Польща для нас не просто стратегічний партнер, а великий друг – Петро Порошенко за результатами зустрічі з Анджеєм Дудою




Президент Петро Порошенко подякував за гостинність Президенту Польщі Анджею Дуді, нагадавши, що 2 грудня відзначається 25-річчя з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і  Польщею.

Глава Української держави відзначив важливість сьогоднішніх переговорів у Варшаві. «Польща для нас не просто стратегічний партнер, Польща для нас великий друг, так само як і Президент Анджей Дуда – мій друг», – наголосив Петро Порошенко під час спільного брифінгу з Президентом Польщі.

Окремо Президент України подякував польському колезі за підтримку з боку Польщі українського народу у боротьбі проти агресора. «Дуже важливо, що нарешті світ говорить однією мовою з Україною, і називає агресію Російської Федерації на сході нашої держави – агресією. Незаконну анексію українського кримського півострова – анексією. І демонструє абсолютно чітку і тверду солідарність з позицією України», – зазначив Петро Порошенко.

Глави держав домовились про проведення навесні наступного року засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, надавши відповідні доручення співголовам комісії.

Петро Порошенко окремо наголосив на ефективній українсько-польській співпраці у розбудові прикордонної інфраструктури. Президент подякував польському Уряду за виділення кредиту 100 млн доларів під 0,15 % річних на 30 років з 5 –річним пільговим кредитом на будівництво інфраструктури, доріг, пунктів пропуску. За його словами, замість 4-х пунктів будуть облаштовані ще 4-и, які будуть нести спільний контроль. «Це дозволить скоротити черги на українсько-польському кордоні. Особливо, враховуючи позицію щодо надання українцям найближчим часом безвізового режиму», – зауважив Глава Української держави.

Президент висловив впевненість, що скоординована робота приведе до покращення і міжлюдських контактів. «Той малий прикордонний рух, який є і де-факто між нашими країнами безвізовий режим вже існує. Вільно подорожують українці до Польщі, поляки до України не створюючи аж ніяких проблем. Я впевнений, що цей досвід має бути розповсюджений на весь Європейський Союз», – зазначив Петро Порошенко.

У свою чергу, Анджей Дуда зазначив: «Хтось знову намагається ділити Європу на зони впливу, порушуючи територіальну цілісність незалежної суверенної держави, якою є Україна. Переконаний, що не лише Польща, а вся міжнародна спільнота ніколи з цим фактом не погодиться. Польща сьогодні стоїть поряд з Україною». За його словами, великим завданням для Європи та усього світу є вирішення ситуації в Україні, але не шляхом замороження конфлікту, а шляхом повернення контролю Україною над всім кордоном.

Президент Польщі також запевнив в подальшій підтримці його країни в реформуванні України. Петро Порошенко подякував за таку допомогу, зокрема нагадавши, що за основу української децентралізації була взята польська модель. «Впевнений в тому, що той досвід і ті поради, які на сьогоднішній день отримують керівники місцевого самоврядування є надзвичайно корисними», – зазначив він.

Президенти України та Польщі також привітали підписання Угоди про співпрацю в галузі оборони. Петро Порошенко відзначив ефективну військово-технічну співпрацю. За його словами, реалізація спільного литовсько-польсько-українського підрозділу ЛИТПОЛУКРБРИГ є прикладом ефективної військової співпраці і координації дій в галузі безпеки.

Президент Польщі також сподівається, що найближчим часом, зокрема завдяки співпраці з міністрами закордонних справ, буде можливим ініціювання спільної польсько-української інституції доброго сусідства, яка будуватиме справжню атмосферу примирення та історичної правди між двома народами.

ф

Офіційний візит Президента до Республіки Польща

02 Грудня 2016 – 12:21





















































































































































ф

Офіційний візит Президента до Республіки Польща

02 Грудня 2016 – 12:21



































































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *