Постановочні обстріли окупованої території потрібні РФ для ескалації конфлікту — аналіз обстрілу Брянки

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm продовжують відстежувати тему  «медіатероризму» в контексті загострення ситуації в районі Авдіївки і вздовж усієї лінії розмежування сил на Донбасі.

Наприкінці грудня вже ми вже писали, що бойовики активізували практику провокаційних обстрілів підконтрольної їм території, і це вказує на плани РФ і далі загострювати ситуацію в зоні конфлікту.

Ми хочемо розібрати ще один приклад провокації, яка проводилась напередодні ескалації бойових дій.

Увечері 26 січня 2017, як стемніло, російські терористичні війська почали інтенсивний обстріл позицій ЗСУ з житлового сектору в багатьох місцях лінії розмежування, намагаючись спровокувати вогонь у відповідь.

Не добившись бажаного для них результату, вони застосували вже не раз перевірену тактику: обстріл окупованої території для створення потрібної картинки у російських ЗМІ.

Обстрілів зазнав  Донецьк,  Брянка (Луганська область), Горлівка та інші населені пункти на окупованій території. Все це супроводжувалось медіапідтримкою РФ.

Розібрати всі провокації дуже важко. Але коли на каналах російських терористів з’являється фото чи відео, то можна роздивитися детальніше нестикування у версіях пропагандистів.

Для чергового аналізу нам вдалося знайти фото і відео місця влучання боєприпасу в м. Брянка. Вдалося провести геоприв’язку до місця створення фотографій. Це Молодіжний мікрорайон, будинок № 8 і гастроном «Олімп» (мапа).
Фото 1-7 послідовно згори вниз:

Також для аналізу використовували відео пропагандистського каналу «ANNA News».

Тепер детально розглянемо представлені фото. На фотографіях  не показують місце між будинком і магазином, але не видно й слідів влучання снаряду (вирви). Характер чорних слідів вогню в районі 2 поверху будинку номер вісім (фото № 4, 5, 6) і характер пошкоджень (вибиті бокові перекриття балконів і пошкодження бокової стінки входу) дає змогу говорити про те, що «приліт» снаряду був у районі вказаного кута. А відсутність пошкоджень бокової стінки будинку № 8 свідчить, що вибух був з лицевого боку будинку.

На фото № 6 показано це місце. Тоді чому ми не бачимо вирви? Вирва була такою малою, що її або присипало, або її хтось навмисне прикрив. На малу потужність снаряду також вказує характер пошкоджень навколо: пошкоджено тільки вікна, пластикова обшивка, зрізані гілки дерев, але жодній стіні чи дереву поряд суттєвої шкоди не завдано. Дальність стрільби такими боєприпасами не перевищує 3 км.

На відео від «Anna News» добре видно вирву: вона біля дерева, невеликого розміру — приблизно 50 см. Привертає увагу відсутність явно вираженого еліпса — так відбувається, коли боєприпас падає по крутій траєкторії і запущений з близької відстані. На фото № 6 вирва прикрита гілками. Зверніть увагу: гілки, які начебто впали, лежать тільки в районі вирви.

Трохи згодом ми бачимо цю саму вирву, але вже розкриту і «підготовлену» до зйомки, і навіть еліпс викиду позначили в «потрібну» сторону.

Та, попри невеликий розмір вирви, «спікер» терористичної організації «ЛНР» Андрій Марочко твердить, що уламки начебто від 152-мм снаряду. У цьому випадку ідентифікація, озвучена бойовиками, навмисне спотворена з пропагандистською метою, щоб заплутати глядача.

Цікаво, що в пропагандистських постановках постійно беруть участь російські офіцери із СЦКК. Як і в постановці обстрілу населеного пункту Дебальцеве. Це доказ того, що російські офіцери принагідно виконують не тільки розвідувальну, а й пропагандистську функцію, легалізувавши свою присутність на окупованій території завдяки СЦКК.

Ще одна важлива деталь: будинок № 8 повністю прикриває місце влучання снаряду із заходу, що повністю виключає ймовірність прильоту боєприпасу з боку позицій Збройних сил України. Але російську пропаганду не цікавлять факти. У постановці має бути побільше трешу, тому не обійшлося без «плакальників», які за сценарієм благають Росію врятувати їх від «Київської хунти».

Характер загострення ситуації в Авдіївці та на інших напрямках, постійні провокаційні обстріли російськими терористами з жилих кварталів позицій Збройних сил України та мирних жителів свідчать про плани Російської Федерації на подальшу ескалацію бойових дій. Та якщо провокаційні обстріли не дають РФ бажаного ефекту, адже вогонь у відповідь в густозаселені райони не відкривається, то в хід ідуть постановочні російські обстріли, які з допомогою медіапідтримки подають як «каральні операції Хунти».

Читайте також: Авдіївка під вогнем РСЗВ: знайдена одна з позицій «Градів»

Матеріал підготували Дмитро К. і Andrew Lysytskiy спеціально для InformNapalm.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *