Папа римський Франциск закликав до мирного «співіснування» в кавказькому регіоні

В суботу Папа Римський служив Літургію в столиці Грузії Тбілісі. Таким чином він продовжує мирну місію на Кавказі, який роз’єднаний між Росією і Заходом.

Звертаючись до віруючих невеликої громади грузинських католиків, Франциск запропонував «розраду», яка потрібна людям для подолання «неспокою», який вони пережили.

Це була одна з найменших громад віруючих, будь-коли бачених на папській Літургії під час 16 закордонних подорожей Римського архієрея.

Організатори заходу розраховували на більшу, ніж три тисячі, участь молільників, які прибули на стадіон для 25 тисяч людей.

За два дні до прибуття ватиканського гостя патріарх Грузинської православної церкви Ілля оприлюднив заяву, в якій сказав, що православний віруючий не може взяти участь у католицькій Літургіі з приводу доктринальних різниць, що сягають 1054 року, коли християнство полілилося на дві гілки – східне і західне.

Папа мав зустріч з патріархом Іллею після прибуття до Грузії в п’ятницю. і заплановано ще одну зустріч в суботу.

У п’ятницю, на початку триденних відвідин кавказьких країн, Франциск закликав до мирного «співіснування» в охопленому конфліктами колишньому радянському регіоні. В ході поточного візиту він також відвідає Азейбаджан. Кілька місяців тому він відвідав великого супротивника Азербайджану – Вірменію.

Римський архієрей також говорив про потребу повернення біженців до своїх домів і закликав до пошанування національного суверенітету, без вживання слова «окупація», натякаючи на російське вторгнення в Грузію.

З часу обрання Франциска Папою римським у 2013 році, він зробив чимало зусиль для покращення відносин з православними християнами, яких у світі приблизно 250 мільйонів, надіючись на можливість об’єднання в майбутньому.

Цього року він мав історичного значення зустріч з патріархом РПЦ Кирилом.

Грузинська православна церква є однією з найбільш консервативних у православному світі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *