Крик про допомогу: у центрі Москви влаштували акцію, щоб розповісти росіянам та світові про репресії кримських татар

Кілька днів тому у центрі Москви, неподалік Кремля, активісти розклеїли плакати із зображенням викраденого у Криму правозахисника, кримського татарина Ервіна Ібрагімова.

Як пояснила VIDIA перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар, акція мала на меті привернення уваги міжнародної спільноти, та в першу чергу, громадян РФ на ті репресії по відношенню до кримських татар, які відбуваються в Криму.

«Очевидно, що дивлячись російські ЗМІ, шансів отримувати інформацію щодо сотень обшуків в будинках у кримських татар, десятки зниклих, вбитих та політичних в’язнів, просто не існує. Такі новини цензуруються. Тож, кампанія саме про це. Не про політику, анексію чи військову агресію РФ проти України, а про конкретні факти порушень прав та свобод корінного народу Криму, чиє буття та майбутнє неможливе без цієї землі», – зазначила вона.

Через кілька годин після того, як плакати з’явилися у центрі столиці Росії, вони були зірвані працівниками комунальних служб під контролем ФСБ.

«Ця реклама приводила на сайт LookfotErvin, на якому спершу розміщування звичайний текст «Знайди Ервіна», схожий на безневинний квест. Як тільки плакати були розвішені на сайті з’явилася далеко не безневинна інформація про те, як 24 травня на вулиці Мира,9 у кримському Бахчисараї був викрадений кримськотатарський правозахисник і активіст Ервін Ібрагімова», – наголошують ініціатори акції у відповідному відео.

Сайт розповідає про те, як затримується розслідування. Як Сімферопольське відділення  ФСБ відмовляється приймати у рідних Ервіна заяву про викрадення і відео, на якому видно, як його викрадають невідомі у формі співробітників ДПС.

«Ми шукаємо й інших мешканців Криму – багато хто з них є кримськими татарами – які останнім часом почали зникати. Зникати і не повертатися. Наша акція – це крик про допомогу. Ми вимагаємо ретельного розслідування зникнень та убивств людей у Криму. Ми просимо міжнародні правозахисні організації: ООН, ОБСЄ, ПАСЄ, Amnesty International та інші звернути увагу на зникнення кримських татар і допомогти повернутися додому тим, хто ще може повернутися», – наголошують активісти.

Як відомо, 24 травня 2016 року в Бахчисараї Ервін Ібрагімов, кримськотатарський правозахисник, був викрадений людьми у формі співробітників ДПС. Офіційне розслідування не ведеться, сімферопольське відділення ФСБ відмовилося приймати у рідних Ервіна заяву про викрадення і відповідний відеоматеріал.

Як зазначила Еміне Джеппар, говорити про те, чи мала акція вплив і результати поки зарано – кампанія тільки-но відбулась.

«Сподіваємося на максимальну увагу з боку медіа у світі. Тему вже підхопили деякі європейські та азійські ЗМІ. Ми звернулись також до правозахисних організацій від Freedom House до Amnesty International», – зазначила перший заступник міністра інформаційної політики.

Нагадаємо, окупаційна влада Криму почала виносити вироки членам Меджлісу, не чекаючи рішення Верховного Суду РФ.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *