УГКЦ жодним чином не протиставляється жодній з Православних Церков, – Блаженніший

За те що ми є з українським людом людьми різних релігій і національностей…нас сьогодні називають єдиною найбільшою перепоною для православного-католицького примирення світового масштабу.

Ось чому для мене є сьогодні так важливо стати перед вами у цьому величному університеті і однозначно заявити наступне: Українська Греко-Католицька Церква, найбільша із Східних Католицьких Церков, жодним чином не протиставляється жодній з Православних Церков. Ми є вповні Православною Церквою, з православним богослов'ям, літургікою, духовністю та канонічною традицією, яка прагне проявити це православ'я в дусі християнства першого тисячоліття, в сопричасті з Римом. Християнський Схід і Захід не тільки зобов'язані шукати якогось абстрактного зближення, але й покликані нашим Спасителем жити в єдності єдиного Тіла Христового. Жити в єдності, а не в підчиненні один одному, подібно до єдності трьох Божественних осіб які є одним-єдиним життям: Вони існують не паралельно одна одні але є єдиним Богом.

Наша місія, як Церкви, яка пережила великі гоніння і мученицьку смерть в двадцятому столітті, стати на захист тих, хто переживає такі переслідування сьогодні. Зокрема, стати на захист наших братів і сестер – коптів Єгипту, мелхитів, халдеїв, сирійських православних, ассірійців, та в інших країнах Близького Сходу. Це є наш обов‘язок допомогти їм розповісти свою власну історію у цьому найбільш престижному світовому форумі.

Сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в промові, виголошеній ним в Університеті Коледжу Святого Михаїла в Торонтонському університеті в Канаді під час бенкету з нагоди перенесення Інституту ім. Митрополита  Андрея Шептицького з Оттави до Торонтонського університету, 28 вересня.

«Переконаний, ця навчальна установа є однією із провідних наукових центрів світу, і вітаючи тут наш Інститут, ви сприяєте інтелектуальному розвитку Київської Церкви. У той же час, це дозволяє іншим Східним Церквам, православним, дохалкедонянам й католикам, вивчати те, що наші предки у вірі залишили нам. Вони дали нам живу спадщина, яка, на нашу думку, може принести зцілення і надію на мир», – додав він. А це можна здійснити не тільки розмовляючи про те, як східні й західні християни потребують і доповнюють один одного. «Ми сьогодні дихаємо разом, як два легені одного тіла. І це можливо тому, що Університет коледжу Святого Михайла став домом для Інституту, а через нього й для всього християнського Сходу, й тепер ми можемо думати, дихати, жити і разом боротися за правду», – додав він.

«Я ніколи не втомлюся говорити: в Україні ми маємо Український католицький університет, а в діаспорі –  Інститут східного християнства ім. Митрополита Андрея Шептицького», – сказав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *