FrolovLeaks VIII: Православна елегія

Наприкінці 2016 року активісти Українського Кіберальянсу (UCA) захопили пошту Кирила Фролова, який працює начальником відділу в Інституті країн СНД (керівник – депутат нелегітимної Держдуми Костянтин Затулін), а також він лідер «Асоціації православних експертів» і прес-секретар «Союзу православних громадян». На основі аналізу цього дампу InformNapalm опублікував сім статей про те, як пов’язані російська православні церква й адміністрація президента РФ із терористами. Це заключна частина саги.

Росія завжди безпардонно втручалася в українську політику, але після першого Майдану в Україні, відчувши загрозу, Росія перейшла до активних дій для повернення України в братню сім’ю в тюрму народів, не гребуючи жодними засобами. Таке грубе втручання у внутрішню політику незалежної держави можна без перебільшення назвати воєнними діями.

На перший погляд Фролов здається божевільним, з його маніакальною програмою забудови Москви нікому не потрібними храмами, дружбою із байкером «Хірургом» і ексцентричними витівками на телебаченні, але в Росії люблять косити під дурня, не випадково Іван-дурник один із персонажів російських казок. Цей «дурник» знайомий із політологом Станіславом «Мені все вибачають, бо я блазень!» Бєлковським і офіційним спікером РПЦ Всеволодом Чапліним.

У 2004 році Фролов виступає на підтримку сепаратистського з’їзду в Сєвєродонецьку й налагоджує зв’язки з тими, хто стане сепаратистами у прямому, вже звичному для нас, сенсі цього слова, – Валерієм КауровимІгорем ДруземСергієм Моїсеєвим, Володимиром Корніловим (є підстави припускати, що він втручався в референдум про асоціацію Україна-ЄС у Нідерландах) і багатьма іншими. Фролов використовує свої зв’язки, щоб впливати на політику по церковній лінії («Мережа УПЦ МП ідеальна для масової пропаганди проти НАТО»).

У 2007 році налагоджуються зв’язки з ГР «Донецька Республіка», з’являються такі терміни, як «новоросія», у листуванні трапляються листи радника президента РФ Сергія Глазьєва, і «філософа» Олександра Дугіна. Відбирають помітних політичних діячів, на яких Москва робитиме ставку: Азаров, Колесниченко, Царьов, Табачник і Королевська. Проводяться агітаційні заходи, місіонерські рок-концерти з Юрієм Шевчуком, Костянтином Кінчевим і дияконом Андрієм Кураєвим. Фролов заявляє, що Януковича «треба тягнути» до одеського митрополита Агафангела (Савіна), а Тігіпку «анафемою пригрозити, щоб до Юлі не побіг».

Всю цю бурхливу діяльність підтримує адміністрація президента РФ. Одним із найважливіших вважається питання про наступника митрополита київського. Кремль не бажає втрачати один із важливих важелів впливу на українську політику. Рекомендації Фролова, зокрема, характеристики на український єпископат, надсилаються другому раднику російського президента Владиславу Суркову. Листується з Кирилушкою-«дурником» і патріарх московський Володимир Гундяєв (Кирило). Листування йде через секретарів патріарха Михайла Куксова та інокиню Варвару (Меркулову). Фролов неодноразово зустрічався з патріархом і виступав посередником у церковних сварках. Поки це ще soft power, але завдання ставляться амбіційні, як-от побудова «владної церковної вертикалі».

У 2011 році протиприродне злиття церкви й держави посилюється. Фролов на повну не соромлячись використовує військову та пропагандистську риторику. Наміснику Чапліна на посту спікера РПЦ Володимиру Легойді Фролов радить: «ставай Геббельсом при нашому духовному фюрері — Патріархові». Проросійський рух в Україні набирає обертів. Поступово починається протестна активність. Іноді навколоцерковна публіка переборщує й виникають скандали: «годинник Патріарха», «пильна справа» і «Pussy Riot», у деяких випадках Фролова використовують, щоб загасити суспільне незадоволення.

У 2013 році під патронажем Сергія Глазьєва, використовуючи наявну православно-сепаратистську мережу, проводять цілу низку заходів, спрямованих на зрив підписання торговельної угоди між Україною та Євросоюзом: мітинги, рок-концерти, приїзд в Україну патріарха – усе використовують для того, щоб не пустити Україну в «євросодом». Восени 2013 року Фролов починає працювати на Суркова, знайомить Глазьєва й Костянтина Малофєєва. Кремль напряму фінансує сепаратистів.

І в 2014 році після Революції Гідності Російська Федерація, зокрема, і руками православних, розгортає, по суті, терористичний рух. Щедро оплачуються з Кремля будь-які акції проти української державності – гроші для «куликового поля» в Одесі йдуть через Одеську митрополію. Фролов забезпечує зв’язок між своїми високопоставленими кураторами та мережею бойовиків, зрадників, колаборантів і сепаратистів. Починається гаряча фаза російсько-української війни.

Певна річ, Російську Федерацію не зупинив ні осуд світової спільноти, ні перший пакет санкцій, введений у березні 2014 року після того, як референдум в анексованому Криму було визнано незаконним. Навіть самі бойовики не розраховували, що зможуть протриматися, але подув «північний вітер», тобто пряме вторгнення російської регулярної армії й постачання важкого озброєння. Керування операцією «новоросія» перейшло «від Суркова до силовиків» (Друзь, 25.07.2014). Не зупинив Росію і збитий російськими терористами Боїнг, і наступний пакет санкцій. Але в цей момент загострилися протиріччя і в Кремлі. Гіркіна (Стрєлкова) відізвали, що супроводжувалося шумною кампанією Кургіняна, й у вересні 2014 відбулася зустріч у Мінську.

У серпні настоятелем УПЦ (МП) обрали Онуфрія (Березовського), і Фролов використовує свій вплив, щоб посіяти розбрат в українському суспільстві й церкві:

Дуже важливо, щоб СОБОР УПЦ 13 серпня не звертався до ополченців скласти зброю й не писав таких дурних звернень. А Параша з Коваленкою будуть зі шкури пнутися, старатися.  Важливо, щоб із такою ціллю о. Андрій Новіков зателефонував митрополиту Агафангелу, о. Максим Волинець – архієп. Митрофану (о. МАксим просить допомоги з працевлаштуванням на служіння в храм у м. Красногорськ), а о. Тихін (Шевкунов)- митр. Онуфрію, якого вважає своїм духівником) (Третьякову, 26.07.2014)

Одним церковним впливом справа не обмежилася, Москва не збирається миритися з провалом в Одесі, Харкові та інших областях України:

Харківських легко вистроїти. Рішення залучити Долгова й реанімувати Харківську Народну Республіку правильне. ПРосто треба попросити Долгова приголубити Сергія Моїсеєва і всіх харківських активістів. Це ж просто

Хоч навіть одіозні діячі на кшталт Олега Царьова зрозуміли, що ні бойовиків, ні навіть прямої участі російської армії недостатньо, щоб розділити Україну (у зв’язку з цим Фролов просить Глазьєва «натиснути» на Царьова, лист Глазьєву від 30.07.2014), Фролов пересилає патріарху Кирилу той самий план розділення «колишньої України» (поки ще з «підкарпатською руссю»), який ми вже бачили в листуванні Суркова:

Ваша Святосте, хотів довірчо поділитися з Вами думками по ситуації в колишній Україні, я маю підстави вірити, що у результаті на її місці з’являться Новоросія, Сіверська й Підкарпатська Русь, Малоросія і, зовсім окремо, Галіція. (інокині Варварі (Меркуловій), 31.07.2014)

Якщо на початку року сепаратисти з тих, хто дурніший і довірливіший, ще наполягали на «федералізації» (тобто, ситуації, коли один регіон може диктувати внутрішню та зовнішню політику для всієї країни в інтересах Російської Федерації), то до серпня ця концепція вже застаріла:

Звернення до Сергія Маркова. Шановний Сергію Олександровичу! Дякуємо вам за відповідь агресивному русофобу Макфолу. «Федералізація України», яку ви відстоюєте, застаріла і її захист стане підніжкою, а не допомога Президенту Путіну. (Євгенію Шабаєву (Управління внутрішньої політики АП РФ), 23.08.2014)

 

Жах. Михайло Леонтьєв виступив проти Підкарпатської Русі, присобачивши карпаторосів до українця балоги й олігархів. Якщо людина стає на шлях «єдинофедеративноукраїнства» і зради Новоросії, то падінню її немає меж (Петру Гецко, 24.09.2014)

Плани подальшої дестабілізації залишаються в силі, є навіть сепаратисти в чині митрополита:

По Одесі я готовий писати аналітику, щоб Одесу взяти. Ще раз передаю зміст дзвінка митрополита Одеського Агафангела Новікову на початку листопада цього року. Митрополит Агафангел дзвонив із чеського номера і сказав таке: «Доведи до Путіна, що я і вся Одеська єпархія чекаємо рішучих дій по Одесі. Єпархія мене підтримує й готова до бою. Я готовий духовно й ідейно очолити повстання» (Фонд Новомучеників, 24.11.2014)

Окремі єпархії й митрополії Української церкви Московського Патріархату, по суті, перетворилися на терористичні організації, готові розгортати агентурні мережі в інтересах агресора й готувати «православних бойовиків»:

Я прошу тебе довести аж нагору прохання митрополита Агафангела. Він готовий діяти! Нова агентура в Одесі – о. Іоанн Тетерько, це ревний патріот Новоросії, настоятель храму Сретення Володимирської Ікони Божої Матері на Чорноморці, православні монархісти протоієреї Володимир Корецький і Георгій Горденцев, Єпископ Овідіопольський Аркадій, у нього потужні структури фіззахисту храмів, тобто православні бойовики  та ін. А в Москві – о. Сергій (Рибко)”

Як вважає Фролов, в оточенні патріарха відбувається боротьба між Миколою Балашовим, який закликає до обережності, щоб не втратити Україну, і Всеволодом Чапліним, який вважає, що надмірна обережність призведе до чергового розколу й остаточної «втрати» України. Фролов, звісно, займає вкрай агресивну позицію. Певний час він навіть сподівався на посади в «народних республіках», але його надіям не судилося збутися, і він продовжує шукати і виховувати чергову хвилю сепаратистів.

Фролов просить Глазьєва допомогти організувати чергову конференцію «про смисли і важливість Харкова», Глазьєв відповідає: «передав суркову давно» (05.12.2014). Серед запрошених: Всеволод Чаплін, Сергій Глазьєв, Георгій Федоров (громадська палата), Андрій Марчуков (РАН), помічник депутата Ісаєва, з Києва: Олександр Каревін, Дмитро Скворцов, Олександр Скачко; з Харкова: «депутати обласної ради Володимир Алексєєв, Пилип Екозьянц, громадівники Ігор МассаловГурьянов Антон — голова ХНР, Костянтин Кеворкян — депутат харківської міської ради, Петро Гецко – прем’єр-міністр «республіки Підкарпатська Русь» (Сергій Моїсеєв 04.12.2014), висвітлюють подію «провідні ЗМІ», такі як Україна.РУ.

А єпископ Маркел (із Молдови) посилає як свого представника екс-міністра ДБ Молдови Антонія Плугару. (tsa61@inbox.ru, 12.11.2014). У Росії є прибічники й у Західній Європі, наприклад, великі противники санкцій Herbert Boehm і Leopold Specht з Австрії запропонували (через Фролова) організувати низку неформальних зустрічей Сергія Глазьєва і православних чиновників (назвати їх священиками в мене язик не повертається) з впливовими західними політиками. До цього вони влаштовували такі тури для функціонерів «Єдиної Росії».

Там само згадуються херсонські «активісти» Олександр Гуляєв, його заст. Хоменко й «народний мер» Миколаєва Дмитро Ніконов. Як звичайно, я хочу трохи розбавити цей парад зрадників і колаборантів невеличкою інтермедією – розмовою, яка відбулася між Кирилом Фроловим та о. Феогностом (Пушковим), більше відомим як Абатус (обережно, Луркмор):

Фролов іуда. «сепаратисти» – це легітимна ЛУГАНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА! ти захищаєш воєнних злочинців, ти їх виправдовуєш

Абатус КИМ ВОНА ЛЕГІТИМНА? Тобою? І ще двома-трьома шизиками?

Фролов Південною Осетією, а значить, Росією. А шизики- це іуди як ти

Пушков навіть одного разу благословив український блок-пост, та не варто радіти – різниця між Фроловим і Пушковим виключно тактична, Пушков також вважає, «що головна небезпека в згубному дусі Америки та Європи — цих двох старих пидовок, що зреклися Християнства». (Щоб ви розуміли, високий дух християнства, на думку Абатуса, у тому, що краще померти від позаматкової вагітності, ніж перервати її).

Я не буду затримуватися на зустрічі патріарха й «Мотобратії в Христі». «Мотобратія» — це вже чиста психіатрія на рівні кращих контркультурних романів, і тільки підкреслю, що Росія використовувала, використовує й буде використовувати у війні все і всіх – від воцерковлених байкерів, які, розмірковуючи про смерть, шкодують, що «цього обличчя не торкнеться більше вишуканий крем за 5500 руб» (Їй-богу, не брешу!), до вчених мужів з Інституту наукової інформації по суспільних науках (рос. – ИНИОН) і РАН, від бидлуватих найманців із калашами до митрополитів-сепаратистів і ядерної зброї. У Кремлі відбувається абсолютно те саме, що й між Абатусом і Фроловим, – єдність цілей і тактичні розбіжності:

Ваша стаття про Суркова — блискуча й сурков іде. Приходять інші люди. Затулін був у Царя й сьогодні — у Володіна. Володін — проти ВЮС. ПРоблема в тому, що Затулін у боротьбі із Сурковим змушений був поставити на МЗСівську (Карасін, Зурабов) «європейську» партію ще більшого зливу Новоросії, критикував Суркова за вибори в ДНР і ЛНР 2 листопада як такі, що заважають домовитися з Порошенком. АЛЕ Затулін прагматик, якщо його перевербувати, він буде за Новоросію. Влаштуйте йому зустріч із Малафєєвим. Із Затуліним не треба боротися, треба його перевербувати. Його телефон 89857629993. І взагалі,  момент настав партія Новоросії – уперед! (Дугіну, 13.01.2015)

Неважливих справ немає. За порадою Фролова, Сергій Глазьєв після вбивства Олеся Бузини перевидає його книги «Воскресіння Малоросії», щоб «підривати мізки зомбованим українцям» (Глазьєву, 17.02.2015), як і раніше, фінансуються пропагандистські ЗМІ. За грошима до Фролова приходить Артем Бузіла, якого «впіймали» наші колеги з харківської групи Invisible Front, про нього вже розповідав InformNapalm. Просить небагато, 3-7 тис. доларів, але ще цікавіше те, як він позиціює своє видання «Насправді» (хтось ще ведеться на байки про захист російської мови?):

Видання «Насправді» задумувалося як єдиний у країні ЗМІ українською мовою, що стоїть на проросійських, просхідних позиціях. З огляду на те, що україномовний новинний контент майже повністю повторює тези київської пропаганди, саме це дало змогу ресурсу добитися певного успіху. Ресурс стояв на позиціях, що українська мова – невіддільна частина Російського світу й Російської культури, українська мова сьогодні є зброєю русофобських, слов’янофобських настроїв, але ситуацію треба міняти. (Макушку, 28.04.2015)

«Політнавігатор» обійдеться трошки дорожче – 12 000 доларів, але погодження йде на найвищому рівні:

«СЮГ (Глазьєв, — прим. авт.) просив довести ситуацію до Громова й Володіна — ресурс реально важливий» (Івану Макушку, 24.04.2015). У Росії без команди нічого не робиться. Хочу показати вам секретне прохання до патріарха Кирила на використання мобільних храмів:

Святійшому Патріарху Московському і Всієї Русі Кирилу від ієромонаха Феодосія

ПРОХАННЯ

Упродовж останніх 9 місяців більшу частину часу мені довелося окомрляти бійців донецького ополчення, серед них були й мої духовні чада. За ці місяці вдалося налагодити регулярні контакти з православними воїнами різних підрозділів — «Спарта», «П’ятнашка» та інших, які перебувають здебільшого на передовій, де немає можливості проводити регулярні богослужіння. Моїх скромних зусиль заштатного священика явно не досить.

Висловлюючи надії і сподівання православних воїнів, звертаюся до Вас із проханням негласно благословити створення полкового храму (пересувного) з наступним богослужінням у цьому храмі. Я розумію всю всю секретність цього прохання. Такі мобільні храми використовувалися силовими відомствами раніше в гарячих точках для потреб військовослужбовців. Правлячий митрополит Донецької єпархії не приділяє ополченню жодної уваги, до мого служіння поставився вкрай негативно (своєму священству неофіційно заборонив будь-які контакти з ополченням).

Вірне чадо Православної Церкви Московського Патріархату і Ваш найсмиренніший послушник ієромонах Феодосій (Біцуцький) Д. Л.

Думаю, прохання не лишилося без відповіді, бо потім Фролов просить у «МЗС» терористичної організації «ДНР» окремого запрошення для Андрія Кормухіна, який «серйозно займається гуманітарним забезпеченням храмів РПЦ у ДНР» (Коледі, 03.05.2015). Російська Православна Церква майже відкрито підтримує найманців:

Михайле, о. Андрій запропонував 21е число для зльоту добровольців на території храму св. Трійці на Воробйових горах. (Куксову, 28.06.2015)

Друком фроловських «тез» (з черговою порцією «сакральних смислів новоросії») і поширенням їх на території, контрольованій терористичною організацією «ДНР», займається Артем Ольхін (МІА «Новоросія», Ізборський Клуб), а фінансує Леонід Севастьянов із фонду св. Григорія Богослова й радник митрополита Іларіона (Алфєєва), всього-то 20 тисяч гривень на пробний тираж (акт виконаних робіт, 20.07.2015):

План уже дали – тираж зразу йде у всі виші Донецька й Луганська, у всі військові частини. Видавець Артем Ольхін зараз у Москві в Розанова. О 14 годині ви зустрічаєтеся й після зустрічі МІ й ААП разом зателефонуєте йому. Він ще раз підтвердить план (Севастьянову, 28.05.2015)

І РПЦ цінує ідеологів на кшталт Кирила Фролова. У липні 2015 року його нагородили медаллю св. Володимира. Гарячкова маячня Дугіних, Проханових, Фролових чудово заповнює внутрішню пустоту «російського світу», справжньою ідеологією якого є війна, мракобісся й насилля. Заклики до миру з їхньої сторони – це брехня й лицемірство:

Митрополит Онуфрій стає «православним Махатмою Ганді», що здатен силою духовно–морального авторитету перемогти хунту. Зараз у Києві йде Хресна Хода на чолі з митрополитом Онуфрієм, у якій йдуть понад сто тисяч людей, набагато більше, ніж на всіх цих майданах, уніях і «київських патріархатах». Стотисячний Хресна Хода йде від пам’ятника св. Володимиру до Києво-Печерської Лаври! (Затуліну, 27.07.2015)

Більшість авторів «російської весни» – російські священики, письменники, журналісти, вчені, політики, воєнні злочинці, проплачені Кремлем блогери, терористи й українські чиновники-втікачі тісно пов’язані між собою. Немає під рукою Новікова (який забезпечував грошима «куликове поле») — Чаплін підбере ще якогось «біженця» для дорогого Миколи Яновича:

О. Всеволоде! 30 липня відбудеться презентація «Комітету порятунку України» з Миколою Азаровим на чолі. Микола Янович просить участі когось з укр. священиків-біженців як правозахисників. Не члена політичного «Комітету», а саме правозахисника. о. Андрій Новіков 30 го летить у відпустку. Хто ще залишився з активних біженців? (Чапліну, 23.07.2015)

Заврототний повен рішучості організувати твою зустріч з Азаровим. Я залишив йому твої координати, ось його: 79160932923 Тема зустрічі – ідеологічної забезпечення православною партією, основою Ізборського Клубу ідеологія освоюждення Малоросії від іга Порошенка. Він згоден із моєю тезою — ДНР і ЛНР, Новоросія – це окрема держава й тут має рацію Ольхін. Новоросія не повернеться в Україну, завдання Азарова й Олійника-визволяти Малоросію (Розанову, 06.08.2015)

Наприкінці листопада запланований круглий стіл «Православна державна думка і привабливий проект майбутнього Росії», промовистий список учасників: Чаплін, Тихін (Шевкунов), Новіков, Проханов, Делягін, Хазін, Ярова, Старіков, депутати ДД, силовики, чиновники, митрополити. Таких круглих столів і конференцій у 2016 році пройшло чимало, на конференцію в Стамбулі про «християнський чинник у тюркському світі» Фролов просить у Малофєєва чотири з половиною мільйони.

І на цьому ми розпрощаємося з «воцерковленим експертом» Кирилом Фроловим. З повним дампом пошти Кирила Фролова можна ознайомитися на сайті ordilo.org. Хоч InformNapalm опублікував вісім частин, у яких описана злочинна діяльність російських сектантів і чиновників (і Центр «Миротворець» ще три), ми не можемо навіть в об’єм невеликої книги запхати всі подробиці, знайдені в сімнадцятигігабайтній поштовій скриньці. Тому Український Кіберальянс звертається до волонтерів, журналістів і правоохоронних органів із проханням завантажити й уважно вивчити ці листи. Інструкцію, як працювати з поштовими архівами, можна прочитати тут.

P.S. Після того, як Всеволод Чаплін і Кирило Фролов виявили, що їхнє листування більше не секрет, Чаплін пише: «До речі, лікі (англ. – leaks, тобто, витік, а не святі, — прим. авт.) такі, що не за що не стидно… ))) Все ми робили правильно. )» (Чаплін 13.12.2016) Десятки тисяч убитих і поранених, сотні тисяч покалічених доль, два мільйони біженців, ріки крові. «Усе ми робили правильно», – говорить колишній спікер Російської православної церкви. Росія — країна-війна, країна-орда, що шаленіє від брехні та безкарності, має бути зруйнована. Delenda est.

З іншими частинами розслідувань, присвячених листуванню Кирила Фролова, можна ознайомитися за посиланнями:

×Disclaimer

Матеріали надали хактивісти Українського Кіберальянсу на ексклюзивній основі для аналізу та обробки. Спільнота InformNapalm не відповідає за першоджерело та його походження.

Матеріал до публікації підготував Sean Townsend

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *