За втручання Генеральної прокуратури України у зв’язку із незаконним використанням земельної ділянки на користь органу місцевого самоврядування стягнуто понад півмільйона гривень

Генеральна прокуратура України захистила інтереси селян у сфері земельних відносин під час розгляду Верховним Судом України справи за позовом Смілянського міжрайонного прокурора Черкаської області в інтересах держави в особі Балаклеївської сільської ради Смілянського району до фізичної особи про відшкодування шкоди, завданої використанням землі без належних для цього документів.

Установлено, що земельна ділянка площею 2,21 га комерційного призначення, на якій розташований комплекс нежитлових будівель, незаконно використовувалася фізичною особою, що призвело до завдання збитків Балаклеївській сільській раді як власнику землі у вигляді упущеної вигоди в розмірі орендної плати в сумі майже 584 тис грн, яка могла б надійти до місцевого бюджету у разі належного оформлення права землекористування.

Однак у порушення вимог ст.ст. 124, 125, 152, 157, 206 ЗК України, ст.ст. 22, 1166 ЦК України безоплатне використання фізичною особою упродовж 4 років цієї землі призвело до завдання збитків.

Послідовно відстоюючи інтереси держави. Генеральна прокуратура України подала заяву про перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, Верховний Суд України 14.09.2016 скасував ухвалу та рішення суду касаційної і апеляційної інстанцій та залишив у силі рішення суду першої інстанції у справі, яким задоволено позовні вимоги прокурора, про відшкодування шкоди, завданої використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *