На Донеччині відбулась екологічна конференція

26 грудня в Краматорську відбулась конференція «Впровадження автоматизованої системи моніторингу довкілля на території Донецької області».

Без перебільшення можна сказати, що для техногенно навантаженої Донецької області ця тематика життєво важлива. Адже впровадження інформаційної системи спостереження, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан довкілля області дасть змогу прогнозувати його зміни, сприятиме розробленню науково-обґрунтованих рекомендацій для прийняття рішень щодо запобігання негативним змінам стану довкілля та дотримання вимог екологічної безпеки.

Участь у цьому заході взяли Сергій САЖКО – Народний депутат України,  голова підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; Святослав КУРУЛЕНКО – голова Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП; Олег ТІХОНОВ – директор департаменту екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації. Організатори також запросили до участі представників міських рад та райдержадміністрацій на території яких планується встановлення стаціонарних постів спостереження, представників найбільших підприємств-забруднювачів атмосферного повітря на території Донецької області, розробників програмного забезпечення для автоматизованої системи моніторингу довкілля Донецької області, громадські організації.

Відкрив конференцію директор департаменту екології та природних ресурсів Сергій НАТРУС. Він розповів, що в рамках заходу «Впровадження автоматизованої системи моніторингу довкілля» після проведення всіх необхідних  тендерних процедур, переможцем яких стало ТОВ «Атомекосистема», була розроблена програма автоматизованої системи моніторингу довкілля на території Донецької області та встановлено  відповідне обладнання. Пізніше все поставлене обладнання буде передано на баланс Регіонального центру моніторингу довкілля (Надалі – РЦМД), який створено на базі КП «Регіональний центр поводження з відходами».

РЦМД створюється з метою забезпечення  функціонування системи моніторингу довкілля регіонального рівня в тісній взаємодії з департаментом екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації, координації по впровадженню технологічного, науково-технічного, інформаційного, організаційно-методичного забезпечення обласної системи моніторингу довкілля на всіх етапах її життєвого циклу.

Для Донецької області планується придбати 6 стаціонарних постів моніторингу стану атмосферного повітря та встановити їх в мм. Маріуполь (2 пости), Курахове, Краматорськ, Бахмут, Миколаївка. Вже навесні будь-який житель області on-line зможе спостерігати за кількістю викидів шкідливих речовин в повітря, воду і ґрунт, у реальному часі.

Сергій НАТРУС також зазначив, що голова Донецької облдержадміністрації Павло Іванович Жебрівський погодив виділення в 2017 році коштів на подальше удосконалення системи моніторингу в рамках розділу «Охорона навколишнього природного середовища» Програми соціально- економічного розвитку Донецької області.

Сергій САЖКО та Святослав КУРУЛЕНКО у своїх виступах схвалили починання Донеччини, відзначивши, що область наразі є флагманом у цьому напрямі. Але, на жаль, існує ще багато невирішених питань у галузі моніторингу довкілля, які гальмують просування вперед. Зокрема, не сформована необхідна законодавча база, потрібно визначення зон агломерацій, встановлення системи оцінки якості повітря, активізація інформування та співпраці з громадськістю, тощо. Зі свого боку вони пообіцяли всебічно підтримувати ініціативи регіону.

Учасники конференції жваво дискутували, ставили запитання, а головне – мали змогу ознайомитись з автоматизованою системою. Графічний інтерфейс автоматизованої системи, її можливості та приклади подання інформації презентував присутнім технічний директор, головний інженер ТОВ «АТОМЕКОСИСТЕМА» Олександр Лебьодкін. Крім того, були обговоренні проблемні питання впровадження автоматизованої системи, забезпечення її подальшої роботи, місць встановлення автоматизованих постів та обговорення всіх позитивних та негативних чинників при впровадженні такої системи.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *