Генеральна прокуратура України змінює підходи в організації діяльності щодо захисту прав затриманих, узятих під варту та засуджених

У Генеральній прокуратурі України 28.12.2016 обговорено результати діяльності управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи за 2016 рік.

Під час реогранізації цього управління у серпні поточного року суттєво оновлено його керівний та персональний склад. До роботи залучено осіб, які раніше не працювали в органах прокуратури та не мають відомчої залежності при організації наглядової діяльності за додержанням законів в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення та місцях тримання затриманих.

Пріоритетом у здійсненні нагляду визначено охорону здоров’я та збереження життя громадян, які потрапили до місць несвободи, негайне реагування на будь-яке порушення закону незалежно від посади порушника.

Діяльність галузевого управління поєднана з напрацюванням нових форм роботи. Насамперед запроваджено практику проведення раптових перевірок з метою з’ясування реального стану законності та реагування на резонансні порушення прав в’язнів не лише за скаргами громадян, а й за повідомленнями міжнародних організацій, правозахисників, представників громадськості тощо.

Так, проведені в жовтні-грудні 2016 року раптові перевірки в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення Волинської, Закарпатської, Київської, Львівської, Житомирської та інших областей засвідчили їх високу ефективність. За результатами внесено 27 документів реагування, до відповідальності притягнуто 53 службові особи органів державної кримінально-виконавчої служби, з дисциплінарних приміщень пенітенціарних установ звільнено 10 засуджених, розпочато 6 кримінальних провадження, скасовано 3 постанови щодо незаконного закриття оперативно-розшукових справ.

Як наслідок, усунуто викриті прокурорами низку порушень прав узятих під варту та засуджених на охорону здоров’я, оплату праці, належне матеріально-побутове забезпечення, пожежну безпеку, гуманне поводження та недопущення безпідставного застосування дисциплінарних стягнень тощо.До втручання органів прокуратури більшість із вказаних порушень залишалися поза увагою органів Міністерства юстиції України. Наприклад, лише за результатами декількох прокурорських перевірок із обігу серед засуджених вилучено десятки ножів, лез та інших заборонених предметів.

Усього з початку року за реагування Генеральної прокуратури України до відповідальності притягнуто понад 170 посадових осіб, звільнено 10 незаконно утримуваних осіб.

Завдяки активізації діяльності прокурорів відбулося покращення стану дотримання прав людини в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Зокрема, припинено практику незаконного поміщення органами державної міграційної служби і державної прикордонної служби осіб до пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, без відповідного рішення суду. Як результат, регіональними прокурорами з місцьтимчасового тримання іноземців звільнено 18 незаконно утримуваних осіб.

Крім того, на третину зменшено заборгованість із заробітної плати перед звільненими з виправних установ громадянами, а також більше ніж на 1,5 млн грн зменшено заборгованість стягнутих із засуджених коштів за виконавчими листами про відшкодування шкоди потерпілим.

Унаслідок підвищення ефективності роботи за додержанням вимог режиму порівняно з 2015 роком вдвічі зменшилася кількість самогубств ув’язнених у спеціальних установах Національної поліції (з 8 до 4 випадків).

Стан захисту прав в’язнів, передусім на охорону здоров’я, перебуває на особливому контролі.

Наразі Генеральним прокурором України перед Прем’єр-міністром України ініційовано питання про передачу здійснюваної Міністерством юстиції України непритаманної функції медичного обслуговування ув’язнених і засуджених Міністерству охорони здоров’я України з метою незалежності та демілітаризації медичного персоналу пенітенціарних установ.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ

Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *