ЗМІ викрили, як у Донецьку фейк про полк «Азов» знімали

На території, контрольованій угрупованням «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, зняли костюмовані «докази» того, що бойовики угруповання «Ісламська держава» «воюють» в українському полку «Азов». Фейк поширювали російські ЗМІ із посиланням на «хакерів», що іменують себе «Кіберберкут». Журналісти російської служби BBC встановили, що знімали постановку в одному із цехів окупованого міста Донецька. Майданчиком для цього стала «Ізоляція» – в минулому завод і найбільший культурний центр регіону.

4 cічня 2016 року (майже рік тому) канал Міністерства оборони Росії повідомив, що «український націоналістичний полк «Азов» поповнили бойовики забороненого в Росії терористичного угруповання «Ісламська держава». «Докази наводять хакери «Кіберберкут» на своїй сторінці в соціальній мережі. Хакерам вдалося отримати доступ до смартфону одного з бійців. На карті пам’яті виявилися фото і відео невідомих у камуфляжі з нашивками полку «Азов». При цьому їхні обличчя закриті хустками з арабською в’яззю і традиційною символікою угруповання «Ісламська держава», – розповідає ведучий.

У сюжеті демонструють ці так звані «докази»: фото та відео. На деяких із них чоловіки стріляють із приміщення і кричать: «Аллаху Акбар». Матеріали використали й інші російські ЗМІ: телеканал «ТВЦ», «Вести.ру», «Ридус», цей список можна продовжувати. Російське агентство Sputnik кілька разів ілюструвало фальшивим знімком статті про угруповання «Ісламська держава» (1, 2, 3, 4, 5 і т. д.).

Журналістам російської служби BBC вдалось визначити місце зйомки. Ним виявився фонд «Ізоляція» в Донецьку. На прохання BBC, співробітники фонду вивчили фейк і також дійшли висновку, що зйомка зроблена саме там. Так, усі 18 фотографій і два відеоролики, де «ряджені» брязкали зброєю на тлі прапорів «Ісламської держави» і полку «Азов», зроблені в цеху, що раніше належав компанії «Прима». Там вироблялися пінополістирольні плити, залишки яких видно на задньому тлі постановочних фото.

Вікна, з яких стріляли «бійці» «Ісламської держави» (зліва), виходять на трубопровід колишнього заводу ізоляційних матеріалів

На зйомках використовували «реквізит» з сусідніх залів «Ізоляції»

Цілі стільці в колишньому арт-центрі в дефіциті

Як і в інших приміщеннях «Ізоляції», в «Примі» проводилися виставки, кінопокази й тренінги. Китайський художник Цай Гойцян у 2011 році створював там порохові портрети шахтарів: речовину підривали прямо на полотнах. 9 червня 2014 року на територію арт-центру прийшли озброєні люди, які заявили, що приміщення буде використовуватися для зберігання російської «гуманітарної допомоги».

Захоплення «Ізоляції» очолював «політтехнолог» «ДНР» Роман Лягін, у квітні 2016 року він зник за невідомих обставин.

У постановці брали участь 4 людини: «З машини вийшли четверо чоловіків у «постмодерністському» обмундируванні: чорно-зелений камуфляж британської армії на одному з них поєднувався з головним убором з символікою «Ісламської держави». Двоє інших носили хустки-арафатки, що, швидше, були б доречнішими в пустелі, і нашивки українського спецпідрозділу «Азов», – йдеться у матеріалі BBC.

Останній був схожий на ніндзю – в масці з написом арабською «Немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммед – пророк його» і чорному китайському тактичному костюмі 91G09.

«Як у Донецьку могли з’явитися настільки екстравагантні, озброєні до зубів бійці? Зв’язатися з «Кіберберкутом» не вдалося – ні в соцмережах, ні за допомогою форми зворотного зв’язку на сайті групи», – пише BBC.

Слід додати, що так звані «хакери» «Кіберберкуту» раніше неодноразово поширювали фейки і недостовірну інформацію про події в Україні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *