Мистецтво проти війни: Майже 50 тисяч гривень зібрав продаж картин учасників АТО

Днями у Києві в рамках проекту «ARTvsWAR» відкрилася виставка творчих робіт ветеранів війни на Сході України «Мистецтво проти війни». Подія була приурочена до Дня захисника України.

Усі роботи, представлені на виставці взяли участь у благодійному аукціоні, в рамках якого вдалося виручити трохи більше 48 000 гривень. З них понад 16 000 гривні організатори спільно з платформою «Люди допомагають людям» спрямують на допомогу сім’ям, котрі втратили близьких у цій пекельній війні. Решта коштів буде передана авторам робіт, повідомляє VIDIA.

«Ідея нашої виставки полягає у тому, аби через творчість хлопці, що повернулися з війни, змогли висловити те, що було вистраждано ними на передовій. Довести самим собі, що вони не лише продовжують жити, але й можуть творити і допомагати іншим», – сказав під час відкриття керівник проекту «ARTvsWAR», представник Лiги ветеранiв АТО та бойових дiй «Карпатська Земля» Анатолій Готько.

Поряд із роботами ветеранів війни на виставці представлені твори й інших особливих митців – підопічних громадської спілки «Орфанні захворювання України». Зокрема, свої картини представила художниця Марія Прокоф’єва, яка страждає на тяжку і рідкісну хворобу – легеневу гіпертензію. А її чоловік, до слова, теж є учасником бойових дій на сході України.

«Хто як не важкохворі знають, як справлятися із психологічною кризою – тим станом, який самі вони долають постійно. Сьогодні попри те, що їм самим не легко, вони простягнули руку допомоги, – сказала голова Асоціації хворих на легеневу гіпертензію Оксана Александрова. – Ми хочемо нагадати хлопцям, які повернулися з фронту, як важливо цінувати кожну хвилину життя і радіти кожному дню».

Участь у заході взяла народний депутат України, ініціатор громадської платформи «Люди допомагають людям» Ольга Богомолець.

«Саме зараз надзвичайно вадливі ті проекти, які несуть нам мир. Тому що тільки з миром у серці можна захищати гідність власної держави, – сказала вона. – Саме через реалізацію своїх здібностей, людина може повернутися до себе, як особистості. І тільки людина, яка не хибить і не бреше сама собі, має щастя творити. Писати вірші, співати пісні, малювати картини можна тільки з чистими намірами. Я дуже сподіваюся, що ця виставка буде лише першою серед чисельних виставок, які будуть проводитися усіма обласними центрами, і де усі ветерани – ті хлопці, які своїми життями захищали цілісність нашої держави, – зможуть долучитися до творчості».

«Платформа «Люди допомагають людям» – це механізм, який просуває ідею того, аби кожен, хто має таке бажання, міг адресно допомагати сім’ям загиблих учасників Революції Гідності та солдатам, які віддали життя, захищаючи Україну. Ми вдячні за таку ініціативу з проведення аукціону на користь наших родин. Зараз в Україні уже більше двох тисяч родин, діти в яких залишилися без батька в наслідок війни. Наша платформа опікується 222 такими дітьми», – розповіла координатор платформи Юлія Гоць.

Своїми виступами на відкритті проект підтримали Народна артистка України Ніна Матвієнко,  фронтмен гурту «Без обмежень» Сергій Танчинець та відомий на всю країну піаніст з Майдану Piano Extremist.

Організатори сподіваються, що ця перша виставка дасть старт поствоєнному арт-руху, який у свою чергу стане для ветеранів можливістю відкрити в собі нові грані й таланти, а для відвідувачів виставки – шансом краще зрозуміти події на сході України й відчути, що болить її захисникам.

Нагадаємо, у Данії організували аукціон картин маленької українки, аби врятувати її важкохвору сестру.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *