ЗМІ Росії поширили неправду. Студента за запитання Порошенку ніхто не звільняв

Цими днями російські ЗМІ повідомляли, що студента Київського національного університету імені Тараса Шевченка начебто відраховують через те, що він поставив «незручне запитання» президентові України. Однак, сам студент спростував таку інформацію. Також і у київських вишах повідомили, що інформація не відповідає дійсності.

Новину поширили: «Лента.ру», «Московский Комсомолец», «Politrussia», Life (колишній LifeNews), «Взгляд», і багато інших.

У ЗМІ розмістили відео зустрічі Порошенка з учнями історичного факультету 6 жовтня у Києві.

«Потім, коли президент фотографувався з молодими людьми, один зі студентів запитав: «Петре Олексійовичу, а коли Ви своїх дітей в АТО відправите?». На це Порошенко відповів: «А мої вже повернулися. А молодшому у нас 14 років. Але вони готові», – цитують відеоролик російські ЗМІ. Також студент запитав, коли закінчиться війна. Більшість ЗМІ, які поширили новину про відрахування студента, послались на сайт видання «Мир», яке вказало на буцімто джерело такої інформації у КНУ іменіТараса Шевченка.

Однак, у понеділок на офіційному порталі вишу заявили, що повідомлення про відрахування студента не відповідає дійсності, а також, що запитання, яким так зацікавились у ЗМІ, поставив хлопець із іншого начального закладу.

Як виявилось, запитання про АТО поставив студент університету «Києво-Могилянська академія» Тарас Стародубець. Молодий чоловік навчається в магістратурі. Сам він заявив, що до нього не було жодних запитань з боку адміністрації вишу, про це пише «цензор.нет».

Крім того, керівник прес-центру НаУКМА Лариса Сиволожська спростувала повідомлення про нібито відрахування Стародубця з університету, наголосивши, що політичні погляди не є підставою для звільнення, а також зазначивши, що запитання студент поставив у рамках запропонованого формату заходу.

Лариса Сиволожська

«У Могилянці за політичні погляди не виключають. Більш того, ми їх вчимо сперечатися, в тому числі з президентами держави. Основ критичного мислення Могилянка навчає спеціально. У системі цінностей Могилянки те, що наш студент ставить незручні запитання главі держави, є абсолютною нормою. Це не є чимось поганим. Він (Стародубець – ред.) має право висловлювати свою точку зору. Тим більше, що він її висловив не в брутальній, а в досить ввічливій формі, в рамках запропонованої дискусії, в рамках запропонованого формату. Якщо людині щось не подобається в політиці президента, вона має право сказати, що саме їй не подобається. Якби це було чимось екстремістським, або спрямованим проти державності України, проти територіальної цілісності, якби такий студент у нас і вчився, то це питання розглядало б студентське самоврядування. Система управління Могилянки не передбачає, що президент або декан може прийти і сказати: «А відрахуймо цього студента тому, що він поставив президенту незручне запитання». Це щодо Могилянки звучить анекдотично».

Деякі російські ЗМІ пізніше й самі опублікували спростування «новини».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *