«Я не воєнний злочинець, я — російський терорист», — сповідь російського солдата

У новому OSINT-розслідуванні міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm фігурують відразу кілька військовослужбовців 8-ї гірської мотострілецької бригади, в/ч 16544 Південного військового округу ЗС РФ, які брали участь у бойових діях на території України. На прикладі цієї публікації показано алгоритм збору даних з відкритих джерел і виявлення соціальних зв’язків між російськими військовими злочинцями.

Волонтери спільноти InformNapalm не відразу публікують дані, розкриваючи особи військовослужбовців РФ, що воюють на Донбасі. Часто за фігурантами розслідувань встановлюється тривале спостереження, виявляються додаткові зв’язки та збирається нова розвідувальна інформація. Цей процес може тривати місяцями і навіть роками, і більшість військовослужбовців не помічають стеження. Та у випадках, коли помітне зниження активності користувача соціальної мережі, або є ризик зриву об’єкта дослідження і видалення доказів – фігуранти разом із доказами та архівами виносяться на публічний огляд.
Яскравим прикладом такої роботи є тривале спостереження за російським військовослужбовцем  Денисом Гордовим.
Відправною точкою для публікації розслідування стало повідомлення, надіслане адміністрації Центру «Миротворець» після того, як його внесли у так зване «Чистилище» як воєнного злочинця.  Дениса Гордова стурбувала ця обставина, і він вирішив спробувати «перевестися» в іншу категорію терористів – тобто не військовослужбовців ЗС РФ, а найманців, що воюють на Донбасі. Для повноти картини представимо текст повідомлення:

Текст повідомлення (обережно, є ненормативна лексика):

«Здарова нацистські дебіли, повідомляю вам точніше, я не воєнний злочинець, бо не служу в Російській армії, а служу в ОМБр Прізрак імені Олексія Борисовича Мозгового, так от ви виправте інформацію то у себе на сайті Миротворець в розділі чистилище, позорники хоч би правильну інформацію показували, а то все застаріле вказуєте долб@би. Це писав Гордов Денис»

Прикметно, що тема фіксації воєнного злочинця Дениса Гордова, вочевидь, дуже його занепокоїла, бо він відразу видалив із соцмережі практично всі фотографії, що пов’язували його з військовою службою в ЗС РФ. Але пізніше, коли до нього дійшло, що «рукописи не горять» і всі архіви збережено, він вирішив вибрати іншу стратегію — позиціювати себе «колишнім військовослужбовцем» і вже у 2016 р. знову виклав свої фотографії, зроблені у 2015 році. Це свідчить, що у нього з’явилося почуття безкарності за свої воєнні злочини. Недолуга спроба замітати сліди того, що він був приординований до бандформування «Прізрак» із російської армії, простежується і в подальших зв’язках об’єкта дослідження.

Погляньте  на «чесно заповнені» дані на сторінці VK Дениса Гордова.

Особливо хочемо звернути увагу на ту частину сторінки, де описана військова служба:

2012–2013 рр. – в/ч 34411 РВ і А Росія

2013 р. – в/ч 46108 РЕБ Росія

2014–2015 рр. – в/ч 16544 ІРР Росія

2016 – в/ч Л-55055 ОРБ Україна

Довідка:
Так звана в/ч Л-55055 — це окремий розвідувальний батальйон-прокладка для приординованих у бандформування «ЛНР» російських військовослужбовців. До нього були вписані також всім відомі полонені спецпризначенці ГРУ РФкапітан Єрофеєв і сержант Александров, яких 16 травня 2015 року захопили під час відбиття нападу російської ДРГ під н. п. Щастя. Під час нападу від їхніх рук загинув український військовий, сержант Вадим Пугачов. 25 травня 2016 р. російських воєнних злочинців із ГРУ РФ обміняли на Надію Савченко.

Повертаємося до об’єкта дослідження. У травні 2016 року Денис Гордов розмістив своє резюме на сайті пошуку роботи у рідному Забайкальську. У графі «Додаткова інформація» він написав: «Проходив строкову службу з 2012 до 2013 р., проходив контрактну службу в 2014 до 2015 р., легко навчаюсь, відповідальний».

Як бачимо, роки служби збігаються і в резюме, і на сторінці в соцмережі. Тобто, травень 2016 — це приблизний термін закінчення його контракту, отже, на Донбасі він був не як російський терорист, а як російський воєнний злочинець.

 

Повертаємося до хронології подій. Підкреслюємо, що 28 червня 2014 року Денис почав шукати інформацію про службу у в/ч 16544 (м. Борзой). На скріншоті повідомлення видно час приблизного початку контракту Дениса Гордова з російським військовим відомством:

«3дарова всім читаючим. Здав доки на контракт. Мені запропонували в Борзої хз у яку частину, в інженерно саперний батальйон, бо я у строкову сапером був, утилізував боєприпаси. Звання у мене рядовий. Скажіть, як у вас там ситуація, чи можна за межами частини жити, яке фінансове забезпечення, і взагалі чим у вас займаються сапери?»

 

А тепер перейдемо до конкретних доказів його участі у бойових діях на Донбасі:
Фото
: осінь 2015 року, н. п. Сокольники, що на лінії розмежування в Луганській області.

Цей згорілий бронетранспортер БТР—80 чітко видно на супутникових знімках. Координати — 48.7486376, 38.8585165. Зразу зауважимо слід, який видно за бронетранспортером.  Мабуть, його пересунули на узбіччя, бо заважав іншому транспорту.

Щоб зрозуміти, який приблизно проміжок часу зафіксовано на фотографії, продемонструємо архівні знімки із сайту terraserver.

2015-05-26

2015-09-20 — видно слід від переміщення бронетранспортера.

2016-06-18 — бронетранспортера немає на знімку, але досі видно слід там, де його знищили.

Після вивчення супутникових знімків, можна сказати, що фото з БТРом зроблене восени 2015 року, з огляду на погоду, природу  (немає листя на деревах, паморозь на траві) — це листопад 2015 року.

Продовжуємо вивчення воєнного злочинця. У «Чистилищі» Миротворця знайшовся збережений раніше скріншот фото, розміщеного Денисом Гордовим, з коментарем під фото «Я щось там зажурився» від Михайла Туєва.

На фото бачимо російських військовослужбовців.

Туєв Михайло вирішив наслідувати приклад товариша по службі і також опублікував кілька фото зі свого «українського відрядження». Зверніть увагу на найцікавіші з його альбому: 1234.

Їхній спільний друг Лопушор Максим надав нам додаткові пов’язані фотодокази.

Знову селфі, ну як же без нього)

Селфі зроблено на фоні будки залізничного переїзду «57 км», що на околиці селища Донецький Луганської області.

Фото для порівняння

 

У наших архівах [напів]автоматизованої системи збору даних та ідентифікації злочинців «UKROPalantir» знайшли видалені фото Дениса Гордова, які він намагався приховати.

Військова частина 16544 (м. Борзой)

Фото з одного з полігонів у Ростовській області, звідки проводилось подальше перекидання на окуповані частини Донецької та Луганської областей. Де також відмітився Денис Гордов.

Замість післямови:
Гордов Денис Сергійович і Туєв Михайло — громадяни Російської Федерації, які у статусі військовослужбовців-контрактників 8-ї гірської мотострілецької бригади, в/ч 16544 Південного військового округу ЗС РФ, брали участь у бойових діях на території України, воєнні злочинці. Цей статус не передбачає терміну давності злочинів, тому «перевестися» із «духів у дембеля» чи «з воєнного злочинця в терориста» Денису Гордову не вдалося.

Матеріал підготував Відаль Сорокін

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *