Альтернатива є: як Україна вестиме мовлення на Крим

Чонгар ‒ Українські відомства відновлюють мовлення на анексований Крим. Неподалік контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар» на адміністративному кордоні з Кримом урочисто відкрили будівництво телекомунікаційної вежі. Телевежу обіцяють збудувати до кінця 2016 року, поки без витрат з державного бюджету.

За офіційною інформацією, цим питанням займається Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики. До неї входять представники Міністерства інформаційної політики, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Українського державного центру радіочастот, Херсонської обласної державної адміністрації тощо. У віданні комісії є і встановлення вежі для організації мовлення на Крим.

Як з’ясувалося, будівництвом займається український інвестор. Мовлення українського радіо на Крим обіцяють організувати до кінця 2016 року, а потім з цієї ж установки планується і телевізійне мовлення. Планована висота вежі ‒ 150 метрів.

На відкриття вежі приїхав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. Він розповів, що 9 грудня завершиться конкурс на чотири частоти в FM-діапазоні: 100,7 МГц, 101,4 МГц, 105,9 МГц, 107,8 МГц.

«Серед тих країн, які скоординували ці частоти, є і Туреччина, яка також погодила ці частоти. Вони виступили в цьому питанні союзником», ‒ акцентував Костинський.

Сергій Костинский на адміністративному кордоні з Кримом

Він згадав, що в 2016 році був розроблений проект стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму. У цій же стратегії планується «закрити білі плями в Херсонській області, де люди не приймають українське радіо».

«У Генічеському районі, в Криму. Джанкойський район, Красноперекопський район ‒ це райони впевненого прийому, також прийом буде і в Сімферопольському районі тощо.

Спершу радіо, потім ТБ

Після забезпечення радіомовлення біля адмінкордону з Кримом планують організувати і телевізійне мовлення. Сергій Костинський розповів, що Національна рада звернулася до Українського державного центру радіочастот щодо прорахунку частот для організації цифрового телебачення на території Генічеського району Херсонської області та в Криму.

Сергій Костинський

«Планується створення місцевого мультиплексу, до якого входитимуть приблизно чотири телеканали, які покриють Генічеський район і територію Криму», ‒ уточнив Костинський.

У свою чергу, голова Херсонської обласної держадміністрації Андрій Гордєєв розповів, що стратегія телерадіомовлення, про яку говорив Костинський, була також вплетена в обласну стратегію.

«Такої стратегії немає навіть для тимчасово окупованих територій на Донбасі, а у нас тут є. І ми її імплементували в нашу обласну стратегію на Херсонщині. Один із кроків цієї стратегії ‒ це встановлення інфраструктури. Наше завдання ‒ створення дієвої інформаційної структури», ‒ підкреслив Гордєєв.

Андрій Гордєєв

Директор ТОВ «Телемережі України» Петро Семерей підтвердив, що телекомунікаційну вежу будують за рахунок його підприємства. Встановлення і будівництво вежі він оцінює в півтора мільйони гривень, стільки ж, за його словами, коштує і необхідне обладнання для організації мовлення. Для будівництва орендували земельну ділянку на тривалий термін.

Петро Семерей

Він вважає, що глушити українське мовлення буде важко.

«Для того, щоб заглушити, потрібно збудувати таку саму вежу або ще більшу, таку саму потужність, поруч», ‒ пояснив інвестор.

«Кримчани скучили за українськими телеканалами»

Кореспондент Крим.Реалії вирішив з’ясувати, як на адмінкордоні з Кримом сприймають ідею відновлення українського мовлення на територію півострова.




Завантажити відео:

Більшість опитаних не знали про будівництво телекомунікаційної вежі, але з приводу українського мовлення висловилися позитивно.

«Взагалі, люди скучили за українськими телеканалами. Дуже багато людей із задоволенням би дивилися. І просто навіть була б альтернатива, а так ‒ іншого і не знають», ‒ сказала одна з опитаних.

Однак зустрічалися й інші думки.

Чоловік, який назвався жителем Старого Криму, висловився негативно.

«Моя думка ‒ що ні. Там проголосував народ, правда, а не як то кажуть на Україні. Будується і міст, і продукти є, і молоко, все є. А мовити ‒ будь ласка, це ваша справа. Але не вийде нічого», ‒ сказав він.

«Обов’язково потрібно! Тому що там все російською, і так все спотворюють, що не хочеться і дивитися», ‒ у свою чергу, висловилася інша респондентка.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *