Зустріч Президентів: Україна та Фінляндія пов’язані і столітньою традицією співпраці, і досвідом протистояння зовнішньому агресору




Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо в ході першого за 11 років офіційного візиту до Фінляндії.

Під головуванням Президентів  також відбулися переговори делегацій двох країн з широкого кола питань спільного українсько-фінляндського інтересу, за результатами яких підписано Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива.

Президент України відзначив, що це вже одинадцята зустріч з його фінляндським колегою і наголосив на регулярному та по-справжньому партнерському діалозі між лідерами двох країн.

Глава Української держави зазначив, що для української делегації особлива честь здійснити офіційний візит у 100-ту річницю незалежності Фінляндії. «Ви маєте повне право відчувати гордість за таку демократичну, високорозвинену державу, систему урядування якої визнано однією з найкращих у світі», – сказав Петро Порошенко.

Він також назвав символічним, що візит відбувається у 25-у річницю відновлення дипломатичних відносин між Україною та Фінляндією, оскільки встановлені дипломатичні відносини між нашими країнами були майже 100 років тому, у 1918 році.

Глава держави наголосив, що наші країни тісно пов’язані не тільки столітньою традицією співпраці і спільними цінностями, але й досвідом протистояння зовнішньому агресору. Президент зауважив, що нині в Україні дуже популярна історична постать маршала Карла Маннергейма, який є зразком служіння Батьківщині. «Ви краще за всіх розумієте Україну. Надзвичайно важливим таке розуміння є сьогодні – в умовах триваючої гібридної війни Росії проти України», – сказав Петро Порошенко.

Глава Української держави подякував Президенту Нііністьо за чітку і тверду позицію підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави.

«Я  дякую, що Фінляндія твердо стоїть на позиції збереження санкцій ЄС проти Росії до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосив Президент України.

Президент повідомив, що в ході переговорів висловив повну готовність приєднання України до діяльності Центру з протидії гібридним загрозам у Гельсінкі: «Щодня долаючи гібридну загрозу, на жаль, Україна отримує чи не найкращий досвід в світі і це може бути корисно нашим європейським партнерам».

Під час зустрічі також обговорювалось брутальне порушення Росією прав людини на Донбасі та в Криму. Президент України звернувся до Президента Фінляндії з проханням посилити тиск на російську сторону для звільнення українських заручників як з окупованої території, так і з російських в’язниць. Він також подякував Президенту Нііністьо за забезпечення Фінляндією діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ людськими та фінансовими ресурсами, гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам в Україні та практичну підтримку процесу гуманітарного розмінування на Сході нашої держави.

Петро Порошенко також висловив  вдячність Фінляндії за тверду позицію у прискоренні надання Україні безвізового режиму, забезпеченні завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС,  а також великий обсяг технічної допомоги, яку фінляндська сторона в цих непростих умовах надає Україні.

За словам Президента, також під час переговорів була досягнута домовленість активізувати діяльність Міжурядової українсько-фінляндської змішаної комісії з питань торгівлі та економічного розвитку, українська сторона висловила готовність прийняти з візитом бізнес-місію «Team Finland».

Президент підкреслив, що надзвичайно важливим є розширення співробітництва в енергетичній сфері і підписаний сьогодні міжурядовий Меморандум є яскравим підтвердженням ефективності співпраці України у сфері енергозбереження і підвищення енергоефективності.

Глава Української держави зазначив, що Україна розраховує на принципову позицію Фінляндії щодо проекту Північний потік – 2. «Так звана комерційна привабливість цього проекту несе в собі низку політичних ризиків», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив на зацікавленості української сторони у взаємодії з фінляндською стороною у військовій сфері і подякував  за внесок Фінляндії у рамках Трастового фонду НАТО на розвиток військової медицини та реабілітацію військовослужбовців.

Президент України запросив Президента Фінляндії здійснити офіційний візит в Україну.

В свою чергу, Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо зазначив: «Ми підтримуємо цілісність та суверенітет України. І ми засуджуємо нелегальну анексію Криму». Він наголосив на необхідності виконання Мінських домовленостей всіма сторонами для нормалізації життя в Україні та Європі. Він також запевнив у підтримці України в проведенні реформ та євроінтеграції.

Президент Фінляндії зауважив, що в рамках розвитку двосторонніх економічних відносин нині вдалий час для роботи двосторонньої торгової комісії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *