Валентин Серовецький – капелан Айдару

У ДТП загинув капелан ЗСУ отець Валентин Серовецький, представляємо вам останнє інтерв"ю цієї світлої людини

В ніч на третє жовтня біля Фастова, що в Київській області, у ДТП загинув капелан 92-ї бригади ЗСУ Валентин Серовецький – поліція встановила, що він не дотримався безпечної швидкості.

Валентин Серовецький був одним із священнослужителів, які в 2013 році першими прийшли на Майдан – підтримувати протестувальників. Він говорив: відправляючись туди, не думав, хто правий, а хто ні – просто не міг дивитися, як б’ють дітей і залишатися осторонь. Через руки капелана пройшла вся Небесна Сотня – всі учасники Революції Гідності.

Військовим капеланом отець Валентин став аж за формування перших добровольчих батальйонів. Розказував: пам’ятає наляканих хлопців з батальйону Кульчицького, які, прийшовши на Майдан, не розуміли нічого – і за два тижні стали добрими солдатами.

На Донбас Серовецький поїхав через хлопців – вони попросили священнослужителя про підтримку. Із командою розвозив бійцям маленькі книжечки Нового Заповіту. Те Євангеліє, за словами отця Валентина, витримувало пулі 5,45-го і 7,62-го калібрів; його хлопці ховали в нагрудну кишеню – захищати серце.

Серовецький на два місяці потрапив у полон бойовиків ЛНР, витримував знущання і катування. Після визволення повернувся у Київ з «подарунком» – запущеним гепатитом С. Але на питання про ставлення до катувальників отець Валентин ледве помітно піднімає плечі. Каже: «Я священник. Я їх простив. Вони – знаряддя в руках. Якби вони були тими руками, була б інша справа». Серовецький був впевнений: до тих, хто обрав – чи був змушений обрати – російський бік у війні поступово повертається свідомість.

Капелан 92-ї бригади був доброю, чесною і справедливою людиною, і його служіння Богові повертало людям надію на краще.

Валентину Серовецькому вірили, за ним йшли – для деяких він став єдиним священиком, до якого хотілося прислухатись.

Світла пам’ять отцю Валентину – був він, як не гнівлива і розважлива людина, могутнішим за силача і завойовника – і мужності його рідні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *