Проект Stopfake розширив свою географію

За час свого існування – а це 2 з половиною роки – сайт для перевірки фактів Stopfake.org розкрив понад тисячу інформаційних фейків. Ініціаторами створення сайту стали викладачі, випускники та студенти Могилянської школи журналістики та програми для журналістів і редакторів Digital Future of Journalism. Цього тижня на сайті з’явилася сторінка чеською мовою, і це ще не все. Скільки ж загалом мов охоплено проектом? Про це розповів, відвідавши штаб-квартиру Радіо Свобода у Празі, співавтор проекту Євген Федченко.

SoundCloud

– Із відкриттям чеської мови цього тижня у нас тепер 9 мов і наступного тижня ми запускаємо німецьку службу. Тобто буде 10. І для такого проекту, в принципі, це досить велику аудиторію дає, і ми вирішили працювати не лише з російською чи англійською, які були початковими нашими мовами, а також із місцевими мовами, тому що це допомагає локалізувати контекст цих новин, про які ми пишемо, або псевдо-новин, якщо хочете, і це допомагає нам отримувати нові аудиторії, які хочуть читати про це своїми мовами.

– Ось якраз сьогодні я поширила лінк на вашу сторінку чеською мовою, бо часто-густо від чехів можна почути, що вони ніде не мають можливості отримати правдиву інформацію про Україну, і коли я це побачила – охоче відразу її надіслала. І, між іншим, зробила також і тест – у вас там дуже цікавий тест на російській сторінці на 8 запитань, і мені здається, що для кожного було б цікаво спробувати відповісти на ці запитання, бо вони поставлені у такий спосіб, що не завжди відразу знаєш відповідь, і треба добре поміркувати. Ви ж стежите за новинами, Ви в курсі, що сьогодні, скажімо, в тій же Чехії повідомили, що заарештували росіянина, який планував кібератаки на США. Чи будете ви якось реагувати на ось такі новини?




Get Adobe Flash Player

У Празі затримали «російського хакера» (відео)

Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels

0:01:11

0:00:00
/0:01:11


ЗАВАНТАЖИТИ

​– Ми менше реагуємо на справжні новини. Але, звичайно ми їх розглядаємо як контекст.

​У нас на сайті навіть є ціла рубрика, яка називається «Контекст», яка і пояснює, як працює пропаганда, як працюють всі активні заходи, що, в принципі, хакерство є дуже дотичним до пропаганди, бо вони виконують одне і теж саме завдання. І чехи якраз є однією з тих країн, де зараз дуже активно всі ці види діяльності розповсюджені, розвиваються, і я думаю, що це лише початок, і ми дізнаємося багато інших якихось цікавих подій. І тому для нас чеська служба була одним із пріоритетів.

– А як, взагалі, виглядає це поняття – служба? У вас у тій країні – ось Ви кажете, згодом буде в Німеччині, а в Іспанії, як відомо, популярний ваш сайт, дуже багато користується відвідувачів – як ви, взагалі, це робите? Чи у вас є люди в тих країнах?

– Коли ми кажемо «служба» – можливо це звучить надто голосно. Тому що ми, як правило, маємо одного редактора, який займається цим напрямом, і для різних мовних служб це працює по-різному. Або ми знаходимо місцевого журналіста (як в Італії), а от іспанську службу робить випускниця Могилянської школи журналістики, яка добре володіє іспанською.

А чеська служба взагалі для нас є певним винятком. Тому що ми вперше її робимо не самі, у співпраці, у партнерстві з організацією АМО, яка знаходиться тут у Празі і займається міжнародними відносинами. Ми з ними працюємо вже дуже давно, а в Україні займаємося проектом з медіа-грамотності, і разом з ними, а також із чеським «Демагогом» – такий є відомий сайт, який перевіряє демагогічні твердження політиків, популістські так би мовити, ми робимо регіональні тренінги в містах України для активістів, блогерів, журналістів.

– Мова йде про фактчекінг (перевірка фактів) чи про щось інше?

– Це йдеться саме про фактчекінг – тобто, те, що ми робимо на Stopfake – це також різновид фактчекінгу, але він стосується не внутрішньої політики, а стосується, наприклад, пропаганди, але фактчекінг є зараз великим дуже викликом і проблемою для журналістики будь-якої, тому що журналісти так само, як люди з аудиторії, досить мало часу приділяють саме перевірці фактів.

– Тобто йдеться не про журналістів лише, які вже в професії, а і про студентів?

– Так. Йдеться про те, що зараз це є дуже велика проблема.

Медіаграмотність є однією з найбільших проблем, очевидно, в журналістиці, і тому ми працюємо з різними групами, з різними аудиторіями – як розрізняти правдиву інформацію від неправдивої, як розрізняти джерела, яким можна довіряти, яким не можна довіряти і, таким чином, ми протренували понад 10 тисяч людей по всій Україні. І це для нас також був цікавий досвід, під час якого ми побачили, що в принципі це є проблема для різних дуже груп людей – і для споживачів медіа, але і так само для тих, хто виробляє медіа дуже часто.

– Днями в сюжеті такого авторитетного французького телеканалу «Франс-24» показали, як бойовики на Донбасі домовлялися зімітувати обстріли з боку українських військових. Коли Ви бачите ось такі репортажі – це для Вас відчуття задоволення чи конкуренції? І взагалі, як Ви ставитися до конкуренції в цій інформаційній ніші, яку ви практично в Україні тримаєте?

Відео 24 каналу

– Взагалі, коли я бачу такі матеріали, це все, можливо, зводиться до такого внутрішнього відчуття: «Ну ми ж вам казали!».

Але це якраз і було однією з цілей створення Stopfake – розказувати про проблему пропаганди, піднімати рівень обізнаності різних аудиторій журналістів, політиків, представників урядів різних країн, розповідати про те, що пропаганда – російська пропаганда – є не лише проблемою для України. Україна стала просто одним із перших місць, де вона випробувалася, але це проблема загальноєвропейського характеру. І зараз ми так само бачимо, як вона перекинулася в США в контексті президентських виборів, і ми якраз два з половиною роки займалися інформуванням дуже різних кіл людей про те, чому вони мають зважати на цю проблему, як вони можуть зменшити вплив пропаганди, і які є можливі шляхи протидії пропаганді як явищу.

– 21 жовтня Європарламент розгляне в першому читанні проект резолюції про протидію пропаганді з боку Росії і терористичного угруповання «Ісламська держава». На Вашу думку – яку загрозу становлять зараз зусилля Кремля в інформаційному просторі Євросоюзу загалом (не лише України)?

– Те, що ця резолюція з’явилася – вона якраз є свідченням того, що це усвідомлення вже з’являється, що це є дуже великою загрозою.

Тому що метою кремлівської пропаганди є якраз підрив таких інституцій, як ЄС, внесення хаосу в відносини багатосторонні і двосторонні між різними країнами, підрив впливу інституцій ЄС, і так само потім вже робота всередині кожної країни (коли країни будуть розділені, з ними набагато легше буде працювати і можна буде таким чином боротися з існуючим нині консенсусом щодо дуже багатьох питань – і щодо санкцій, і щодо всього іншого). Тому, звичайно, внесення цього водорозділу між країнами ЄС – це було одним із головних завдань цієї пропаганди.

І, звичайно, те, що ухвалюється така резолюція – це є так само одним із досягнень роботи Stopfake, тому що ми мали дуже багато нагод виступати перед членами Європарламенту, наводити наші факти, яких ми зараз зібрали понад 1000 на нашому сайті – як маніпулюється інформація. Наші рекомендації, наші пропозиції також були враховані під час роботи над цим документом.

  • Людмила Ваннек

    На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможець міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редактор і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні», «Свобода за тиждень», випусків новин. Багато працює над рекламою передач.



    RSS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *