Генштаб ЗСУ: «БАРС» – бойова армійська система

«Посилати солдатів на війну не навченими – значить зраджувати їх»

(Конфуцій)

У Збройних Силах України проводиться планова підготовка військовослужбовців та підрозділів. За три останніх роки вона суттєво інтенсифікувалася. Якщо в 2013 – 2014 роках бригадні тактичні навчання взагалі не проводилися, то в 2015 році було проведено 16 таких навчань. А в цьому році проведено вже 15 таких навчань. При цьому варто зазначити, що перед проведенням кожного бригадного тактичного навчання, всі батальйони бригади відпрацьовують батальйонні тактичні навчання. Причому мають зробити це успішно. Відомі випадки, коли батальйони, які показували низький результат злагодженості чи управління проходили додаткову підготовку і лише після повторних іспитів брали участь у бригадних маневрах. А перед батальйонними тактичними навчаннями, природно, проводяться ротні тактичні навчання. І знову, лише після успішних ротних маневрів, роти допускаються до батальйонних маневрів. І так по нисхідній до індивідуальної підготовки солдата. Тобто, кожен солдат вчиться діяти індивідуально, потім – у складі відділення, взводу, роти, батальйону, бригади.

Індивідуальна підготовка солдата у Збройних Силах України зазнала докорінних змін. На даний час у військах запроваджується Бойова армійська система (БАРС), яка здатна підвищити рівень бойового вишколу військовослужбовців та підрозділів Збройних Сил України.

БАРС – це комплексна система навчання, до якої входить тактична підготовка, рукопашний бій, тактична медицина, вогнева підготовка, гірська підготовка та інші. Теми занять переплетені між собою, а самі заняття по видам підготовки базуються на концепції, побудованій на єдиній психологічній основі, що дозволяє суттєво підвищити ефективність військово-професійної діяльності особового складу.

Метою БАРС є формування у військовослужбовців спеціальних навичок, що дозволять ефективно пересуватися на полі бою, вміло використовувати зброю, виконувати завдання в екстремальних ситуаціях, ефективно вести рукопашний бій, надавати домедичну допомогу пораненим і постраждалим та контролювати будь-яку не штатну (бойову) ситуацію.

У червні цього року було проаналізовано перші результати підготовки за БАРС, яка застосовувалася для підготовки фахівців Сил спеціальних операцій та Високомобільних десантних військ. З наступного року вона буде інтегрована в єдину систему бойової підготовки та, відповідно, знайде відображення в навчальних програмах. Зараз готуються зміни, які потрібно внести до освітньо-кваліфікаційних характеристик випускників і освітньо-професійних програм підготовки у військових вишах та навчальних центрах.

Отже кожен військовослужбовець починатиме свою військову службу з БАРС.

За матеріалами Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *