«ДНР». Планово-контрабандистська «економіка»

Мирослав Тямущий

В окупованому Торезі почали різати на метал давно непрацююче обладнання Центральної збагачувальної фабрики імені Кисельова.

Була розчищена від кущів залізнична колія, яка веде до фабрики. Вдень чутно як демонтують та ріжуть метал. Потім вивозять металобрухт через залізничну станцію Воскресенська. З іншої залізничної колії, яка веде на цю станцію, вивозять добуте з численних нелегальних копалень «дірок» вугілля. Гудки локомотива, який тягне вагони, оптимізму та радості мешканцям окупованих територій не додають.

Потяг з вугіллям, який тягне локомотив

Росте заборгованість з виплати мізерних пенсій та зарплат. Магазини та ринки напівпорожні. Людям нема за що купувати товари по цінах, які перевищують ціни в Росії та Україні. Економічний закон попиту та пропозиції не спрацьовує. Є і попит, є і пропозиція. Але нема того, що їх зв’язує і забезпечує роботу – грошей. У даному випадку рублів держави окупанта – Росії.

Обмеження фінансування окупантами з РФ ніким не визнаних «республік» «ДНР» та «ЛНР» викликало пошук джерел фінансових надходжень для виплати мізерних пенсій та зарплат населенню. В «ДНР» почали говорити про пошук економічної моделі розвитку нелегітимного, невизнаного у світі утворення на території колись могутнього Донбасу – «серця економіки СРСР» середини 20-го сторіччя.

Міністр доходів та зборів, виконувач обв’язків віце-прем’єра, бойовик в камуфляжі та тільняшці Олександр Тимофєєв (позивний «Ташкент»), на запитання журналіста Тетяни Орлової з телеканалу «Юніон» про «нові локомотиви економіки «республіки», відповів про наміри будувати планову економіку в «республіці». Економіку України він проголосив «мертвою», від якої треба відмовитися і шукати нові джерела надходжень.​

«Республіка» ніким не визнана у світі, тому сподіватися на реалізацію металопродукції чи продукції машинобудування – марно, тому що вони потребують сертифікатів країни походження. Ось чому, згідно логіці «економіста, контрабандиста і міністра» треба шукати джерела доходів від реалізації товарів, які потребують лише сертифікатів якості. Це товари сільськогосподарчого виробництва! Але не соняшник чи пшениця, а – виноград та яблука з садів, які планують розбити у 20-кілометровій зоні вздовж морського узбережжя.

Якщо глянути на карту, можна побачити, скільки того узбережжя! А ще спитати: а де брати воду? Слід нагадати «міністрам в камуфляжі» про те, що вода надходить по каналах Сіверський Донець – Донбас та Дніпро – Сіверський Донець із оголошеної «мертвою» України. Україна та Донбас – єдине економічне ціле. Це визнає сам «міністр» в цьому інтерв’ю, говорячи про те, що без поставок вугілля зупиняться електростанції в Україні, а без надходжень за поставки вугілля нічим буде платити пенсії та заробітну плату на окупованих територіях.

Ваговоз із вугіллям з нелегальної копальні

Росія розв’язала гібридну війну, а «наймити Кремля» роблять спробу побудувати гібридну економіку: планово-контрабандну! З одного боку – заплановані мізерні зарплати та пенсії для населення, своєрідне повернення у часи СРСР, коли всі отримували однакову мізерну зарплатню та пенсію, яка дозволяла лише виживати, а не жити! З іншого боку – виправдання нищення заводів і фабрик на металобрухт та вивіз їх контрабандою у Росію. В тентованих фурах із українськими номерами таємно вивозять з Донбасу те, що створювалось роками.

Центральна збагачувальна фабрика імені Кисельова, яку ріжуть на металобрухт

Ріжуть на метал цілі підприємства, пресують і везуть металобрухт, який не потребує сертифікатів країни походження, на відміну від труб, канатів та холодильників.

Гібридну, нелегітимну, кримінальну, планово-контрабандистську економіку – ось яку модель пропонують мешканцям окупованих територій! Своєрідним символом цієї гібридної економіки стали кіоски «Союзпечати», перейменовані в «Табакерки», в яких можна купити газети, пиво, цигарки та перекусити, придбавши сухарики та чіпси. За склом – газети з пропагандистськими гаслами, запозичені з часів СРСР, і поряд пиво, цигарки та чіпси, завезені контрабандою з Росії.

Кіоск «Союзпечати», перевтілений на «Табакерку»

Стоять ці «Табакерки», чекають на покупців, а купувати нікому, бо нема грошей.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *