Про дотримання прав дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є внутрішньо переміщеними особами

У зв’язку із складною соціально-політичною ситуацією найбільш вразливою категорією залишаються діти, зокрема внутрішньо переміщених осіб, а також ті, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або в районах проведення антитерористичної операції.

Для захисту прав саме такої категорії дітей  протягом часу проведення антитерористичної операції було адаптовано  чинну нормативно-правову базу щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  у сімейні форми виховання, насамперед, на усиновлення, надання послуг сім’ям з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.

На теперішній час   в  області зареєстровано 566,8 тисяч осіб вимушених переселенців (491 тис. сімей). Кожна восьма з них –  дитина (69,5 тис.), яка  потребує допомоги, соціального захисту та підтримки держави та державних органів влади.

Весь час триває захист прав внутрішньо переміщених дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, на зростання у сімейному оточенні. Так, протягом 2015 року із загальної кількості внутрішньо переміщених дітей усиновлено – 33 дитини. Протягом 9 місяців 2016 року вже усиновлено 42 внутрішньо переміщених дитини.

Станом на 10.12.2016 на обліку служб у справах дітей області перебуває 327 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО з Донецької області, та  17 дітей – з Луганської області. З них 168 дітей, що перебувають у закладах на повному державному утриманні. Робота відносно захисту прав 17 дітей щодо отримання ними довідки внутрішньо переміщеної особи, триває.

Серед внутрішньо переміщених є 115 дітей, що перебувають під опікою громадян. Усі переміщені підопічні  діти мають довідки внутрішньо переміщеної особи, їх законні представники отримують в повному обсязі та своєчасно щомісячну адресну та державну допомогу на утримання дітей.

Внаслідок проведення антитерористичної операції  з території Донецької та Луганської областей,  яка тимчасово непідконтрольна українській влад,і перемістилися 9 прийомних сімей та  4 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховуються 44 дитини. З них 41 дитина має довідки внутрішньо переміщеної особи. Службою у справах дітей облдержадміністрації протягом року здійснювались перевірки умов проживання та виховання цих дітей за новим їх місцем перебування. Порушень прав дітей не виявлено.

В області виявлено 64 дитини (у тому числі 4 – з Луганської області), що перемістилися із районів проведення АТО  без законних представників, з них:

  • 32 дитини  прибули самостійно на навчання в ПТНЗ, ВНЗ, з них 17 –  мають довідки внутрішньо переміщеної особи, 10  – отримують щомісячну адресну допомогу.
  • 31 дитина проживає в сім’ях родичів, з них 28 мають довідки внутрішньо переміщеної особи, 22 – отримують щомісячну адресну допомогу. Все це стало можливо після внесення змін до Порядку оформлення і видачі довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи,  затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509, яким врегульовано механізм отримання довідки про взяття на облік дітей, які переміщуються без супроводу батьків або інших законних представників, за клопотанням служби у справах дітей.

У зв’язку із проведенням на території області АТО і,  як наслідок, перебуванням дітей в зоні воєнного конфлікту,  що  створює небезпеку для їх життя та здоров’я, деякі дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї виїхали з території України до Російської Федерації, Республіки Білорусь та Автономної Республіки Крим.  А саме: з території області, яка тимчасово непідконтрольна українській владі виїхало –  5 дитячих будинків сімейного типу,  у яких на вихованні перебувало 32 дитини та 10 прийомних сімей, у яких на вихованні перебувало 12 дітей та 4 прийомних сім’ї з територій області,  підконтрольній українській владі, в яких виховуються 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це прийомні родини з  міст Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Торецьк.

Для з’ясування місця знаходження дітей  службою у справах дітей облдержадміністрації надіслано лист до Міністерства закордонних справ України щодо можливості повернення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, до України.

Наразі  згідно з листами, наданими Міністерством закордонних справ України, підтверджено факт перебування на території Російської Федерації 30 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виїхали разом із законними представниками з причини проведення на території Донецької області антитерористичної операції. Робота в цьому напрямку продовжується.

До теперішнього часу невирішеним залишається питання реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному  обліку служб у справах дітей, які знаходяться на території, яка непідконтрольна українській владі та тимчасово переїхали в інші області України, на захист їх житлових та майнових прав.

За результатами засідання прийняте рішення, яке після внесення змін та затвердження буде спрямоване до управлінь і відомств, які опікуються охороною дитинства, для виконання.

Служба у справах дітей Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *