Росія використовує Інтерпол для організації переслідування грузинських військових

У своїй гібридній тактиці війни Росія використовує не тільки збройні сили і пропаганду, але й маніпулює міжнародним правом, оголошуючи в міжнародний розшук військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність своєї держави від російської агресії.

На цьому тижні у ЗМІ з’явилася інформація, що слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальні справи проти кількох грузинських військовослужбовців, учасників російсько-грузинської війни 2008 року.

Джерела називають два прізвища грузинських військових, проти яких у РФ відкрили кримінальне провадження. Це колишній начальник Департаменту військової розвідки Міноборони Грузії Іраклій Курасбедіані, якого звинувачують у нападі на російських військових на Зарській дорозі, та колишній начальник розвідки II піхотної бригади Збройних сил Грузії Заур Беріанідзе, якого також звинувачують у нападі на російських солдатів. Використовуючи механізми міжнародного розшуку, РФ фактично хоче взяти в полон цих грузинських військовиків, учасників російсько-грузинської війни 2008 року, які зараз воюють у Збройних силах України за територіальну цілісність та незалежність України, яка так само зіштовхнулася з інтервенцією РФ.

 

Агресор подає в Інтерпол і вимагає екстрадиції військовослужбовців. Так, кілька днів тому в київському аеропорту затримали громадянина Грузії, колишнього військовослужбовця ЗС Грузії і ветерана АТО на сході України Гію Церцвадзе, який за запитом Росії також перебував у міжнародному розшуку Інтерполу. 26 січня 2017 року Прокуратура України скасувала його тимчасовий арешт.

Останні події свідчать про те, що російська сторона здійснює політичні переслідування громадян Грузії, колишніх військовослужбовців Збройних сил Грузії, які у 2008 році захищали свою землю від російської агресії, а нині захищають Україну. Хоч російська пропаганда намагається розкрутити тему грузинських бійців, жодне російське джерело чи СК РФ досі не представили жодного факту, який свідчив би про якісь злочини грузинських бійців. Звісно, такі факти можуть легко сфабрикувати, і міжнародна спільнота має бути готова до цього.

Держава, яка неодноразово грубо порушила міжнародні договори, угоди, зазіхає на територіальну цілісність Грузії та України, не може пред’являти вимоги до міжнародної спільноти й маніпулювати нормами права.

Не зрозуміло, чим так стурбовані у СК РФ і чому участь грузинських військових у серпневій війні 2008 року, на думку російської сторони, – злочин. Всі названі вище грузинські патріоти на той час перебували на службі у ЗС Грузії і, відповідно до присяги, захищали свою Батьківщину в межах її всесвітньо визнаних кордонів від російського вторгнення.

На відміну від безпідставних спроб російської сторони дискредитувати й залякати грузинських патріотів, які воюють сьогодні за Україну, у прокуратур України та Грузії є можливість відкрити сотні, якщо не тисячі, кримінальних справ проти громадян Російської Федерації — і кадрових військових, і найманців, які брали чи беруть участь у неоголошеній війні проти України, ну а у випадку з Грузією, раніше брали участь в агресії, або ж мають статус окупантів. Для цього достатньо ознайомитися з матеріалами і базами даних, які ґрунтуються на конкретних фактах і підкріплені неспростовними доказами, зокрема, добутими й нашою міжнародною розвідувальною спільнотою InformNapalm, а також іншими добровольчими об’єднаннями. Ми віримо, що зібрана інформація буде запитана міжнародними слідчими та судовими органами, а російські військові злочинці постануть перед судом.

Нагадуємо, що за останні 2 роки InformNapalm  зібрав і узагальнив унікальні бази даних доказів воєнних злочинів Російської Федерації, зокрема:

— база розслідувань з ідентифікації військовослужбовців та підрозділів Збройних сил Російської Федерації, зафіксованих на Донбасі в період з 2014 до 2016 року. У ній зафіксовано понад 75 військових частин та понад 160 інцидентів виявлення.

Постійні посилання: [стаття] [googledocs]

 

— База даних і відеографіка ідентифікації понад 30 типів озброєння і спецтехніки ЗС РФ на Донбасі.

Постійні посилання: [стаття]  [googledocs]

— База даних нагород воєнних злочинців ЗС РФ, отриманих за бойові дії проти народів Грузії, України, Сирії. [googledocs, інфо- і відеографіка]

 

— Дані 116 членів екіпажів ПКС РФ у Сирії, воєнних злочинців, які цілеспрямовано завдавали удари по цивільному населенню і рятувальниках, а також використовували для бомбардувань житлових районів заборонені міжнародним правом некеровані снаряди, кластерні і навіть бункерні бомби

Також досить показова статистика дивних смертей російських генералів, спалахи смертності припадають саме на період воєнних конфліктів, які ініціює Росія. Вірогідною причиною смертей ми вважаємо зачистку свідків воєнних злочинів, які могли б дати свідчення у міжнародному суді [інформаційна база даних та інфографіка].

Матеріал до публікації підготували Іраклій Комахідзе та Andrew Lysytskiy.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *