Обмін досвідом з іноземними колегами надзвичайно важливий для прискорення процесу деінституалізації в Україні – Микола Кулеба




У четвер, 3 листопада, за сприяння Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, в Адміністрації Президента відбувся семінар «Моніторинг дотримання прав дитини в інтернатних закладах».

Під час семінару міжнародний тренер-експерт Мар’яна Янакевич розповіла про впровадження деінституалізації в Республіці Молдова. Там, за перших 5 років реформи, вдалося скоротити кількість вихованців інтернатних закладів на 50%. За 9 років – майже на 80%!

Щоб досягти такого результату, комісії з реформування довелося вирішувати багато проблем, головні з яких налагодження координації та моніторинг ситуації в закладах.

Про поетапне впровадження стратегії, координацію та найкращі способи моніторингу Мар’яна Янакевич розповідала представникам Мінсоцполітики, МОНу, МОЗу, громадських організацій та експертам у сфері дитинства.

«Нам необхідно переймати досвід колег з інших країн, у яких вже є позитивні результати реформи інтернатних закладів. Подібні зустрічі та спілкування допомагають краще зрозуміти, як далі планувати роботу над реформою та на чому потрібно акцентувати увагу на перших етапах впровадження» – наголосив Уповноважений.

Напередодні експерт провела семінар для представників провідних наукових інститутів, громадських організацій та молодих спеціалістів, у якому аналізувала Український досвід моніторингу ситуації в інтернатах.

«Завдяки спільній співпраці нам вдалося залучити більше небайдужих людей та фахівців до проблем і потреб вихованців інтернатів, навчити їх правильно збирати й аналізувати інформацію» – додав Кулеба

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *