Кримські вина: від античності до анексії

Виноробство існувало в Криму ще з часів античності, але справжній розвиток отримало в 19-му столітті. Граф Михайло Воронцов почав вирощувати на Південному березі безліч сортів винограду і збудував льохи для зберігання вина. Пізніше князь Лев Голіцин викупив маєток Новий світ і теж зайнявся виноробством, збудувавши підземні тунелі під Массандрою. До анексії Криму Росією місцеві вина успішно експортували до Європи і США, але зараз ця практика майже припинилася через санкції.

На головні питання про сучасні і старі кримські вина в ефірі Радіо Крим.Реалії ведучому Олександру Янковському відповідає президент Асоціації сомельє України Дмитро Сидоренко.

Чим особливі кримські вина?

Embed code

Copy and paste the embed code below.

The code has been copied to your clipboard.

0:24:47



0:00:00
/0:24:47




Завантажити на комп'ютер


Pop-out player

‒ Яке ваше улюблене кримське вино?

‒ З моєї точки зору, це некоректне питання. Вино потрібно пити, коли ви хочете, воно має бути ситуативним. Хтось п’є його тільки за обідом чи тільки за вечерею. Я ж не питаю, наприклад, у дівчат, який у вас улюблений тип косметики, адже вона вся потрібна в різних ситуаціях. Точно так і з вином.

Дмитро Сидоренко

‒ Звідки до Криму прийшов виноград?

‒ Греків навчили робити вино грузини, греки ‒ італійців, а ті ‒ французів. Тільки потім уже цим зайнялись у Росії. Технологія поширилася завдяки війнам і міграціям. У Криму залишилися деякі автохтонні, тобто властиві тільки йому сорти винограду віком у століття, а то й тисячоліття, наприклад, Кокур.

‒ Кримське вино ‒ це обов’язково щось особливе й конкретне?

‒ Звісно, ні. На півострові безліч різних місцевостей, які відрізняються як ґрунтами, так і кліматом. Тому, скажімо, севастопольське вино ‒ це одне, а коктебельське ‒ зовсім інше. В основному оригінальне кримське виноробство видозмінилося після 1917 року, через низку історичних причин, тобто туди стали завозити інші сорти винограду й так далі.

‒ По-вашому, геополітичні потрясіння на зразок анексії 2014 року впливають на якість вина?

‒ Є таке знамените вино ‒ Мускат білий Червоного Каменя. Його створили 1946 року, тобто під час найстрашнішої розрухи. Тому мені смішно слухати виправдання, мовляв, зараз умови такі-сякі, з вином усе погано. Погано з ним від того, що люди намагаються робити бізнес, а не вино. Адже це зовсім різні речі. Створення вина починається з того, як ти вирощуєш виноград і наскільки правильно і дбайливо підрізаєш лозу. Сьогодні ж вважається нормальним додавати до солодкого вина спирт незрозумілого походження й розповідати казки, що це традиційна технологія. Портвейн теж виробляють за дуже суворими рецептами: крок вліво, крок вправо ‒ і це вже зовсім не те.

‒ Тобто кримський портвейн ‒ за замовчуванням обман?

‒ Зовсім ні, але це яскравий приклад використання найменування в комерційних цілях. Є прекрасні портвейни на кшталт «Лівадії» чи «Южнобережного», але ж точно так само називають пойло на кшталт «777», яке не має жодного стосунку до справжнього портвейну. Не дарма португальці обурюються: це справжня диверсія проти їхнього бренду.

‒ Вина з багаторічною витримкою завжди найкращі?

‒ Не обов’язково витримувати вино, щоб воно вважалося хорошим. У світі це не має такого значення, як у нас. Витримка ‒ не показник якості, але якщо на пляшці іспанського вина ви бачите позначку «резерв», то можете бути впевненими, що його витримували щонайменше чотири чи п’ять років. У випадку з сучасними кримськими винами, як правило, мало хто дотримується елементарних стандартів. Комерційний підхід знову ж губить хороші починання.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *