Чорна бухгалтерія: куди списують гроші в Сирії

У річницю сирійської авантюри кремлівських очільників підбиттям фінансових підсумків воєнної кампанії став зведений журналістами бюджет на її проведення. Забезпечення всіх вильотів, вартість використаних боєприпасів, оплата «праці» залучених російських військовослужбовців та інші витрати вклалися в цифру 58 млрд руб.  або 920 млн дол.

У березні 2016 року – а це практично через півроку (чи 167 днів) від початку російської «боротьби» зі світовим тероризмом – Володимир Путін назвав вартість воєнної операції в Сирії: за його словами, вона становить 33 млрд руб. (524 млн дол.).

Та вже у кінці березня повідомили про часткове виведення російського угруповання із Сирії.  Ми не раз ставили під сумнів це повідомлення і, як бачимо, річний баланс тільки підтверджує наші здогади. Сума за друге півріччя ненабагато зменшилася у порівнянні з витратами в першому. Загальні витрати приблизно вдвічі перевищують цифру, названу Путіним.

Вочевидь, по-іншому не могло й бути. На фоні економічних проблем ніхто й ніколи не назве реальні витрати. Держава готова витрачати гроші на безглузду війну на території іншої країни, забуваючи про проблеми власних громадян.

Може знайдуться охочі оцінити всі статті сирійських витрат точніше. Ми ж розглянемо виплати військовослужбовцям, скориставшись (як вихідними даними) інформацією з інших видань.

Станом на кінець жовтня 2015 року два джерела РБК, близьких до Міноборони РФ, повідомляли, що чисельність контингенту в Сирії становить 1600 осіб. У листопаді 2015 року агентство Reuters писало про 4000 осіб. У вересні 2016 року дані ЦВК засвідчили, що на російській базі Хмеймім проголосувало 4378 осіб. Тож журналісти РБК припустили, що середньомісячна чисельність російського контингенту в Сирії, без обслуговуючого персоналу, впродовж року не падала  нижче 3000 осібЦе наша перша цифра. 

  

Друге. РБК у своїх підрахунках грошових виплат особовому складу врахувало тільки добові розміром 19 дол. (1200 руб.) на день на особу. У результаті встановили відрядні витрати понад 1,3 млрд руб. (1200*3000*365 днів). Водночас повідомлялось, що добові – це єдині додаткові виплати з російського бюджету, які військові отримують за участь у сирійській операції. Але щодо цього команда InformNapalm має доповнення. Проведемо аналіз, використовуючи дані з відкритих джерел.

Звідки цифра 19 доларів? Згідно з додатком 1 до постанови № 812 «Про розмір та порядок виплати добових у закордонній валюті… у випадку службових відряджень на території іноземних держав…» встановлено, що добові у Сирії становлять 62 дол. Наказ Міністерства оборони №2700 говорить, що якщо військовослужбовець забезпечується харчуванням, то сторона, яка направляє, виплачує йому добові у закордонній валюті розміром 30% встановлених добових (18,6 дол., заокруглені РБК до 19).

Період відрядження визначається штампами приїзду/від’їзду у виданих закордонних паспортах. Службові закордонні паспорти видають усім військовослужбовцям, які вирушають служити за межами Росії. Не є винятком і «сирійці».

   

Проте на форумах лунає трохи інша інформація: 30% добових видають у валюті на руки безпосередньо на базі, решту суми перераховують по курсу й переказують на карту військового в рублях. Готівку виплачують фінансисти безпосередньо на військовій базі. Ця інформація підтверджується і фотографіями, які викладають військові, що побували у Сирії.

Перше запитання. То який все-таки розмір добових: 62 дол. (3900 руб.) чи тільки 18,6 дол. На день? Перша цифра автоматично збільшує статтю витрат на відрядження більш як утричі, з 1,3 млрд руб. (за даними РБК) до 4,3 млрд руб. (3900*3000*365). На користь останньої цифри говорять і неофіційні відомості від військових, які відслужили у САР (Сирійська Арабська Республіка).

Можливо, добові в розмірі 62 дол. на день виплачують не всьому контингенту, а тільки тим, хто, як сказано в прес-повідомленнях МО РФ, не бере участі в наземній операції в Сирії, але, з огляду на все, перебуває далеко від організованих баз у Хмеймімі та Тартусі.

Нічим не регламентується і грошова виплата у розмірі трьох ОВП (оклад по воїнській посаді). І, оскільки одними добовими та пропагандою боротьби з ІДІЛ військових у Сирію не заманиш, російське військове командування знайшло спосіб заохотити військовослужбовців: один оклад виплачують на руки в САР, ще два – на карту в Росію, не враховуючи грошового забезпечення в Росії. Про суми цих додаткових (ОВП) нічого не відомо, але, з огляду на все, сума набігає чимала і разом з відрядними становить приблизно 100 тис. руб. на місяць на особу. Якщо судити за повідомленнями на форумі, за рік виходить приблизно 3,6 млрд руб. (100 тис.*3000*12 міс.) або 57,1 млн дол. Повну інформацію про нарахування та виплати Генштаб ЗС РФ приховує. Напевно, є що приховувати. Тим більше, що будь-які готівкові розрахунки в російській армії стають гарним приводом для махінацій з присвоєнням та списанням коштів.

Також питання у військових викликає застосування коефіцієнту підвищення, встановленого додатком 7 до наказу №2700:«Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, під час виконання завдань в умовах надзвичайного стану, при збройних конфліктах до грошового забезпечення встановлюється коефіцієнт підвищення розміром 1,5».

Військові замислюються, чи застосовують цей коефіцієнт, чи всіх він стосується. Для того, щоб отримати ГЗ (грошове забезпечення) з коефіцієнтом 1,5, потрібне було спеціальне рішення уряду Росії, яке зарахувало б Сирію до зон збройних конфліктів. Таким формальним рішенням, як ми думаємо, стали прийняті у липні 2016 року зміни до закону «Про ветеранів». Розділ ІІІ, який визначає перелік держав, міст, територій та періодів ведення бойових дій з участю громадян Російської Федерації, поповнився «виконанням спеціальних завдань на території Сирійської Арабської Республіки: з 30 вересня 2015 року».

Так військові мають право отримати посвідчення ветерана бойових дій, яке дасть їм додаткові пільги. «Кількість громадян Росії, які можуть отримати статус ветерана як учасника бойових дій у Сирії, становить приблизно 25 тисяч осіб», – заявляв у Держдумі заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов. На цих громадян поширяться заходи соціальної підтримки, встановлені законом «Про ветеранів»; на забезпечення їхніх соціальних пільг у 2016 році планують виділити 967,8 млн руб, або 15,4 млн дол.

Резюмуючи підрахунки, можемо сказати, що баланс річної сирійської кампанії, підбитий російськими журналістами, не точний: така стаття витрат, як виплата зарплати та інших компенсаційних виплат, занижена, щонайменше, втричі, також не порахували виплати по пільгах. З інформації з відкритих джерел стає зрозуміло, що виплати військовослужбовцям проводять не прозоро. Суми не проходять через Єдиний розрахунковий центр МО РФ та особисті кабінети військовослужбовців. Не зрозумілі також джерела надходження та суми готівки, яка потрапляє в російські фінансові органи в Сирії. І якщо такі витрати, як потрійний оклад, не закладені в законі, значить, ці кошти знімають з якоїсь іншої статті федерального бюджету. Тільки так можна покрити витрати на сирійську операцію.

Можливо, простому російському громадянину не зовсім зрозуміла мова цифр, та якщо ви бачите неякісні дороги або вам трапляється неналежний рівень медичного обслуговування, може, слід запитати: а де гроші? Думаємо, відповідь очевидна.

Автор: Victory Krm 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *