наруга над людьми та здоровим глуздом колись скінчиться.

Минулого року на танковий біатлон людей звозили маршрутками, побудували навіть трибуни на п’ять тисяч глядачів! Було багато охочих глянути на це видовище! Цікаво, а цього року будуть влаштовувати доставку глядачів? Впевнений, більшість вже забула про те, чим скінчилася та гра «в танчики» для дорослих. Мабуть, і цього разу прихильники Путіна поїдуть з прапорами агресора, з прапорами терористичних «республік», з «георгіївськими» стрічками на мілітарну виставу і будуть вболівати за свою «республіку».

Сумно дивитися на те, як люди звикли жити в світі, де війна стала буденністю, виживання – стилем життя, неправда та брехня – інформацією, зрада Батьківщини – грошима, майбутнє – примарою існування в копійчаному рімейку СРСР.

«Хліба та видовищ!», – колись волали громадяни Римської імперії. Не стало імперії, не стало і громадян.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез (після деокупації – Чистякове)

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *