Як діє спрощена процедура отримання субсидій

Сьогодні субсидії на сплату комунальних послуг у Донецькій області вже отримали близько 300 тисяч сімей. Спрощена процедура отримання державної допомоги дозволила претендувати на субсидію навіть тим, хто ніколи на неї не розраховував.

Зараз для оформлення субсидій на комунальні послуги потрібні лише два документи – декларація про доходи та заява. Надати їх можна особисто, направити поштою, або ж заповнити на сайті. Після цього працівники відділу соціального захисту розглянуть звернення та вирахують розмір субсидії, яку ви можете отримати.

На відміну від попередніх років, зараз заборгованість за комунальні послуги не може слугувати приводом для відмови у наданні субсидії. Більш лояльним стало законодавство і до власників двох квартир – відтепер і вони мають право на часткову компенсацію витрат на сплату послуг ЖКГ. Також пом’якшення торкнулось сімей, у власності яких є дві автівки. Проте на субсидію можна претендувати лише якщо:

– у власності автомобілі вітчизняного виробництва, випущені 10 і більше років тому;

– для іномарок цей термін збільшується до 15 років.

Також діє механізм так званої «нульової» субсидії. Якщо через якісь обставини Мінсоцполітики не призначив для вас відсоток компенсації  послуг ЖКГ, це не означає, що субсидія не призначена. Вона може бути «нульовою». При цьому після підвищення тарифів або через інші обставини субсидія перераховується автоматично, знову оформлювати її  вже не потрібно.

Існує схема, завдяки якій можна самостійно вирахувати відсоток, який ви будете сплачувати при оформленні субсидії. Виглядає вона так:

 

Підставте у трикутник свій середньомісячний сукупний дохід сім’ї

за попередній календарний рік на одну особу

: 1399 : 2 × 15 = %

У прямокутнику Ви отримаєте свій обов’язковий відсоток платежу за комунальні послуги

1399 – прожитковий мінімум на одну особу на місяць (з 1 січня 2016 – 1 330 грн.,  з 1 травня – 1 399 грн., з 1 грудня – 1 496 грн.)

2 – базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії

15 – базова норма плати за житлово-комунальні послуги (%)

 – середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередній календарний рік на одну особу

 – обов’язковий відсоток платежу за комунальні послуги

Важливо пам’ятати, що зараз оформити субсидію може кожен бажаючий без зайвих довідок. Суми компенсації можуть бути доволі значними, тому субсидія – дієвий спосіб економії сімейного бюджету. Найголовніше – він доступний і пенсіонерам, і працюючим.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *