Кримський тиждень. Українські ракети над українським півостровом

Спеціально для Крим.Реалії

Ну що, вітаю всіх кримчан із тим, що півострів знову опинився в центрі світової уваги. Успішно запущені ракети в фізичному просторі вразили цілі над Чорним морем, в інформаційному ‒ накрили всю планету, завдавши особливо тяжкої шкоди Росії. Зарево від гарячих обговорень давно затьмарило сполохи від самих пусків. Про найважливіші новини півострова за останні сім днів ‒ читайте у традиційному щотижневому огляді Крим.Реалії.

1 місце. І знову мало не розпочалася війна. В усякому разі, так думали в російському Міноборони, погрожуючи не тільки збивати українські ракети, а і знищувати пускові системи. Проте, стрільби минули на «відмінно», а російський флот тільки дарма спалив паливо, вийшовши в море для «охорони» узбережжя. Воно і зрозуміло: погрожувати ‒ не мішки перевертати.

2 місце. Вранці 28 листопада неподалік від Алушти сталась аварія приватного вертольота. На його борту перебували три людини, всі вони загинули. Це вже шостий крах російського вертольота такого типу за останній рік. Серед загиблих ‒ великий російський бізнесмен, який фінансував тамтешнє патріотичне кіно.

3 місце. Ніколи такого не було ‒ і ось знову! Не встигли кримські «депутати» Держдуми Росії звикнути до санкцій ЄС, США і Швейцарії, як настала черга Канади. Ця країна внесла поправки до своїх правил про спеціальні економічні заходи на підтримку України, додавши 15 імен сепаратистів, серед них шість членів Державної Думи Російської Федерації від Криму, на яких поширюються заморожування активів і заборона на операції. Ще один ніж у спину ‒ не інакше.

4 місце. Від пасивної оборони свого інформаційного простору Україна перейшла до контратак. На Чонгарському півострові розпочали будівництво ретрансляційної вишки, що дозволить повернути мовлення з Києва на півострів, у всякому разі ‒ на його північну частину. Запуск об’єкта заплановано на Новий рік, у зв’язку з чим оголошено конкурс на додаткові чотири частоти для українських радіостанцій. Так і оком не встигнеш моргнути, як почнеш прокидатися під гімн України!

5 місце. Не задовольнившись візитом наполовину самозваної турецької «делегації» на півострів, кримська «влада» сама вирішила помандрувати. Член Ради Федерації Росії Ольга Ковітіді і так званий «заступник голови Ради міністрів» Криму Георгій Мурадов відвідали королівство Бахрейн, де зустрілись із королем Хамадом бен Іси аль-Халіфом. Як говорять самі вояжери, «представники бізнесу Бахрейна висловили зацікавленість у реалізації інвестиційних проектів у туризмі, сільському господарстві й будівництві», але ми подивимось, як ці благі наміри будуть здійснені не словом, а ділом!

6 місце. Стрімко рухається до розв’язки справа про кримське «скіфське золото». Вже 14 грудня суд Амстердама винесе своє рішення з цього питання, а поки Печерський суд наклав на золото арешт. Уже подані документи до Інтерполу для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук. Чим це допоможе, ніхто не знає, але за свої скарби Україна боротиметься до кінця.

7 місце. Традиційне послання президента Росії Володимира Путіна Федеральним Зборам цього року дуже розчарувало прихильників «Кримнаша». Вперше з моменту анексії 2014 року Путін не згадав півострів у своїй промові, згадавши лише будівництво так званого «Кримського мосту», на запуск якого наприкінці 2018 року сподівається. З одного боку це може свідчити про те, що Крим настільки «інтегрувався», що окремо говорити про нього вже немає сенсу, але з іншого може означати, що кримська тематика більше не хвилює російське суспільство, так що Сімферополю більше нічого розраховувати на співчуття, а тим більше на допомогу Кремля. Ласкаво просимо до рідної гавані!

Ну і як завжди наостанок ‒ новина поза категоріями. Журналісти проекту української служби Радіо Свобода Крим.Реалії отримали у США Нагороду за видатну журналістику імені Девіда Берка за 2016 рік. Хочеться вірити, що й ваш покірний слуга певним чином причетний до цього досягнення.

А так ‒ усім вдалого тижня і гарного настрою.

Андрій Введенський, кримський оглядач

Думки, висловлені в рубриці «Погляд», передають точку зору самих авторів і не завжди відображають позицію редакції.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *