Обстановка в районі АТО станом на 30 вересня На тимчасово окупованих …

Обстановка в районі АТО
станом на 30 вересня

На тимчасово окупованих територіях сходу України, противник продовжує порушувати режим припинення вогню.
На окремих напрямках здійснювались обстріли зі стрілецької зброї (у т.ч. ручні та станкові гранатомети), зенітних установок ЗУ-23-2, бойових машин піхоти та 82-мм мінометів.
У районі н.п.Верхньоторецьке відмічено активізацію снайперських груп противника.

У з’єднаннях та частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК Центру територіальних військ (Новочеркаськ, Ростовська обл.) Південного військового округу ЗС РФ тривають планові заходи з підготовки до бригадних та полкових тактичних навчань, які проводитимуться на полігонах “Торез” та “Шимшинівський” у період 3-7 жовтня ц.р.
26-27 вересня ц.р. зі штабу Центру територіальних військ (Новочеркаськ) до н.п.Красний Луч прибуло дві групи офіцерів ЗС РФ (близько 40 осіб), які нададуть допомогу при визначенні нових районів оборони російських окупаційних військ, а також виступатимуть у ролі посередників на бригадних та полкових тактичних навчаннях.

Командування ЗС РФ продовжує постачання озброєння та військової техніки, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів та матеріально-технічних засобів для забезпечення підпорядкованих з’єднань і частин 1 та 2 АК ЗС РФ з території Росії до наступних пунктів призначення:
Вуглегірськ – п’ять вагонів з боєприпасами;
Свердловськ – два танки, два вантажні автомобілі (із зенітними установками) на платформах, чотири цистерни з пальним (200 тонн), два критих вагони, два вагони-рефрижератори.

У рамках підготовки до реалізації рамкової угоди про розведення сил противником:
у районах н.п.Станиця Луганська та Золоте здійснюється інженерне обладнання нових позицій. Підвезені бетонні блоки та інші будівельні матеріали;
активізовано ведення розвідки на Новоайдарському напрямку:
у районі н.п.Станиця Луганська до повітряної розвідки залучався безпілотний літальний апарат зі складу роти БПЛА 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК ЗС РФ;
до району відповідальності 11 стрілецького батальйону 2 омсбр переміщено підрозділи окремого розвідувального батальйону (Луганськ) 2 АК ЗС РФ.

Українською стороною надана інформація представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про наявність мінометів, танків, артилерійських систем калібру понад 100-мм та 122-мм реактивних систем залпового вогню “Град” у районах н.п.Шишкове, Дебальцеве, Гольмівський, Єнакієве, Ясинувата та Петрівське.

З огляду на поступове розуміння невідворотності покарання за військові злочини, у т.ч. співучасть у злочинних діях вищого воєнно-політичного керівництва Росії, зростає кількість військовослужбовців 1 АК (Донецьк) ЗС РФ, які відмовляються повертатись на тимчасово окуповані території сходу України після проведення відпусток (службових відряджень) у Росії та супроводжувати бойову техніку.
28 вересня ц.р., під впливом оприлюднення світовими ЗМІ результатів розслідування міжнародної слідчої групи та доказів того, що пасажирський літак малазійських авіаліній рейсу МН-17 був збитий російськими військовослужбовцями із установки ЗРК “Бук”, навмисно переміщеної з території Росії на тимчасово окуповані території сходу України, зенітною ракетою 9М38, яка виробляється тільки в Росії, що призвело до загибелі 298 людей, механіки-водії зенітно-ракетної батареї 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти Дмитрий ЗАЯЦ (рос.) та Вячеслав ГОНЧАРОВ (рос.), під час перебування у службовому відрядженні у м.Ростов-на-Дону, відмовились супроводжувати до місця постійної дислокації полку (Новоазовськ) відремонтовані бойові машини зенітно-ракетного комплексу “Стрела-10М3”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *