Владика Богдан (Дзюрах) під час зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ): «Ювілейний рік Божого милосердя не повинен залишитися за стінами християнських храмів»

Чергова зустріч Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ), яка відбувається цього разу в Сараєво (Боснія та Герцоговина), присвячена осмисленню діл милосердя в світлі потреб сучасної людини. Сім діл милосердя є конкретним виразом Божої любові, якою Бог прагне огорнути стражденну людину в її різних духовних й тілесних нуждах та потребах. Як діти Божі і учні Ісуса Христа, ми, християни, покликані явити світові і кожній потребуючій людині милосердне і співчутливе обличчя нашого Бога.

Розповів владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, який бере участь в даному заході, в коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

Доповідачі з різних країн Європи, які займаються різними ділянками соціального служіння в структурах Церкви і в інших благодійних організаціях, представляють свій досвід того, як можна розуміти і практикувати діла милосердя щодо тіла і душі сьогодні. «Доповідачі підкреслюють, благодійне служіння потребуючим не являється виключним завданням певної групи людей в парафії чи створених для цієї діяльності організацій чи фундацій, але являється життєвим покликанням кожного християнина. Без великодушного і безкорисливого служіння ближнім наше християнство не є ані справжнім, ані переконливим. Є чимось протиприроднім і незрозумілим, якщо у суспільстві, яке вважає себе християнським, панує драматичний і скандальний поділ на бідних і багатих, де більшість членів живуть поза межею бідності, де найслабші – ненароджені діти та особи похилого віку – є найбільше незахищеними, де корупція, як рак, затруює і руйнує усі найважливіші сфери суспільного буття: політику, освіту, медицину, правозахисну систему», – зазначає єпископ.

На його переконання,  в цих ділянках беззахисна людина «кличе, волає про милосердя». Тож, завдання Церкви в цих обставинах – почути крик знедолених і зробити щось конкретне, щоб захистити їх і зменшити їх страждання. «Реформи, про які так часто і багато говорит сьогодні в Україні, мають здійснитися насамперед в серці кожного українця, і в першу чергу – в серці віруючої людини. Ювілейний рік Божого милосердя не повинен залишитися за стінами християнських храмів, але має обов'язково мати подальший вплив на наше родинне і суспільне життя, на усе ближче і дальше довкілля, остаточно – на усе суспільство», – підсумував владика Богдан. 

Департамент інформації УГКЦ

 

 

 

 

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *