Понад 100 науковців з 13 країн світу радитимуться у Львові, як розвивати українську мову

Фото: МІОК

Провідні фахівці з 13 країн світу обговорять у Львові актуальні питання української мови у світі. Міжнародна конференція «Українська мова у світі» відбудеться 9-10 листопада у приміщенні Національного університету «Львівська політехніка».

Про це повідомляє VIDIA із посиланням на прес-службу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК).

«Як почуває себе сьогодні українська мова у світі? Який її ареал? Чи має вона перспективу розвитку і поширення в іноземних державах, якщо питання не розв’язано в самій Україні? Чому на сьогодні для української діаспори потрібна українська мова як іноземна? Яким ресурсом володіє Україна для вивчення української мови як іноземної? Як викладати українську мову за кордоном для іноземців і для дітей українського походження? Ці та інші питання обговорюватимуть та даватимуть свої рекомендації понад 100 науковців з 13 країн світу», – йдеться у анонсі.

Серед запрошених учених-мовників:

Оксана Винницька – Почесний консул Канади в Україні, голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради при Світовому Конгресі Українців;

Марта Єнкала – викладач кафедри слов’янської філології Кембриджського університету (Лондон, Великобританія), старший викладач Школи слов’янських та східноєвропейських студій, Університетського коледжу Лондона (UCL);

Олена Пономарева – мовний експерт Римського університету «Ла Сап’єнца», викладач україністики при Департаменті європейських, американських та інтеркультурних досліджень;

Юрій Шевчук – лектор української мови Департаменту славістики Колумбійського університету в Нью-Йорку (Нью-Йорк, США);

Досвідом Польщі на шляху до становлення і впровадження європейських стандартів мовної сертифікації поділиться з учасниками Конференції Владислав Мьодунка – професор кафедри польської мови як іноземної Ягеллонського університету, багатолітній керівник Державної комісії засвідчення знань польської мови як іноземної.

У  програмі конференції також круглі столи, майстер-класи, презентації навчальних видань та ресурсів.

Напрацювання учасників та пропозиції будуть використані у розробці мовного законодавства, державного стандарту з української мови як іноземної, навчально-методичних матеріалів.

На конференції відбудеться прем’єрний показ відеоролика «Лис Микита з цілого світу» (з нагоди 160-річчя від дня народження Івана Франка), над створенням якого МІОК працював впродовж всього 2016 року. Кримсько-татарська співачка Джамала та українські діти з 33 країн світу декламуватимуть поему Івана Франка «Лис Микита». Учасники події матимуть нагоду пізнати відомих персонажів «Лиса Микити» у новій інтерпретації.

Детальніше з програмою конференції можна ознайомитися на сайті МІОК.

Нагадаємо, українці зібрали 400 000 гривень на реалізацію освітніх проектів для школярів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *