Перший заступник Голови Держприкордонслужби взяв участь у Міжнародній конференції з безпеки кордонів у Східній Європі

Делегація Державної прикордонної служби України на чолі із першим заступником Голови Держприкордонслужби України генерал-лейтенантом Василем Серватюком взяла участь у Міжнародній конференції «Безпека кордонів у Східній Європі: Уроки для НАТО та партнерів», що відбулася на минулому тижні в м. Кишинів Республіки Молдова.

Міжнародна конференція з питань безпеки кордонів у Східній Європі стала третім міжнародним заходом, організованим Німецьким фондом Маршалла США (GMF) у співробітництві з Асоціацією зовнішньої політики та Інститутом світової політики, а також за безпосередньої підтримки НАТО.

Метою серії науково-практичних дискусій було визначено обговорення викликів та загроз прикордонній безпеці у Східній Європі та обмін досвідом у сфері забезпечення безпеки державних кордонів регіону, враховуючи подібність обстановки в Україні, Грузії та Республіці Молдова в зв’язку із військовою агресією Російської Федерації та її політикою інтервенції.

Головним меседжем проведення ряду конференцій стала теза про те, що обмін взаємно засвоєним досвідом України, Республіки Молдова та Грузії у сфері забезпечення прикордонної безпеки має вирішальне значення як для держав-членів НАТО, їх партнерів, так і для самих цих країн, а врахування кращої міжнародної практики всебічно сприятиме удосконаленню механізмів охорони державних кордонів в регіоні.

У засіданні Міжнародної конференції взяли участь приблизно 25 вищих посадовців та експертів країн-членів ЄС та НАТО, Грузії, Республіки Молдова, які провели відверту дискусію з актуальних питань регіональної прикордонної безпеки. Також з окремими доповідями виступили заступник Міністра закордонних справ РМ Даніела Морарь, заступник Прем’єр-міністра з питань реінтеграції РМ Георгій Балан та Перший заступник Глави Спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби України провів презентацію на тему «Стратегія захисту кордонів в Чорноморському регіоні»,  в ході якої звернув увагу на те, що основним дестабілізуючим фактором, що впливає на стратегію дій в акваторії Чорного моря і повинен враховуватися партнерами, залишається агресивна політика Російської Федерації. На підтвердження викладеного учасникам було продемонстровано короткий відеоролик із зйомкою провокативних дій та небезпечних маневрувань військовими кораблями і літаком Збройних сил Російської Федерації під час здійснення кораблем Морської охорони Держприкордонслужби обстеження району Одеського газового родовища та фіксування ним протиправної діяльності Росії.

На завершення свого виступу Василь Серватюк наголосив учасникам Міжнародної конференції на тому, що запорукою ефективних дій щодо забезпечення безпекової складової в регіоні мають стати виключно конкретні колективні зусилля, зокрема під егідою НАТО, які Україна всіляко підтримує.

Сторони погодилися, що з метою розширення міжрегіональної співпраці та у розвиток партнерських відносин з НАТО необхідно продовжити співробітництво шляхом ініціювання нового спільного проекту, в якому основну увагу зосередити на оновленні стратегії прикордонної безпеки в Чорному морі.

Передбачається, що заключна Міжнародна конференція з питань безпеки кордонів у Східній Європі відбудеться на початку грудня ц.р. в м. Берлін, ФРН. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *