Олег Синишин: «В умовах недієвості механізмів державного контролю саме позов прокурора став дієвим засобом поновлення порушених законних інтересів держави»

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури Хмельницької області у цьому році заявлено позовів на суму 488 млн грн, четверту частину з яких уже задоволено судами, понад 1,6 млн грн – добровільно сплачено відповідачами. Повернуто майже 3 тис га незаконно наданих земель, реально виконано позовів на 80 млн грн. Розпочато 147 кримінальних проваджень. Про це інформував громадськість прокурор області Олег Синишин.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на виявленні фактів незаконних оборудок із землями державної та комунальної власності.

«Перевищення посадовцями своїх повноважень, передача земель без проведення аукціонів, без розроблення відповідної землевпорядної документації або зі встановленням заниженого розміру орендної плати – поширене явище» – зазначив він.

У поточному році прокурорами до суду пред’явлено позовів щодо незаконного надання земель площею 13,7 тис га вартістю понад 437 млн грн.

«Мають місце факти неправомірного надання земель резервного фонду, які повинні надаватись насамперед місцевим жителям – працівникам соціальної сфери. Цьогоріч прокуратура повернула понад 70 га таких земель, які було незаконно надано мешканцям інших населених пунктів» – відмічає прокурор області.

Далі Олег Синишин навів окремі приклади.

Прокуратура області повернула державі 10 га земельних ділянок резервного фонду вартістю 300 тис грн на території Богдановецької сільської ради, які були незаконно передані Деражнянською райдержадміністрацією у власність не місцевих жителів. П’ять мешканців смт. Макарів Київської області отримали 10 га землі на території Масівецької сільської ради, неподалік від обласного центру.

Хмельниччина є регіоном, де 61% угідь займають найбільш родючі чорноземи у державі, що зумовлює значний попит та високу вартість сільськогосподарських земель.

Керівник прокуратури відмітив, що окремі агрохолдинги, за сприяння посадовців органів влади вигадують схеми набуття земельних ділянок на неконкурентних засадах із заниженою ставкою орендної плати через так званих фермерів, котрі здебільшого є працівниками цих підприємств і займатись самостійно фермерським господарством не мають наміру. У подальшому вказані землі фактично використовуються великими агропідприємствами, які таким чином ухиляються від участі у аукціонах.

«Такий спосіб отримання землі дозволяє економити на сплаті орендних платежів в два і більше рази. Уникнення конкуренції призводить до втрат бюджетом щорічно значних сум» – висловив занепокоєння прокурор області.

Прокуратурою області до суду спрямовано позов щодо визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру в області про надання в оренду понад 950 га земельних ділянок, вартістю більше 30 млн грн, розташованих на території п’яти районів, для ведення фермерського господарства одному громадянину, який працював агрономом в агрохолдингу та займатись такою діяльністю наміру не мав.

Всього у цьому році судами задоволено 5 таких позовів прокурора щодо земель площею майже 2 тис га, вартістю близько 50 млн грн. На розгляді в судах ще перебувають позови щодо земель площею 10 тис га.

«Законодавством встановлено розмір орендної плати не менше 3% від нормативно грошової оцінки землі. А її заниження призводить до значних втрат бюджетом. Укладаються договори і без нормативно грошової оцінки, що в подальшому теж впливає на розмір орендної плати» – зауважив керівник прокуратури.

Тому, задля запобігання таких втрат бюджетом, з метою приведення договорів та розміру орендної плати у відповідність до закону прокурори звертаються з відповідними позовами.

У цьому році заявлено понад 60 таких позовних заяв, збільшено надходження коштів до бюджету на суму понад 2 млн грн щорічно, припинено незаконне використання землі із заниженою орендною ставкою, що призводить до значних втрат бюджетом.

«Завдяки активній позиції прокурорів запрацювали комісії при райдержадміністраціях, які здійснюють розрахунок шкоди за використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів – зазначив Олег Синишин – Ще два роки тому вони фактично бездіяли або ж не були створені взагалі».

Так, за позовом Хмельницької місцевої прокуратури на користь Хмельницької міської ради стягнуто 439 тис грн з приватного підприємця, який у місті Хмельницькому без правовстановлюючих документів для обслуговування АЗС безоплатно використовував земельну ділянку площею понад 12 тис кв м.
Всього цьогоріч прокурорами пред’явлено 20 позовів про стягнення понад 2,2 млн грн збитків, завданих використанням земельних ділянок за відсутності правовстановлюючих документів, з яких судами 11 позовів на суму майже 2 млн – задоволено.

Прокурор області розповів про схеми незаконної передачі державними підприємствами цінних земель, під виглядом укладання договорів спільного виробництва сільгосппродукції.

«Практично вся ця земля є ріллею, та належить до категорії особливо цінних і дає високі врожаї, а тому завжди цікавила власників аграрного бізнесу – відмітив він – Попри те, що такі земельні ділянки призначені для проведення наукових досліджень, вони використовуються суб’єктами господарювання, які не мають жодного стосунку до науки, для вирощування сільськогосподарської продукції на продаж та отримання значних прибутків, а державні підприємства залишаються збитковими».

Судом задоволено позовні вимоги прокурора та визнано недійсним договір, укладений державним підприємством, який входить в систему Національної академії аграрних наук України, з приватним агровиробником. Припинено незаконне користування земельними ділянками державної власності площею майже 2 тис га, вартістю понад 65 млн грн.

У поточному році за такими фактами розпочато 2 кримінальних провадження, заявлено 5 позовів про визнання недійсними таких договорів виробництва сільськогосподарської продукції, 2 з яких розглянуто і задоволено, повернуто 2 800 га земель вартістю понад 90 млн грн.

Керівник прокуратури назвав ще одне проблемне для регіону питання – це незаконне надання у власність земель промисловості, у тому числі під кар’єрами.

Зокрема, прокуратура Хмельницької області виявила факт незаконного надання у приватну власність для ведення особистого селянського господарства 12 га земель, розташованих на території колишніх кар’єрів посадовцями Держкомзему у Дунаєвецькому районі та райдержадміністрації. Розпочато кримінальне провадження.

«Посадовцям було достеменно відомо, що ці землі мають промислове призначення, на них розміщені кар’єри з видобування каменю та піску, а отже не підлягають приватизації та можуть бути надані лише у оренду зі сплатою відповідних коштів до місцевого бюджету. Крім того, кам’яниста поверхня фактично унеможливлювала вести на цих землях сільське господарство, що ще раз свідчить про відсутність наміру зазначених громадян ним займатися» – сказав керівник відомства.

Аналогічні кримінальні провадження цьогоріч зареєстровано також місцевими прокуратурами.

«Враховуючи значну привабливість земель водного фонду, посадовцями вигадуються схеми незаконної їх передачі у приватну власність, як наслідок, захисні смуги річок, особливо Дністра та Південного Бугу, бездумно забудовуються котеджами, елінгами, розважальними об’єктами» – звернув увагу Олег Синишин.

За фактами незаконного надання громадянам земель водного фонду, для ніби-то сільськогосподарських потреб, у поточному році прокурорами розпочато 10 кримінальних проваджень.

Ще одним джерелом наповнення бюджету керівник прокуратури назвав своєчасне надходження коштів пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів.

«Виконання вимог законодавства щодо сплати цих коштів покладено на замовників об’єктів будівництва. Але ще однією умовою забезпечення своєчасного і повного їх надходження є також належне виконання своїх обов’язків насамперед місцевими радами, які здебільшого, на жаль, без діють» – констатував він.

Тому прокуратурою з цих питань розпочато 3 кримінальних провадження, заявлено 14 позовів на суму 6 млн грн, задоволено позовних вимог на суму 3 млн грн.

Підводячи підсумки, прокурор області запевнив, що робота прокурорів на цьому напрямі буде продовжуватись. «В межах наданих повноважень, заходами представницького характеру прокурори і надалі захищатимуть інтереси держави» – підсумував прокурор області.

За матеріалами прес – служби
прокуратури Хмельницької області

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *