СММ ОБСЄ не підтверджує повідомлення ЗМІ Росії про угруповання «Сірі вовки» на Донбасі

Деякі російські ЗМІ повідомили про появу угруповання «Сірі вовки» на Донбасі, а також про буцімто 200 іноземних найманців, які воюють на боці України. «Вести.ру» проілюструвало цю новину світлиною із військовим інструктором, що брав участь у тренуваннях українських міліціонерів на Луганщині. А в СММ ОБСЄ повідомили Радіо Свобода, що не можуть підтвердити повідомлення про іноземних найманців.

24 вересня сайт холдингу «ВГТРК» «Вести.ру» із посиланням на «РИА Новости» повідомив про появу угруповання «Сірі вовки» на Донбасі. За словами «Вести.ру», у так знаному «оборонному відомстві» «ЛНР» повідомили, що в станиці Луганській на позиціях українських військових підняли прапор організації «ваххабітів» зі складу турецьких найманців «Сірі вовки», яких буцімто близько 30 осіб у цьому районі.

У повідомленнях також сказано про нібито 200 іноземних найманців, які «воюють на боці України і дислокуються в населених пунктах уздовж усієї лінії зіткнення». У новині підсумовують, що «наявність іноземних найманців підтверджують представники місії ОБСЄ».

У відповідь на інформаційний запит Радіо Свобода у СММ ОБСЄ повідомили, що місії відомо про такі повідомлення, але на основі власних спостережень в організації не можуть їх підтвердити.

«Нам відомо про такі повідомлення, але на основі власних спостережень ми не можемо їх підтвердити. СММ ОБСЄ повідомляє про факти, які вона фіксує. А читачі звітів СММ можуть самостійно зробити висновки», – зазначали у відповіді.

Також, у СММ повідомили про те, що бачили озброєних осіб, на одязі яких були знаки розрізнення, що свідчили про іноземне походження, однак не бачили знаків розрізнення угруповання «Сірі вовки».

«Спостерігачі СММ раніше бачили озброєних осіб, на одязі яких були знаки розрізнення, що свідчили про іноземне походження. Іноді спостерігачі бачили озброєних осіб, які казали їм про те, що вони – з інших країн. Спостерігачі СММ не зустрічали людей зі знаками розрізнення згаданого угруповання», – зауважили у місії.

Нещодавно, наприклад, у ЗМІ, із посиланням на звіт СММ ОСБЄ, з’являлась інформація про «іноземних найманців із Грузії» на боці ЗСУ. У самому звіті ОБСЄ, на який посилаються, сказано, що у підконтрольному Україні селі Троїцьке (69 кілометрів на захід від Луганська) члени патруля місії бачили двох солдатів ЗСУ зі знаками розрізнення «Грузинський легіон» на їхній формі. Спостерігачі відзначили, що вони спілкувалися грузинською. А троє місцевих жителів розповіли спостерігачам, що в їхньому селі в деяких будинках проживають солдати грузинського походження.

А щодо новини «Вести.ру» про «Сірих вовків» – її проілюстрували фотографією одного із військових інструкторів, який брав участь у тренуваннях українських міліціонерів на Луганщині у квітні 2015 року, про що свідчать відеозаписи і світлини в інтернеті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *