Генеральною прокуратурою України направлено лист у Вищу раду правосуддя з питань забезпечення виконання вимог закону щодо затримання та утримання судді під вартою

Метою цього листа було ініціювання перед Вищою радою правосуддя створення екстрених засідань і зібрання необхідного кворуму її членів для забезпечення невідкладного отримання згоди на утримання судді під вартою.

В той же час, згоди Вищої ради правосуддя на затримання судді під час або ж відразу після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину не потрібно.

Всупереч наведеному, окремими суддями та членами Вищої ради правосуддя зміст цього листа інтерпретується як безумовне визнання необхідності надання Вищою радою правосуддя згоди на утримання під вартою судді у всіх без винятку випадків, зокрема і затриманого під час або ж відразу після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, що суперечить вимогам закону.

Ураховуючи наведене, звертаємо увагу судів та правоохоронних органів на необхідності лише буквального розуміння та однакового застосування закону. Закликаємо утриматися від вільного трактування Конституції України, залишивши ці повноваження компетентним державним інституціям.

Принципово звертаємо увагу, що Вища рада правосуддя не є органом уповноваженим на тлумачення норм Конституції України та Законів України, а її позиція не є джерелом права.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *