Президенти України та Словенії обговорили широкий спектр напрямків двосторонньої співпраці




Президент України Петро Порошенко та Президент Республіки Словенія Борут Пахор обговорили питання розвитку двосторонніх стосунків у напрямках економічного, культурного, соціального співробітництва.

«Ми обговорили нашу двосторонню співпрацю в економічній сфері та із задоволенням відзначили зростання економічної активності між нашими державами. Ми помічаємо, що разом із підвищенням рівня зростання ВВП, зростає і взаємний товарообіг. Цьому значною мірою сприяє запровадження з 1 січня 2016 року поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі», – підкреслив Петро Порошенко під час заяви для представників ЗМІ за підсумками зустрічі з Президентом Словенії та переговорів делегацій.

Глава Української держави з приємністю відзначив схвальну оцінку Президента Словенії реформ, які зараз реалізуються в Україні – реформі децентралізації, забезпечення верховенства права, реформі у боротьбі з корупцією, встановленні інвестиційного клімату. «Думаю, що словенська підтримка реформ є надзвичайно важливою для нас», – наголосив він.

Президент повідомив, що сьогодні було підписано Меморандум про взаєморозуміння в сфері енергоефективності, який дозволить перейняти унікальний досвід Словенії в енергозбереженні, необхідний Україні.

Крім того, було укладено Меморандум про співробітництво в захисті прав споживачів та ринкового нагляду, який наближає Україну до європейських стандартів захисту прав споживачів і обмін цією інформацією є надзвичайно корисним для двох держав.

Петро Порошенко також повідомив, що під час обговорення співпраці в сфері транспорту, було досягнуто домовленості про відновлення прямого авіаційного сполучення між Любляною і Києвом. «Думаю, що це лише сприятиме контактам між людьми і дозволить обом країнам використовувати той великий туристичний потенціал, потенціал бізнесових контактів, який є між нашими країнами», – зазначив він.

«Ми констатували, що українська сторона повністю виконала всі 144 критерії Плану дій щодо лібералізації візового режиму і хотів би ще раз наголосити, що Україна очікує вже у листопаді прийняття рішень Європейським Парламентом», – сказав Президент та додав, що всі необхідні процедури щодо схвалення парламентом рішення про надання Україні безвізового режиму вже пройдені.

Глава Української держави подякував Словенії за тверду, рішучу підтримку запровадження безвізового режиму для українців: «Ця подія стане важливим кроком в інтенсифікації контактів між нашими народами».

Окремо Глави держав обговорили соціально-гуманітарний вимір двосторонньої співпраці. «Україна і Словенія мають взаємний інтерес щодо подальшого розширення договірно-правової бази в соціальній сфері. І свідченням цьому стала підписана сьогодні Угода між Україною і Словенією щодо здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв. Ця практика сьогодні активно розповсюджується багатьма країнами і приємно, що Україна і Словенія сьогодні приєдналися до цієї практики», – зазначив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що взаємний інтерес обох держав викликає вивчення і дослідження подій, які є спільними в історії наших народів. «Ми вітаємо початок співпраці істориків у контексті 100-ї річниці Першої світової війни, у прагненні достойного вшанування полеглих словенських і українських солдатів. Ми домовилися з паном Президентом про взаємні кроки в цьому напрямку і підписана сьогодні Угода про співпрацю в галузі архівів лише сприятиме цьому процесу», – сказав він.

ф

Офіційний візит Президента до Республіки Словенія

08 Листопада 2016 – 09:32
















































































































































































ф

Офіційний візит Президента до Республіки Словенія

08 Листопада 2016 – 09:32




























Президент Петро Порошенко в рамках офіційного візиту до Республіки Словенія провів зустріч з Президентом цієї країни Борутом Пахором, 8 листопада 2016 року

© Фото Михайла Марківа

























































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *