«Інтернат – ПДВ – Донбас» – життя у «Гнома» вдалось

Наставники військово-патріотичних клубів Росії, які побували на Донбасі, передають досвід молодому поколінню.

Нюанси, пов’язані з комплектуванням збройних сил Росії, – це ціла наука і водночас добре налагоджений корупційний бізнес-механізм, у якому замішані цивільні та військові чиновники, які відповідають за різні питання, пов’язані з призовом. На потенційних строковиках і кандидатах на контракт роблять гроші всі, хто тільки може: від воєнкомів та представників військово-медичної комісії до командирів військових з’єднань. І, звісно, не без участі вищих керівників. Чималі дивіденди від всього цього перепадають вищим – від штабів округів до Головного організаційно-мобілізаційного управління ГШ ЗС РФ. Мета очевидна: вибити якомога більше грошей і з військовозобов’язаних ухиленців, які “косять” від армії, і з охочих потрапити на контракт. Ну а план з призову виконають в будь-якому разі, тут головне не якість, а кількість. У багатомільйонній Росії повно хлопців з глибинки, які у свої 18 років не бачили нічого далі райцентру і не мають можливості відкупитися.

У той час як чиновники роблять гроші на призовниках, російський бюджет несе тягар виховання підлітків з неблагополучних сімей і видачі їм путівки в життя. Але це виховання в спеціальних освітніх закладах та інтернатах перетворюється на справжнє зомбування. Надто, що таких підлітків на всю Росію – сотні тисяч, вдома їх ніхто особливо не жде й оплакувати не буде.

Наші заяви не голослівні — зараз ви побачите наочний приклад такого підходу. Отже, об’єкт дослідження — Ігор Знобищев.

Ігор Знобищев. Дата народження 19.04.1995. Родом із Кіровської обл. Вихованець КОДОКЗ (Кіровський обласний державний освітній казенний заклад, рос. – КОГОКУ) «Школа-інтернат для дітей-сиріт», Сосновка. Випускник, а тепер уже й інструктор дитячого юнацького військово-спортивного патріотичного центру «Едельвейс» ім. генерала армії Маргелова, місто Вятські Поляни Кіровської області, у якому з 2009 до 2012 року Знобищев здобував військові навички. Строкову військову службу проходив у 2013–2014 роках у 31-й окремій десантно-штурмовій бригаді в Ульянівську. У соцмережах – «ВК» (архів профілю, фотоальбому 1 і фотоальбому 2, контактів). Знобищев вписаний у базу даних «Чистилище» центру «Миротворець».

Повернувшись із армії, І. Знобищев взяв шефство над підлітками згаданого вище центру «Едельвейс», передаючи молодому поколінню свої навички та досвід.

Як бачимо, військово-патріотичними іграми не обійшлося. У фотоальбомі Знобищева є і «ліричні відступи»: з лютого до червня 2015 року можна побачити серію фотографій з Донбасу, у коментарях до яких бойовики його згадують під позивним «Гном».

Доклавши небагато зусиль, можна знайти цікаву інформацію про те, що вихованець школи-інтернату для дітей-сиріт Ігор Знобищев не зовсім сирота. Звісно, його сім’ю важко назвати повноцінною, але у нього, щонайменше, є:

  • мати, з огляду на все  позбавлена батьківських справ;
  • брат Денис Знобищев, який ховається під вигаданим прізвищем Закалюкін, випускник ПТУ № 15 м. Сосновка і дитячого юнацького військово-спортивного центру «Едельвейс», м. Вятські Поляни Кіровської області. Нині військовослужбовець-контрактник однієї з військових частин Східного військового округу;
  • сестра Ірина Знобищева, мешкає у м. Самара. Певно, найуспішніша з усіх Знобищевих.

Та це не все. Варто прошерстити дружнє коло фігуранта, як стає ясно, що чимало його друзів за інтересами так чи інакше пов’язані з неформальними російськими воєнізованими організаціями, членів яких масово залучають до неоголошеної війни, розв’язаної Росією проти України. З огляду на останні фотографії, завантажені в альбом І. Знобищева, він разом з іншими старшими товаришами доволі активно включений до т. зв. військово-спортивних ігор, реально ж – у бойову підготовку негласного резерву російських збройних сил, представники якого тисячами воюють у лавах незаконних збройних формувань «Д/ЛНР». Підготовка проходить у вигляді табірних зборів із залученням кадрових військових, бойової техніки та стрілецької зброї – щоправда, з холостими патронами.

Нагадуємо, що це не перша російська воєнізована організація, члени якої воюють на Донбасі. Раніше InformNapalm писав про такі об’єднання:

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування. Автор Іраклій Комахідзе 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *