НАБУ завершило досудове розслідування у справі щодо розтрати грошових коштів ЗТМК

Національне антикорупційне бюро України завершило досудове розслідування кримінального провадження стосовно директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК).

Службову особу звинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Зокрема, йдеться про розтрату майна ТОВ «ЗТМК» в сумі понад 492 млн грн через зловживання службовим становищем. Якщо суд визнає його винним, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем особами ТОВ «ЗТМК», що призвело до розтрати грошових коштів в особливо великих розмірах, зареєстровано у вересні 2015 року й передано до НАБУ за підслідністю у червні 2016 року.

23 вересня в рамках цього провадження затримано директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

24 вересня зазначеній особі суд обрав запобіжний захід у вигляд тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Детективи НАБУ та прокурори САП просили суд про визначення застави у розмірі, співставному заподіяній шкоді, на рівні 500 млн грн. Проте суд визначив розмір застави в 5,762 млн грн. 26 вересня за підозрюваного внесли заставу.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала апеляцію на це рішення суду. Але 9 листопада 2016 року САП з невідомих причин відкликала її.

Нагадуємо, що в ході розслідування детективи НАБУ встановили, що впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник «TOLEXIS TRADING LIMITED» виділила 880 млн грн. Однак, директор підприємства, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед  ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», ТОВ «Сінтез Ресурс».  Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед ПАТ «Комерційний банк «Надра» та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія «TOLEXIS TRADING LIMITED» за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна України (володіє 51% статутного капіталу) та Кіпрською компанією «TOLEXIS TRADING LIMITED» (49%). Остання зобов’язалася сплатити борги держпідприємтсва, на основі якого було створено ТОВ, та інвестувати 110 млн доларів США на впровадження передових технологій і устаткування вітчизняних та зарубіжних фірм. Запорізький титано-магнієвий комбінат є єдиним виробником губчастого титану в Європі.

Фото: zn.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *