Танки для Пєскова: на окупованих територіях Донбасу виявлено російські модифікації

Сьогодні російські ЗМІ активно тиражують відповідь прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова про російські танки на Донбасі. Слова Пєскова подають як «спростування присутності російських військ в Україні».

У контексті цього тренду міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm публікує не голослівні, а документальні факти і розслідування, у ході яких вдалося ідентифікувати цілу серію танків російського виробництва, які не стояли на озброєнні української армії і не постачалися в Україну. Але якось ці модифікації танків російського зразка були перекинуті на окуповану територію Донбасу. Перекидання техніки проводилося через не контрольовані ділянки кордону України і Російської Федерації в районах Луганської та Донецької областей.

У ході розвідки відкритих джерел інформації вдалося виявити, провести ідентифікацію і підтвердити присутність на окупованих територіях таких модифікацій російських танків, які не могли стати трофеями, адже не експлуатуються Збройними Силами України:

Танк Т-72Б зразка 1989 р.

Модернізований варіант танка Т-72Б із вбудованим динамічним захистом “Контакт-5”. Також має комплекс керованого озброєння 9К120 “Свирь”, двигун В-84, систему керування вогнем 1А40 та гармато-пускову установку 2А46М.

Не перебуває на озброєнні української армії та не постачався в Україну. Був виявлений на території міст Луганськ, Дебальцеве та Макіївка і описаний у декількох розслідуваннях InformNapalm. Встановлено належність до 5-ї танкової бригади Східного військового округу ЗС РФ.

Розслідування №1 Розслідування №2

Танк Т-72БА зразка 1999 р.

Модернізація під час капітального ремонту Т-72Б на заводі УВЗ. Перші партії машин було здано ще в 1999-2000 роках. Модернізація передбачала вдосконалення до рівня найпізніших Т-72Б випуску 1991 року СУВ (система управління вогнем) 1А40-1 (пізніше 1А40-1М, а з 2005 року – 1А40-М2), встановлення нового стабілізатора озброєння 2Е42-4 “Жасмин”, посилення протимінної стійкості днища додатковою бронеплитою в районі сидіння механіка-водія, заміну ходової частини та двигуна (двигун В-84МС або В-92С2 з 2003 року) та встановлення ВДЗ “Контакт-5”. Окрім гусениць та ВДЗ, зовні машина відрізняється від звичайної модифікації “Б” добре помітним на башті датчиком вітру. В Україну не постачався.

Зафіксовано знищення російських танків цієї модифікації під Старобешевим (Донецька область). Встановлено належність до 21-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Деталі розслідування

Танк Т-72Б3 зразка 2011 р.

Модернізована версія Т-72. Почав надходити до російської армії у 2012 році. На танку встановлено новітню СУВ, ВДЗ “Контакт-5”, двигун В-84-1 потужністю 840 к. с., тепловізійний приціл “Сосна-У”, датчик вітру, новітні засоби зв’язку, вдосконалений стабілізатор озброєння та комплекс захисту від зброї масового знищення. Доопрацьовано автомат заряджання гармати під нові боєприпаси та вдосконалено ходову частину, що отримала гусеничні стрічки із паралельним шарніром. В України не постачався.

Танк було виявлено на території міст Луганськ, Іловайськ, Дебальцеве і описано в кількох розслідуваннях InformNapalm. Фіксувалося знищення танка цієї модифікації на околицях Дебальцевого. Встановлено належність до 6-ї окремої танкової бригади ЗС РФ.

Розслідування №1 Розслідування №2

Танк Т-90А зразка 2006 р.

Модифікація Т-90А. Встановлено сучасніший тепловізор другого покоління «ЕССА», стабілізований у двох площинах та інтегрований з основним прицілом та його далекомірним каналом, що дозволило збільшити дальність нічного бачення з 1800 до 4000 метрів. В Україну не постачався.

Виявлений групою InformNapalm на території Луганської області. Встановлена належність до 136-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Деталі розслідування

Танк Т-72С1

Експортний варіант Т-72Б1, постачався Росією до Ірану, а також до Венесуели у 2011–2012 роках. Основні зовнішні відмінності від Т-72Б – нічний приціл навідника та датчик вітру ДВЕ-БС. Прийнятий на озброєння ЗС РФ у 1993 році після зриву низки експортних постачань. В Україну не постачався. Виявлений InformNapalm на території заводу в селищі Біле (Луганська область) неподалік від автомагістралі M04, за 3 км на захід від залізничної станції Збірна.

Деталі розслідування

Паралельно з випробуванням на Донбасі нових типів озброєння, військово-політичні очільники Російської Федерації також насичують окуповані території України озброєнням старого радянського зразка, наприклад:

  • основний бойовий танк Т-64;
  • танк Т-72Б ранніх модифікацій;
  • бойова машина реактивної системи залпового вогню «Град» БМ-21;
  • самохідна артилерійська установка 2С1 «Гводика»;
  • зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10»;
  • бойові машини піхоти БМП-1 і БМП-2;
  • багатоцільовий транспортер легкий броньований (БТ-ЛБ);
  • 122 мм буксирована гаубиця Д-30;
  • 152 мм гаубиця «Мста-Б»;
  • протитанкова гармата МТ-12 «Рапіра».

Ці та інші зразки в розпорядженні російських окупаційних сил на Донбасі також не раз фіксувалися у розслідуваннях InformNapalm. Але докази прямого постачання цих зразків бойовикам із РФ потребують інших процедур і тому виходять за рамки представленого матеріалу.

Ви також можете ознайомитися зі звітом InformNapalm з доказами постачання озброєння на Донбас. Цей звіт було представлено на осінній сесії ПАРЄ.

Тож прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков вкотре «сів у калюжу» своїми голослівними заявами. Створюючи інформаційний привід, у якому він намагається спростувати очевидне російське вторгнення в Україну, він тільки заганяє своє керівництво в глухий кут напередодні міжнародного воєнного трибуналу. На кожне його слово у нас є конкретні факти і докази.

Матеріал підготував Andrew Lysytskiy спеціально для InformNapalm.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.  

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *