Санкції проти Росії мають діяти до повного виконання Мінських домовленостей – учасники Саміту Україна-ЄС




Президент Петро Порошенко подякував керівництву Євросоюзу за тверду і чітку позицію у підтримці України, а також незламну єдність і солідарність з нашою державою в її протидії російській агресії.

Під час спільної прес-конференції з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Європейської Комісії Жан–Клодом Юнкером за підсумками 18-го Саміту Україна – Європейський Союз, Президент України висловив упевненість, що санкції ЄС щодо Росії будуть продовжені на наступний період. Це рішення має бути розглянуто та прийнято на грудневому Саміті ЄС у Брюсселі.

«Наша єдність та солідарність важливі і в питанні протидії російській пропаганді», – наголосив Петро Порошенко та закликав «посилити боротьбу з цією отрутою, яка нарівні з пропагандою ІДІЛ має на меті підірвати основи європейського дому, віру в демократичні цінності».

Президент також висловив вдячність ЄС за чітку позицію невизнання незаконної анексії Росією Криму та Севастополя, а також одностайну підтримку ЄС проекту Резолюції ГА ООН про ситуацію з правами людини в Криму. При цьому він зазначив, що це закладає підвалини деокупації півострова.

Петро Порошенко також наголосив на важливості прискорення процесу визволення українських заручників, які утримуються як на окупованих територіях, так і в Росії і повідомив про домовленість тиснути на керівництво Росії у питанні їх звільнення.

В свою чергу, Президент Європейської Ради Дональд Туск зазначив, що «Україна переживає складні часи анексії Криму та агресії з боку Росії і Європа повинна зробити усе можливе, щоб зберегти українську незалежність, суверенітет та стабільність».

«Наші санкції пов’язані з повним виконанням Мінських угод», – сказав Дональд Туск та нагадав про нещодавнє рішення щодо поновлення підтримки Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка здійснює роботу на Донбасі.

«За останні три роки ми побачили втілення в життя дуже важких реформ у важких умовах. І ми робимо усе, що підтримати Україну», – зазначив Президент Європейської Ради.

Учасники Сміту Україна-ЄС констатували, що російська агресія продовжується і закликали російську сторону нарешті припинити обстріли мирної території України, забезпечити стале припинення вогню, як задекларовано Мінськими угодами, та забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї окупованої території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону і майданчиками для відведення важкої артилерії та техніки.

Лідери України та ЄС засудили зволікання РФ з виконанням взятих на себе зобов’язань, у тому числі в рамках Мінського процесу та констатували, що санкції мають діяти допоки Росія не виконає у повному обсязі Мінські домовленості та не буде відновлено суверенітет і територіальну цілісність України, включно з поверненням Криму.

в

Відео

ф

Участь Президента у Саміті Україна-ЄС

24 Листопада 2016 – 12:42









































































































































ф

Участь Президента у Саміті Україна-ЄС

24 Листопада 2016 – 12:42






































































Президент України Петро Порошенко та Президент Європейської Ради Дональд Туск під час Саміту Україна-ЄС, 24 листопада 2016 року

© Фото Миколи Лазаренка





















Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *